Poze_Ana_Aslan3

Cred ca multi dintre noi ne intrebam cat vom trai.

Exista medici în România care spun ca un om poate trai in jur de 120 de ani, daca au grija de corpul si mintea lor.. Media de viata in tara noastra este de 65 de ani la barbati si 70 la femei.

In aceste conditii, Romania va avea mari probleme peste 30-40, daca rata mortalitatii ramane ridicata si rata fertilitatii redusa. Populatia va fi alcatuita 20 la suta din persoane trecute de 50 de ani si de aici ce vor ivi multe probleme socio – economic.

Cercetarea procesului de imbatranire sub aspect medico-social, economic, psihologic, ecologic si cultural, contureaza domeniul de activitate al Institutului de Geriatrie si Gerontologie „ Ana Aslan ”din Bucuresti.

In anul 1952, la initiativa profesoare Ana Aslan a luat fiinta Institutul National de Gerontologie si Geriatrie, care-i si poarta astazi numele. Acest Institutul este primul de acest gen infiintat in lume si cuprinde sectii clinice de terapie geriatrica, o policlinica complexa, laboratoare de cercetare in domeniul imbatranirii si gerontologiei sociale, precum si o ?coal? in care s-au format numeroase cadre medicale de specialitate. Continuatorii activit??ii Anei Aslan în domeniul geriatriei au dus numele Romaniei in lume. De abia in anul 1975 s-a infiintat si in SUA un institut similar. Specialistii din aceste institutii spun ca au un program cu care pot sa incetineasca procesul de imbatranire a oamenilor, factorii de risc apar inainte de varsta a treia, adica in jurul a 40 de ani ( hipertensiune arteriala, diabet, obezitate, sedentarism). Acestea, daca sunt depistate din timp, nu se mai transforma in boli. Spre exemplu, in SUA e foarte bine monitorizata hipertensiunea arteriala, ( de la 40 de ani!), ceea ce a dus la o scadere cu 30 % a accidentelor vasculare cerebrale.

Creierul este cel mai studiat organ in procesul de imbatranire. Pana acum cativa ani se credea ca celulele nu se regenereaza, dupa ultimele cercetari s-a descoperit ca ele se regenereaza. Cel putin pentru doua functii, care sunt foarte importante in viata, atentia si memoria, celulele se regenereaza, dar in functie de cat este pus la munca creierul. Cu cat acesta este solicitat mai des, memoria si atentia vor functiona la parametri normali. In Guiness Book este prezentat cazul unui cioban din Italia, în varsta de 112 ani, care avea in grija 1200 de oi. De la 7 ani facea acest lucru, cu acelasi randament.

Celula minune e in noi. Medicii gerontologi intervin in momentul de trecere spre batranete. Cea de-a doua preocupare lor este imbunatatirea calitatii vietii. Creierul trebuie sa fie in continuare activ, sa fie solicitat sa lucreze, daca el sta inactiv, celulele nu mai se regenereaza si organismul moare treptat. S-a demonstrat de curand ca celula regeneratoare STEM, care este o celula embrionara ( se preleveaza de la embrioni sau din cordonul ombilical ), cand ajunge la locul unde exista o leziune, se transforma in tipul de celula care e bolnava. Repara deficitul existent. S-a descoperit ca exista o astfel de celula si la creier. Fiecare dintre noi avem capacitatea de a produce aceasta celula binefacatoare! Ea regenereaza neuronul atata timp cat omul are aceeasi activitate, cat isi foloseste creierul.

Gerovitalul si Aslavitalul au revolutionat lumea medicala

Prof. Dr. Ana Aslan alaturi de farmacista Elena Polovr?geanu a elaborat elaborând cu succes vestitul Gerovital H3, care a revolutionat medicina din toata lumea. Acesta este un medicament gerontologic( folosit si astazi in multe tari ) care intervine in mecanismele de imbatranire la nivel molecular, dar si geriatric datorita actiunii sale asupra unor mecanisme comune bolilor cronice degenerative ale varstei a treia. In anul 1960, prof. Ana Aslan a inceput experimentarea unui produs care a facut furori pe tot globul: Aslavitalul. Acesta, pe langa procaina, contine si un factor activator al sistemului nervos si al aparatului cardiovascular. Influenta complexs asupra procesului de imbatranire a sistemelor de reglare si a bolilor cronice degenerative face din terapia cu Gerovital H3 si Aslavital o medicatie complexa cu larga aplicabilitate in geriatrie. Aceste produse se recomand?a în tratamentul batranetii ( intre 45- 60 de ani ) ?i al bolilor cronice asociate acesteia ( reumatism cronic degenerativ, cu stari depresive si anxietate, boala Parkinson, osteoporoza, arterite, distrofii neuromusculare ). Tratamentul cu Gerovital H3 si Aslavital are efecte antidepresive, de imbunatatire a memoriei si a atentiei, a perceptiei vizuale, auditive si olfactive, imbunatatirea echilibrului psihic si neurovegetativ, cresterea si repigmentarea parului, mobilitatea articulatiilor, normalizarea tensiunii arteriale

Pe langa ce a facut in domeniu medical, prof. Ana Aslan a construit si un camin de batrani numit „ stationarul de lunga durata ” pentru batranii singuri abandonati de familii si bolnavi, pe care regimul comunism nu-i bagau in seama.

Acest camin a avut viata 30 de ani. Cei de la conducerea tariidin acea vremea nu vedea cu ochi buni nimic din ce facea Ana Aslan. In anul 1978 a fost data in judecata deoarece nu cerea taxe de la pacientii sai, a fost purtata prin tribunale 7 ani. A fost achita in anul 1987, cu 5 luni inainte sa moara Desi Ana Aslan a facut ca Romania sa fie cunoscuta in toata lumea, la ea s-a tratat personalitati celebre ca: Chaplin, Scriitorul laureat al Nobelului, Pablo Neruda, actri?a Claudia Cardinale, premierul indian Indira Ghandi, Mare?alul de Gaulle. Nu i-a fost indeplinita nici ultima dorinta, sa fie inmormantata langa familia ei, a fost inmormantata pe ascuns, fara preot si fara o cruce.

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *