images (41)

Kurt Donald Cobain  s-a nascut pe 20 februarie 1967 in Aberdeen, Wshington. El este vocalistul trupei Nirvana. Dupa cate se pare Kurt Cobain a avut o copilarie fericita crescand intr-o familie tipic americana. El mai are si o sora cu trei ani mai mica pe nume Kimberly. Inca de mic a avut un interes pentru muzica potrivit matusii lui, Mari – “Canta de la varsta de 2 ani. Obisnuia sa fredoneze piese Beatles ca Hey Jude”. In jurul varstei de 7 ani incepe sa il idolatrizeze pe cascadorul Evel Knievel sperand ca intr-o buna zi va deveni si el cascador.

Viata lui Cobain ia o intorsatura la varsta de 8 ani, cand parinti lui divorteaza, un eveniment ce se va dovedi mai tarziu ca a avut un impact imens in viata lui. La scoala Kurt Cobain se arata putin interesat de sport ca de restul orelor de altfel exceptand cele de arta. Cu doua saptamani inainte de a absolvi liceul, Cobain renunta la scoala dupa ce a realizat ca nu are notele necesare pentru a absolvi. Mama lui i-a dat un ultimatum, ori se amgajeaza, ori pleaca. Dupa aproximativ o saptamana, el si-a gasit hainele si obiectele personale impachetate in cutii. Fortat sa plece de acasa, el adesea statea pe la prieteni. Cobein admite mai tarziu ca atunci cand nu gasea la cine sa stea peste noapte, dormea sub poduri. La varsta de 14 ani primeste prima lui chitara, el alegand intre aceasta si o bicicleta. De atunci a incercat sa formeze o trupa cu prietenii, in general canta piese AC/DC si Led Zeppelin. In timpul liceului adesea se gasea de unul singur, pentru ca aproape nici unul din prietenii de atunci nu aveau un interes in muzica. Mai tarziu il intalneste pe Novoselic, ce obisnuia sa asculte muzica punk si rock. Cativa ani mai tarziu Cobain il convinge pe Novoselic sa formeze alaturi de el o trupa, dupa ce i-a dat o inregistrare cu formatia Fecal Matter, in care cantase. Dupa luni de zile in care Cobain a tot insistat, in cele din urma Novoselic accepta sa i se alature punand bazele a ceea ce avea sa devina Nirvana.

In primi ani, trupa se afla in situatia de a gasi un nou tobosar, iar in 1989 aparea albumul“Bleach”. Dar Cobain nu era multumit de modul de interpretare a lui Chad Channing, asa ca trupa era in cautarea unui tobosar. Atunci apare Dave Grohl, alaturi de care Nirvana lanseaza in 1991 albumul ce avea sa-i faca celebrii:“Nevermind”.

Aproape toata viata Curt Kobain s-a luptat cu depresiile, bronsita cronica  si caderi psihice din cauza problemelor pe care le avea cu stomacul. Aceasta din urma il va face sa se orienteze spre consumul de heroina, medicii dovedinduse a nu fi de prea mare ajutor in gasirea sursei durerii. Primul gust al heroinei il incearca prin 1990, cand timp de 4 luni consuma doar ocazional. Dar in cele din urma devine dependent. Spre sfarsitul anului 1991, din cauza drogurilor, contributia lui la albumul “Nevermind” – a fost puternic afectata. In timpul unei sedinte foto chiar lesina. La inceputul lui 1992 face o incercare de a renunta la droguri intrand intr-o clinica de reabilitare. Asta se intampla cu putin timp inainte de a afla ca va fi tata. In ziua de 8 aprilie 1994, trupul lui Kurt Cobain a fost gasit in casa lui din Lake Washington de catre Gary Smith, angajatul unei firme ce venise sa se ocupe de sistemul de alarma a casei. Inafara de sangele ce iesea din urechea lui Kobain, Smith a declarat ca nu a vazut alte semne vizibile de lovitura si ca initial a crezut ca acesta doarme. El a fost cel care a gasti si ce se credea a fi biletul de adio. Langa trupul lui Kobain a fost gasit si un pistol. Raportul autopsiei a concluzionat ca moartea lui Kurt Cobain a fost cauzata de sinuciderea prin impuscarea in cap. Acelasi raport spune ca de fapt Kurt Cobain murise cu 3 zile inainte de a fi gasit, adica pe 5 aprilie 1994.

In biletelul de adio, Cobain ii scria prietenului sau imaginar din copilarie “Boddah”, el scrie un vers din cantecul lui Neil Young: “My my, hey hey (out of the blue”, ” It’s better to burn out than to fade away.” Acest fapt a avut un impact profound asupra lui Neil Young ce a inregistrat o parte din albulul sau Sleeps with Angels” din 1994 in memoria lui Kurt Cobain.

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *