Acizii Omega-3 sunt materii grase ce fac parte din familia acizilor grasi polisaturati. Acizii grasi omega 3 sunt constituenti ai membranei neuronale si a vaselor de sange din creier.
Deficitul de aicizi grasi omega-3 produce o incetinire a cresterii staturo-ponderale, leziuni ale pielii, degenerescenta a organelor interne si o functie vizuala anormala.
Acizii grasi omega 3, se gasesc preponderent in spirulina, soia, nuci si semintele de in, se mai intalnesc si in carnea si grasimea pestilor marini (ton, cod, hamsie, macrou, hering, somon), dar acestea contin colesterol. Se recomanda deci sursele vegetale de acizi grasi omega 3, in raport cu cele de origine animala, deoarece cele vegetale nu contin colesterol.
Efecte benefice pentru sistemul cardio-vascular
- scad colesterolul “rau” din organism
- scad riscul bolilor cardio-vasculare
- scad rata aritmiilor cardiace
- inhiba factorii generatori de arteroscleroza si inflamatie
- produc o createre usoara a colesterolului “bun”
- au efect anti-trombotic, prin reducerea moderata a vascozitatii sangvine si a agregarii plachetare
- reduc intinderea zonei de necroza cardiaca post-infarct recent
- un raport omega 3 / omega 6 supraunitar provoaca vasodilatatie arteriolara si previne o eventuala hipertensiune arteriala
Ajuta la combaterea cancerului
- sunt substante anti-oxidante puternice, utile in preventia si tratamentul pe cale naturala a cancerului
- alaturi de genisteina din soia, acizi grasi omega 3 au si uimitoarea capacitate de a distruge vasele care alimenteaza cu sange tumora
Efecte benefice la copii si gravide
- sunt absolut necesari pentru dezvoltarea completa a creierului uman in timpul sarcinii si in primii 2 ani de viata
- ajuta la dezvoltarea sistemului nervos, a retinei si a sistemului imunitar al copilului. Hranirea cu lapte artificial determina un aport de acizi grasi omega 3 redus
- stimuleaza createrea si dezvoltarea armonioasa a intregului organism
Efect antidpresiv
- reduc riscul de depresie post-sarcina pentru femeile care tocmai au nascut
- previn instalarea depresiilor. Un aport crescut de acizi grasi omega 6 (ulei de floarea soarelui) in dauna acizi grasi omega 3, produce modificari in structura membranelor neuronale si odata cu acestea si depresia apare mai des
- cresc cantitatea de serotonina (hormonul fericirii). Serotonina este o substanta care are si proprietati anti-depresive importante si in plus ajuta la cresterea si ramificarea terminatiunilor nervoase (dendride si axoni)
- rol calmant si de marire a rezistentei sistemului nervos la stres.
- scade frecventa insomniilor la cei care au in alimentatie surse bogate de acizi grasi omega 3
Alte beneficii pentru sanatate
- intarzie si reduce aparitia simptomelor senilitatii prin blocarea generarii de radicali liberi de natura lipidica
- actiune anti-mutagena si de protejare a materialului genetic
- efect antiinflamator mediu: se obtin rezultate notabile in boala Crohn si simptomele artritei reumatismale
- sunt niste modulatori deosebit de puternici ai raspunsului imun. Efecte importante in bolile auto-imune, infectii virale si / sau bacteriene, cancer, SIDA
- alimentarea cu surse de acizi grasi omega 3 produce si marirea suprafetei intestinale si a absortiei nutrientilor
- prezinta efecte benefice in sindromul Raynaud, atenuand pana la disparitie manifestarile clinice, dupa o utilizare indelungata
- in bolile glomerulare renale, aportul de acizi grasi omega 3 a redus pierderile de proteine prin urina
- ajuta la tratarea ulcerului gastric si duodenal; efecte excelente au fost raportate si in terapia colonului iritabil
- diminueaza frecventa si intensitatea crizelor de astm bronsic
- au efect hipoglicemiant (util si la diabetici), transformand glucoza sangvina in glicogen de depozit
- reduc rezistenta la insulina
- previn si combat eficient migrenele
- stimuleaza sinteza colagenului din piele, aceasta devenind mai elastica si mai supla
- reduc problemele legate de ciclul menstrual, regularizandu-l si diminuand frecventa si intensitatea durerilor menstruale
Indicatii
- protectie antioxidanta
- cancer de piele, prostata, san, plaman, colo-rectal
- astm, afectiuni pulmonare cronice obstructive (bronsita, pleurezie, emfizem)
- mentinerea echilibrului hormonal in menopauza, dureri menstruale
- glaucom, cataracta
- deficit de atentie si hiperactivitate, depresie, schizofrenie, scleroza in placi, anxietate, migrene, anorexie nervoasa
- osteoartritia, artrita reumatoida
- psoriazi
- arsuri, acnee, eczeme
- constipatie, boala Crohn, ulcer
- hipercolesterolemie, hipertrigliceridemie, ateroscleroza, hipertensiune
- prevenirea infarctului miocardic
- litiaza renala
- infectii bacteriene, fungice, virale
- obezitate
- stimularea metabolismului energetic
- diabet (creste sensibilitatea la insulina)
Necesarul zilnic de acizi grasi omega 3 (asigurandu-i doar din uleiul de in):
- 3 picaturi / zi în primul trimestru de viata
- 6 picaturi / zi în al doilea trimestru de viata (în 2 prize zilnice)
- 9 picaturi / zi în al treilea trimestru de viata (în 2-3 prize zilnice)
- 12 picaturi / zi (1 ml), între vârsta de 9 luni si 2 ani
- 1 ml (12 pic.) / an vârsta / zi între 2–12 ani, în 2-3 prize
- echivalentul a 1 lingura (15 ml) / zi, peste vârsta de 13 ani, în 1-2 prize.
Pentru cazurile speciale de cancer, leucemie si SIDA, la adult doza este de 2-3 linguri/zi. Incercati sa nu depasiti 3 linguri de ulei / zi, deoarece exista riscul cresterii lipidelor plasmatice si deci riscul riscul de ingrasare. Deci si aici, ca si in cazul oricarui lucru bun, este nevoie de moderatie. Trebuie retinut ca uleiul de in, alaturi de alte uleiuri alimentare este un aliment bogat in calorii. Astfel 1 lingura de ulei depaseste 100 kcal!
Sursa: http://apastructurata.blogspot.ro
Ramona Lengyel