Prunele (Prunus Domestica) sunt inrudite biologic cu piersicile, nectarinele si migdalele si sunt specia cea mai variata din categoria fructelor, existand in prezent peste 2000 de specii diferite cunoscute ale acestui fruct zemos. Ajunse la maturitate toamna, in Europa, prunele fac deliciul celor obisnuiti cu deserturile consistente (gem, dulceata, prajituri), dar sunt foarte cunoscutedin punct de vedere social in Romania si in Serbia pentru faptul ca se obtine din ele tuica, bautura alcolica traditionala a celor doua tari vecine.
Vitamina C (o pruna asigura 10% din necesarul zilnic), vitamina A (sub forma de beta-caroten), fibrele, vitamina B2 (riboflavina) si potasiul sunt cei mai importanti nutrienti ai acestui fruct, cei care include pruna pe lista alimentelor sanatoase.
Atat pruna proaspata, cat si cea uscata au fost intens studiate de specialisti, care au descoperit ca cele doua variante ale acestui fruct contin doi fitonutrienti unici, denumiti neoclorogenic si acid clorogenic, care au calitati antioxidante puternice, distrugand unii radicali liberi care ataca celulele umane. La fel, acesti fenoli puternici protejeaza stratul natural de grasimi care compun neuronii creierului uman.
Un alt avantaj al consumului de prune si de prune uscate il reprezinta faptul ca acestea sporesc prin vitamina C prezenta capacitatea organismului de a mari absorbtia fierului din diferite surse. Prunele au mari proprietati energizante, in special gratie continutului natural de zaharuri. In fine, prunele mai sunt laudate pentru ca pot alunga oboseala sau senzatia de stres, dar si pentru ca sunt un aliat de nadejde al majoritatii functiilor intestinale.
Atentie: persoanele suferinde cu rinichii sau cu fierea trebuie sa evite consumul regulat de prune, in detrimentul unuia atent controlat, iar persoanele diabetice trebuie sa evite aproape in totalitate consumul prunelor.
Continut caloric: 54 la 100 de grame (36 la un o pruna medie de 66 de grame).
Prunele se consuma, deobicei, proaspete , in forma lor naturala. Dimineata, la micul dejun, taiati doua prune in felii de mici dimensiuni si adaugati-le in bolul de cereale cu lapte. Incercati sa nu consumati fructele proaspete ca si desert, ci ca pe un preambul inaintea meselor mari, cu aproximativ 30 de minute inainte de acestea.
Evident, una dintre cele mai cunoscute mancaruri obtinute din prune este mancarea de prune uscate, consumata traditional in special in perioadele de post. In aceeasi categorie, orezul cu prune uscate poate fi o alta varianta pentru post.
Ca si deserturi, galustele cu prune nu mai au nevoie de recomandare, in timp ce in Ardeal se prepara un alt produs foarte gustos, numit lichiu de prune, care este o placinta consistenta coapta, in cele mai multe cazuri, la cuptorul cu lemne. Mai puteti incerca o reteta gustoasa: fierbeti prune, dupa ce le-ati taiat pe din doua, in vin rosu dulce, timp de 8-10 minute, iar la final puneti-le pe o farfurie si presarati peste ele coaja de lamaie rasa. In unele bucatarii europene (cele baltice in special, dar si in Polonia), prunele sunt folosite in compozitia mai multor tipuri de paine. In fine, cine nu a facut in casa macar o data prajituri sau tarte pe baza de prune?
Prunele uscate sunt o varianta din ce in ce mai populara de consum. Uscate (confiate), au chiar un nivel mai ridicat de antioxidanti si prezinta avanatajul ca se pot pastra mai mult timp decat prunele proaspete.
Stim cu totii cat de importante si de recomandate sunt cele 5 porti zilnice de legume sau de fructe, utile in mentinerea unei sanatati optime si a unei vieti cat mai lungi. Iata, pe scurt, cum putem sa folosim prunele de trei ori pe zi: dimineata, le putem folosi alaturi de cereale, in timpul zilei le putem consuma ca snackuri, iar seara le putem adauga la o mancare de orez brun (mai sanatos), alaturi de migdale. Ce-ar fi sa incercati sa consumati o saptamana mancaruri pe baza de prune?
LA CE TREBUIE SA FITI ATENTI CAND CUMPARATI SI DEPOZITATI PRUNELE
Daca vreti sa achizitionati prune care sunt gata coapte, fiind tocmai bune de consumat, trebuie ca la atingere acestea sa se lase usor sub presiunea degetelor si sa fie usor moi in partea lor superioara. In nici un caz nu cumparati prune care sunt tari la atingere. Evident, acestea nu trebuie sa aiba urme de lovituri, taieturi sau puncte de diferite culori (albe, negre, maronii).
Daca totusi ati intrat in posesia unor prune care inca nu sunt coapte, este bine sa le lasati la temperatura camerei, fara a le inveli in nimic altceva, timp de o zi sau doua, verificand dupa o zi stadiul in care au ajuns. La frigider pot fi tinute aproximativ trei zile, din momentul in care sunt coapte. Atentie, daca doriti sa congelati prune pentru sezonul rece, trebuie sa le scoateti inainte samburele, pentru a va asigura ca pruna isi va pastra intact calitatile si dupa decongelarea ulterioara.
Daca doriti sa consumati prune dupa ce le-ati tinut la frigider, este bine sa le lasati inainte timp de 15-20 de minute la temperatura camerei, pentru a fi cat mai zemoase si cat mai dulci. In caz ca nu ati aflat pana acum cum se scoate samburele de pruna cat mai usor, iata pasii: taiati pruna pe din doua, pe lungimea ei, in jurul samburelui. Tineti apoi mana stanga pe jumatatea din stanga si mana dreapta pe jumatatea din dreapta. Rotiti acum in sens diferit cele doua jumatati, care se vor separa total extrem de usor, lasand la vedere samburele.
INEDIT DESPRE PRUNE
- Avem un motiv de mandrie: potrivit ultimelor date oficiale, pe anul 2007, Romania este al patrulea mare producator mondial de prune;
- Exista doua mari tipuri de prune comercializate pe plan mondial: europene (se coc toamna) si japoneze (ajung la maturitate in lunile iunie – august). Cele europene au aproximativ 2000 de ani vechime, provin din regiunea Marii Caspice si au fost introduse in Statele Unite in secolul 17, in timp ce cele japoneze (care provin din China, dar si-au capatat acest nume gratie tarii in care au fost cultivate apoi pe teritorii extinse) au aproximativ 1500 de ani vechime.
CONCLUZIE: Prunele (dar si sucul natural obtinut din prune) mai sunt cunoscute si pentru proprietatile diuretice (gratie in special celulozei) si pentru faptul ca au capacitatea de a regla admirabil tranzitul intestinal in special pe timp de noapte, atunci cand organsimul isi pune in ordine functiile. Considerate in lumea gastronomica drept “fructele dupa care nu te dai in vant”, prunele merita mai multa atentie gratie proprietatilor curative importante.
Sursa: http://www.dietetik.ro
Ramona Lengyel