Este una din cele mai vechi boli cunoscute, ea insotind umanitatea din cele mai vechi timpuri. O echipa de cercetatori a descoperit in Israel, aproape de Haifa, ramasitele a doua femei, mama si fiica, infectate cu bacilul tuberculozei.Acestea au trait in urma cu 9.000 de ani intr-un sat tipic pentru epoca neolitica. In aceasta perioada s-au format primele comunitati, ceea ce i-a determinat pe cercetatori sa afirme ca tuberculoza a inceput sa se raspandeasca o data cu aparitia primelor grupuri de oameni.In Romania, tuberculoza este intalnita mai frecvent decat in alte tari europene: anual apar 130 de cazuri la 100.000 de locuitori, adica aproximativ 30.000 de bolnavi in toata tara (media europeana: 30 la 100.000 de locuitori). Barbatii tineri sunt cel mai frecvent afectati.
Cum se transmite tuberculoza?
Sursa de bacili este omul bolnav de tuberculoza pulmonara, care inca nu a inceput tratamentul. El tuseste si arunca in atmosfera bacili vii, care vor fi inhalati de cei din jur. Cei mai afectati sunt co-locatarii bolnavului: familia, mai ales copiii, care sunt expusi mult timp la aerul infectat cu bacili.
Pot fi afectati si colegii de munca sau prietenii apropiati. Calea de transmitere este, deci, aeriana (nu prin mancare, haine sau maini murdare). Tuberculoza este ca o „bomba cu efect intarziat”, intervalul intre infectie si imbolnavire fiind imposibil de precizat.
Copiii se pot imbolnavi direct, fara un astfel de interval, prin contaminare de la parintii sau bunicii lor bolnavi (ei fac tuberculoza primara).
Cum se manifesta tuberculoza?
Aceasta boala se manifesta deseori prin tuse, care este persistenta (peste 3 saptamani), se accentueaza progresiv si se insoteste de expectoratie. Bolnavii mai pot acuza febra sau stare subfebrila, scaderea poftei de mancare, slabire, expectoratie cu sange (hemoptizie).
De cele mai multe ori simptomele apar insidios, iar multi pacienti intarzie sa se prezinte la medic sperand sa le treaca.
Trebuie stiut insa ca in aceasta perioada cu simptome, inainte de prezentarea la doctor, bolnavii sunt foarte contagiosi. Cu cat se duc mai tarziu la medic, cu atat mai multa lume vor infecta in jur.
Cum tratam tuberculoza?
Este recomandat ca tratamentul tuberculozei sa fie inceput in spital. Astfel, se pot identifica si corecta eventualele efecte adverse ale medicamentelor, pacientul are timp sa se refaca si sa invete cum trebuie luat tratamentul, dar mai ales este izolat de restul lumii pe perioada cat mai este contagios.
Bolnavul nu mai este practic contagios dupa primele 2-3 saptamani de tratament, dar avand in vedere ca de obicei in acest moment el inca expectoreaza sputa cu bacili, pacientii sunt mentinuti internati cel putin 1 luna.
Tratamentul are doua faze: de atac si de continuare. In faza de atac bolnavul primeste de obicei, in spital, 4 feluri de antibiotice simultan, pe care le ia in fiecare zi.
Faza de atac dureaza 2 luni. Faza de continuare dureaza inca 4-6 luni, bolnavul primind 2 feluri de medicamente de 3 ori pe saptamana.
Este ideal ca tratamentul sa fie administrat sub directa observare a cadrelor medicale pe toata durata lui.
Sursa: http://www.ziare.com
Ramona Lengyel