In fiecare an la 7 aprilie este marcata Ziua Mondiala a Sanatatii. Tema aleasa de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru acest an este: Rezistenta la agenti antimicrobieni, iar sloganul Actioneaza astazi ca sa poti vindeca si maine, lanseaza un apel pentru intensificarea angajamentului global la protejarea eficientei acestor medicamente esentiale in tratarea bolilor infectioase, in beneficiul generatiilor viitoare, precizeaza Directia de Sanatate Publica Satu Mare, intr-un amplu material informativ dedicat acestei zile pe care il redam in randurile ce urmeaza.
Incepand cu 1950, la fiecare 7 aprilie, Ziua Mondiala a Sanatatii reprezinta pentru intreaga lume oportunitatea de a se concentra asupra unei probleme de sanatate publica proritare la nivel global in viziunea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
Rezistenta la antimicrobiene apare atunci cand microorganisme precum bacteriile, fungii, virusurile se modifica astfel incat medicamentele antimicrobiene (printre care antibioticele folosite impotriva bacteriilor) isi pierd eficienta din cauza adaptarii naturale a microbilor sau uzului impropriu al medicamentelor (doze improprii sau tratamente incomplete). Microbii deveniti rezistenti la multiplii agenti antimicrobieni sunt de temut, intrucat o infectie multirezistenta netratabila poate ucide, iar pana atunci se poate raspandi si genera costuri uriase pentru indivizi si societate.
Printre microbii rezistenti la antibiotice se numara azi bacterii precum Myobacterium tuberculosis (cauza tbc). in lume apar anual aproximativ 440.000 de cazuri noi de tuberculoza rezistenta la multiplii agenti antimicrobieni ce provoaca cel putin 150.000 de decese.
In Uniunea Europeana, din 400.000 de persoane infectate in fiecare an cu virusul HIV, 25.000 mor din cauza unor infectii bacteriene grave si rezistente la antimicrobieni, cele mai multe dobandite in unitatile spitalicesti (infectii nozocomiale).
Se stie ca romanii sunt printre europenii cei mai putin imformati privind ineficienta antibioticelor impotriva virusurilor si obtin cel mai usor antibiotice fara sa treaca pe la medic – factori care generaza consum abuziv de antibiotice si in ultima instanta rezistenta la antimicrobiene in comunitati.
Masuri pentru combaterea infectiilor
La noi, printre principalele cauze pentru cresterea rezistentei la antimicrobiene sunt:
– prescrierea antibioticelor pentru infectii fara a practica antibiograma,- automedicatia,
– introducerea antibioticelor in hrana animalelor.
In privinta cailor de urmat, Ministerul Sanatatii s-a adresat recent managerilor si medicilor din spitale, medicilor de familie, publicului si mass-mediei pentru a colabora in promovarea folosirii adecvate a antibioticelor si informarea pacientilor despre rezistenta la antibiotice si alte riscuri ale utilizarii lor incorecte incluzand efectele adverse.
Masuri simple stau la indemana publicului larg pentru combaterea infectiilor si a rezistentei la antimocrobieni: controlul purtatorilor de microbi (al vectorilor) prin actiuni sustinute de igiena comunitara, observarea consecventa a normelor de igiena in gospodarii si la pregatirea hranei, spalarea mainilor. Cooperarea cu medicii de familie pentru folosirea unor tratamente alternative fata de cele antimicrobiene cand este cazul, precum si evitarea automedicatiei pot avea efecte benefice pentru sanatatea proprie precum si pentru cea a comunitatilor prezente si viitoare.
Sursa: http://www.informatia-zilei.ro
Ramona Lengyel