download (10)

Auzim peste tot de astenie, acea stare de slabiciune generalizata cauzata de schimbarile de temperatura si de lumina in exces, pe care le aduce cu ea primavara. Ceea ce putine dintre noi stiu insa este ca, de multe ori, in locul asteniei se instaleaza depresia, o afectiune mult mai serioasa.

Cata lume nu se plange de lipsa tonusului, de scaderea formei fizice, de o stare de rau care nu poate fi definita? Iar asta se-ntampla chiar daca ne supunem unor examene medicale si obtinem rezultate perfect normale. In ochii tuturor, suntem intr-o stare buna de sanatate, sau mai degraba nu avem nici o boala care sa justifice necesitatea unui tratament medical. Si totusi, ne simtim obosite si nu ne aflam deloc in cea mai buna stare psihica.

Motivul este unul cat se poate de simplu: el se cheama astenie de primavara, si apare la trecerea dintre iarna si primavara, atunci cand creste brusc luminozitatea in timpul zilei. Astenia se manifesta prin cefalee, palpitatii, nervozitate, scaderea memoriei si comportament labil – semne fiziologice datorate eforturilor de adaptare ale organismului la noile conditii meteorologice.

De cele mai multe ori insa, astenia nu vine singura. O data cu ea se instaleaza adesea si depresia usoara, care se caracterizeaza printr-o continua stare de tristete si pierderea

Leacuri contra asteniei de primavara

Graul

Bobul de grau contine toate elementele necesare bunei functionari a organismului. S-au scris tomuri intregi despre virtutile sale terapeutice. Bineinteles: nu ne intereseaza graul transformat in paine prin macinare si coacere, ci graul in stare pura, grauntele incoltit care da rezultate miraculoase in toate starile grave de demineralizare, anemie, astenie fizica sau intelectuala. Germinatia produce, intr-adevar, uimitoare transformari in grau. Astfel: in vreme ce grauntele normal are 423 mg fosfor, 133 mg magneziu si 45 mg calciu, grauntele incoltit dobandeste 1050 mg fosfor, 342 mg magneziu si 71 mg calciu.
Pregatirea: boabele de grau se spala in doua-trei ape, apoi se pun intr-un vas cu apa care sa le acopere. Se lasa 24 de ore, apoi se clatesc si se aseaza din nou in vas, cu apa cat sa le acopere. Le vom clati in fiecare zi. Graul germineaza (aparitia unui mic punct alb) – in doua zile vara, cel mult in patru zile – iarna. Graul incoltit nu se pastreaza, el trebuie consumat in fiecare zi.
Modul de folosire:
– Trei lingurite pe zi, mancate ca atare, vreme de 15 zile din luna.
– Graul incoltit amestecat cu banane si miere este un remediu extrem e eficient in combaterea anemiei.
– Amestecat in toate salatele de cruditati, inlocuieste painea, dezvoltand energii nebanuite.

LAMAIA

Fruct foarte bogat in glucide, saruri minerale si oligoelemente, vitamine, mai ales B, C, PP, caroten. Are mare forta energizanta si antibacteriana.

Mod de folosire:
– Citronada.
– Suc de lamaie, administrat progresiv, de la 1/2 la 10 1/2 lamai pe zi, cu coborare progresiva, luate intr-un rastimp de 4-5 saptamani.
– Esenta: 5 pana la 10 picaturi de suc de lamaie in miere.
– Lapte prins cu suc de lamaie – se toarna sucul de la o lamaie picatura cu picatura peste 1/2 litru de lapte, amestecand cu o lingura de lemn. Alimentul e gata cand laptele „se taie” si devine granulos. E foarte bogat in vitamine.

MIGDALA

Fruct foarte nutritiv, energetic, mai ales pentru sistemul nervos. Foarte bogat in calorii, in Evul Mediu servea ca hrana de baza in alimentatia calugarilor. Remineralizant, antianemic.
Mod de folosire: migdala, data fiind marea ei putere nutritiva, se consuma cu moderatie, de la 6 la 16 bucati pe zi.
Lapte de migdale: 50 de migdale se inmoaie intr-un litru de apa calduta vreme de cateva minute ca sa se dezghioace coaja. Se piseaza in putina apa rece ca sa se obtina o pasta. Se amesteca cu 50 g de miere. Se adauga restul apei pana la 1 l. Produsul se strecoara prin tifon si se tine la rece. Se iau cate trei linguri pe zi.

MORCOVUL

Prietenul cel mai modest si mai pretios al omului. Mare forta tonica si mineralizanta, spulbera anemiile, sporind numarul globulelor rosii si puterea hemoglobinei. Intareste imunitatea naturala.
Mod de folosire:
– Suc de morcov: doua pahare pe zi, dimineata si seara, pe nemancate.
– Salata de morcov ras, cu untdelemn si lamaie.
Atentie la morcovi! Sa nu fie recoltati din ogoare tratate cu pesticide ori cu ingrasaminte chimice. Devin toxici!

Sursa: http://www.formula-as.ro
Ramona Lengyel
Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *