Tarhonul este o planta puternic parfumata care a fost folosita inca din antichitate ca antidot pentru veninul serpilor.
Folosit la bucatarie, dar si contra durerilor de dinti sau a tensiunii mari
In zilele noastre el este folosit in principal la gatit, dar se stie ca are proprietati medicinale importante. Este foarte important pentru sistemul digestiv: alina crampele stomacale, mareste apetitul si ajuta digestiile lenese. Poate ajuta celor care sufera de balonari, indigestie si sughit.
Exista, de asemenea, multe remedii populare pentru durerile de dinti. Poate fi folosit pentru a regulariza menstruatia, ajuta la calmarea nervilor si in starile de oboseala.
Tarhonul poate substitui cu succes sarea pentru persoanele care sufera de tensiune arteriala mare.
Ceaiul de tarhon ajuta digestia si procesul de eliminare a toxinelor
Tarhonul poate, de asemenea, ajuta la cresterea secretiilor bilei pentru ficat, ajuta digestia si accelereaza procesul de eliminare a toxinelor din corp. In acest scop puteti folosi ceaiul de tarhon. Pentru aceasta luati o cana de apa fiarta si turnati-o peste citeva frunze de tarhon (o lingura) si lasati-le sa infuzeze 10 minute, dupa care beti acest ceai. Se recomanda sa se bea cel putin o cana de astfel de ceai pe zi.
Cind tarhonul se usuca pentru a fi utilizat in bucatarie, se pierd numeroase caracteristici importante ale uleiului esential. Tarhonul uscat se foloseste cel mai bine in ceaiuri si la gatit.
Parazitii intestinali ai copiilor sint inlaturati cu succes
Cele mai importante componente a tarhonului se gasesc in tanin, terpena, arome care prezinta reale calitati terapeutice in cazul afectiunilor stomacului si ficatului.
Copiii care sint predispusi la paraziti intestinali gasesc in tarhon o arma extrem de valoroasa in lupta impotriva acestora. Ceaiul de tarhon este esential in inlaturarea acestor paraziti.
Luati o cana de apa fierbinte pe care o turnati peste citeva frunze de tarhon si lasati-le sa infuzeze 10 minute, strecurati-le si dati copiilor doua cani de ceai, dimineata.
Este bine sa se bea cel putin patru cani pe zi, dimineata si seara.
Dar se recomanda sa consultati si medicul inainte de a utiliza acest tratament.
Fiind o planta puternic aromatizata, tarhonul trebuie folosit in bucatarie cu multa precautie deoarece prea mult da mancarii un gust amarui. Frunzele de tarhon sunt bogate in vitamina A si C, in saruri minerale si iod. Tarhonul inlocuieste sarea, piperul si otetul, fiind de mare ajutor persoanelor care trebuie sa evite aceste condimente. Toamna, impreuna cu alte mirodenii, tarhonul se foloseste la prepararea muraturilor.
Otetul de tarhon care, de asemenea, se foloseste cu succes in bucatarie, mai ales la salate, se prepara adaugand o legatura de tarhon proaspat, tocat marunt, si o lingurita de sare intr-un litru de otet de vin.
Sursa: http://www.nutritie-sanatoasa.ro
Ramona Lengyel