Stressed-Business-Woman

Omul este o unitate intre psihic si fizic. Inseamna ca aceste doua laturi se influenteaza reciproc: o problema fizica poate produce suferinta psihica si invers.Emotiile sunt cauze posibile de imbolnavire si au o localizare „preferentiala” in organism. Tristetea isi gaseste „cuibul” in plamani, in timp ce ingrijorarea (grijile de zi cu zi) afecteaza stomacul. Furia, sentimentele reprimate „lovesc” ficatul. Iar o bucurie excesiv de intensa afecteaza si slabeste inima. Cand te enervezi brusc, ti se impaienjenesc ochii (de unde expresia: „Am vazut negru inaintea ochilor de suparare.”). Ai senzatia ca ti-a urcat tot sangele in cap. Reactia este atribuita ficatului, prin expresia „temperament coleric”, adica „bilios”. Uneori, aceste crize pot ajunge pana la voma bilioasa.

Cand iti este frica sau esti ingrozit, trairile coplesitoare iti afecteaza rinichii. In medicina traditionala chineza, energia rinichiului hraneste parul. Daca este secatuita brusc din cauza fricii, parul albeste. Astfel, devine posibil ca un om sa albeasca in doar cateva ore in urma trairii unei spaime bruste.

Bolile psihosomatice au la origine probleme emotionale sau sunt intretinute de acestea. Ulcerul, diabetul, hemoroizii, hipertensiunea, psoriazisul sunt cateva dintre afectiunile psihosomatice. In fond, orice boala fizica poate fi mentinuta si agravata de stres si emotii negative. Daca vrei sa ii descoperi originea psihologica, trebuie sa scormonesti in viata familiala, profesionala, afectiva… si sa inveti cum sa-ti potoloesti emotiile. Iata cateva terapii care te ajuta in aceasta situatie:

1. Acupunctura
Emotiile negative, prea intense si traite timp indelungat, pot produce blocaje ale circulatiei energiei si sangelui. De-a lungul coloanei vertebrale, de-o parte si de cealalta, se afla cate doua siruri paralele de puncte corespunzatoare organelor situate la acelasi nivel. Durerea la palparea acestor puncte indica suferinta fizica sau psihica a organului in cauza. De exemplu, durerea in punctele corespunzatoare plamanilor arata fie o suferinta fizica (astm, bronsita, cancer), fie una psihica (tristete, melancolie).

Manevrele de deblocare (prin acupunctura, presopunctura, masaj) pot inlatura efectele, dar nu si cauzele. Pacientul se va simti eliberat, dar daca isi alimenteaza permanent un sentiment negativ puternic (ura, manie), tensiunea va reveni.

2. Meloterapia
Emotia si sunetul au un punct comun: vibratia energetica. Muzica terapeutica este ca o magie care vindeca dizarmonia produsa de emotiile negative. Nemultumirea, revolta, furia afecteaza zona inferioara a organismului (genitala, intestinala, renala si a ficatului, pana la plexul solar).

Pentru restabilirea echilibrului energetic, aceasta parte rezoneaza foarte bine cu muzica ritmata (sarba, muzica tribala). Rapaiala de tobe intensifica eliminarea toxinelor si ajuta la reenergizarea zonei. Pentru relaxare si linistire, specialistii recomanda muzica de pian (de preferat, Chopin).

Nemultumirea isi are si ea medicamentul ei: tonul do major (Chopin). Revolta se dizolva sub vraja Carminei Burrana de Carl Orff, iar furia se risipeste cu ajutorul muzicii tribale. Si muzica lui Beethoven are ca efect un control optim asupra tuturor emotiilor si corespunde zonei inimii, iar Schubert faciliteaza exteriorizarea sentimentelor si comunicarea.

Sursa: http://sanatate.bzi.ro

Ramona Lengyrl

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *