Iosif Sava ( Iosif Segal ) s-a nascut pe 15 februarie 1933 la Iasi si a decedat pe 18 august 1998 la Bucuresti a fost un muzicolog roman, realizator de emisiuni radio si de televiziune, provenit dintr-o familie evreiasca in care se facea muzica de peste trei secole.
Studiile le-a inceput la Iasi, intai la Conservatorul Municipal (1944-1945), Academia de muzica George Enescu (1945-1947), Institutul de Arta (1947-1949) si Liceul de Arta (1949-1951), apoi la Conservatorul Ciprian Porumbescu din Bucuresti (1962-1966) cu Constantin Constantinescu (teorie si solfegiu), Achim Stoia (armonie, contrapunct, forme muzicale), George Pascu (istoria muzicii, muzica de camera) etc.
Insetat de cunoastere, intre 1951 si 1955 a urmat si Facultatea de Filozofie de la Universitatea din Bucuresti, fiind licentiat in 1955.
Casa de pe Str. Ipsilanti nr. 1 din Iasi in care a locuit intre anii 1944-1951 studentul Iosif Sava. Pe aceasta casa a fost amplasata o placa comemorativa din marmura.
Profesia sa de baza era cea de clavecinist si pianist, pe care a exercitat-o din 1974 pana in 1987, in cadrul multor formatii de muzica de camera, intre care Ars Rediviva, Quodlibet Musicum si Consortium Violae, precum si ca partener de muzica de camera al multor solisti romani de marca. Turnee artistice in Bulgaria, Germania, Italia, Tarile de Jos, Spania, Elvetia, Cuba si U.R.S.S. A dat si concerte de orga.
Din 1972 a fost membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (UCMR), a fost distins cu o serie intreaga de premii, intre care Premiul Academiei Romane, sase premii ale UCMR, patru premii ale Asociatiei Profesionistilor de Televiziune din Romania, Premiul Colegiului Criticilor Muzicali (1980); premiul Revistei Actualitatea muzicala; Premiul I (1981) si Premiul pentru activitatea deosebita de critic muzical (1983) la festivalul national „Cantarea Romaniei”. In 1996 a primit Premiul Centrului International Ecumenic pentru Dialog Spiritual „Pamfil Seicaru”.
In afara de interpretarea muzicii, a fost pasionat si de comentarea fenomenului muzical. Din 1949 pana in 1951 a fost colaborator al ziarului „Opinia” din Iasi.
In 1951 si-a inceput activitatea de editor muzical la Radiodifuziunea Romana. Din 1972 a realizat aici radioprogramul saptamanal „Invitatiile Eutherpei”. In paralel, a realizat si emisiunile „Cronica muzicala” si „Viata muzicala in actualitate”.
In 1980 a inceput activitatea la televiziune, pe programul 2 al TVR, realizand saptamanal emisiunea „Serata muzicala TV”, emisiune ce a fost scoasa din grila de programe in 1985. In 1990 Iosif Sava a reluat emisiunea, pe care a realizat-o ca pe un forum de discutie cu cei mai reprezentativi oameni de cultura romani, gravitand in jurul muzicii, dar cu trimiteri la politica culturala si la problemele contemporaneitatii. Ciclul de emisiuni a fost interupt brutal in mai 1998, cand Iosif Sava a fost indepartat, prin pensionare intempestiva, din televiziunea Romana, cu care avusese o indelungata colaborare: in perioada 1990-1993, Iosif Sava a fost redactor-sef al Departamentului de Muzica din TVR, iar din 1993 pana in 1998 redactor-sef al redactiei culturale TVR. In 1997 fusese chiar numit director interimar al Departamentului Viata Spirituala, Cultura si Educatie din TVR.
A trecut la postul „PRO TV” pentru a continua emisiunea, iar din iunie a incheiat un contract cu postul „Acasa TV”, pentru a realiza o noua emisiune, numita „Salonul muzical Acasa – Lista lui Sava”.
Nu s-a sfiit sa-si manifeste evreitatea in anii in care destui intelectuali evrei treceau pe vizavi, cand intamplarea ii aducea prin fata Templului Coral. Nici sa protesteze public impotriva manifestarilor antisemite, negationiste, xenofobe, rabufnind dupa ’89. Din cele peste 40 de carti dedicate muzicienilor lumii, care-i poarta semnatura, cateva, publicate de Hasefer – Harpistii regelui David, Muzicieni pe acoperis, Variatiuni pe o tema de Chagall -, sunt minienciclopedii despre valorile muzicale evreiesti.
Ultima perioada a vietii si-a trait-o intr-un imobil situat la intersectia strazilor Sf. Voievozi cu Str. Vanatorilor.
O ocluzie intestinala l-a obligat ca duminica, 12 iulie 1998, la ora 18.30, sa se interneze de urgenta in Clinica de Chirurgie din cadrul Spitalului Universitar Bucuresti. Dupa consultul medical s-a ajuns la concluzia ca pacientul necesita imediat o interventie chirurgicala, care a fost efectuata de catre o echipa condusa de prof. dr. Radu Palade.
Bustul lui Iosif Sava
Din pacate, desi operaia a reuit, o infectie nosocomiala postoperatorie, dobandita in clinica de chirurgie, i-a curmat prematur viata, pe 18 august 1998.
A fost si un scriitor prolific, scriind 44 de carti, 35 din ele despre muzica, si peste 6000 de articole.
Incepand cu anul 2005, Scoala de muzica si arte plastice nr.1, din Bucuresti, infiintata prin hotararea HCM 1260 in anul 1959, a primit numele de „Iosif Sava” in memoria marelui muzicolog roman si se afla in parteneriat cu fundatia ce-i poarta numele.
Numele lui Iosif Sava a fost atribuit unei piatete de langa Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, aflata la intersectia strazilor Dr. Sion, Sipotul Fantanilor, Ion Brezoianu si Poiana Narciselor, unde a fost amplasat un bust al cunoscutului muzicolog.
Ramona Lengyel