download (73)

Electronic Numerical Integrator and Computer (ENIAC), a fost primul calculator electronic de uz general, care a functionat incepand cu 14 februarie 1946. Pe 2 octombrie 1955 – ENIAC – primul computer digital, este oprit, se precizeaza pe site-ul <a href=”http://www.seas.upenn.edu/about-seas/eniac/” target=”_blank”> Universitatii Pennsylvania </a>.

 A fost pornit pe 29 iulie 1947, si a functionat in permanenta pana la data de 2 octombrie 1955, ora 23:45. Era un calculator numeric, digital, capabil de a fi programat pentru a rezolva o gam? larga de probleme de calcul pentru laboratorul de cercetari balistice al armatei americane, precizeaza <a href=”http://inventors.about.com/od/estartinventions/a/Eniac.htm” target=”_blank”> Inventors.about.com</a>.

The New York Times considera ENIAC  ca fiind o masina uimitoare care solutiona pentru prima data probleme matematice dificile si complicate. Acest „creier urias”, cum a fost etichetat in presa vremii, avea o viteza de calcul de o mie de ori mai mare decat masinile de calcul electromecanice, si a reprezentat un salt in domeniul puterii de calcul.

ENIAC a fost construit la Institutul Moore de Inginerie Electrica, acum parte din Scoala de Inginerie si Stiinte Aplicate din cadrul Universitatii Pennsylvania. Proiectul si construc?ia ENIAC au fost finantate de armata SUA, contractul de constructie fiind semnat pe 5 iunie 1943, sub numele de cod Proiectul PX.

Astazi, este dificil sa ne imaginam cum ne-am putea descurca fara dispozitivele electronice sofisticate care exista. Scoala de Inginerie si Stiinte Aplicate din cadrul Universitatii Pennsylvania, detine 4 din cele 40 de panouri originale ale ENIAC, acestea reprezentand aproximativ o zecime din dimensiunea sa originala.

Sursa: http://gabrielnicolaeteodorescu.wordpress.com

Ramona Lengyel

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *