grasimea_de_pe_burta

Atunci cand vine vorba.   e riscuri pentru sanatate, conteaza foarte mult zona unde este localizata grasimea pe corp. Poate ca nu ti-a trecut prin cap pana acum acest lucru, insa zona in care este localizata grasimea pe corpul tau este un factor extrem de important pentru sanatatea ta.

 

Cercetatori din Brigham si de la Women’s Hospital (Spitalul de Femei) si Laboratorul pentru Sanatatea si Metabolismul Populatiei apartinand Institutului National pentru Boli de Inima, Plamani si Sange (National Heart, Lung and Blood Institute Laboratory for Metabolic and Population Health) au descoperit ca oamenii care au cantitati mari de grasime pe abdomen – comparativ cu alte parti ale corpului – au un mai mare risc de cancer si boli de inima. Cercetatorii au observat ca grasimea abdominala este considerata un indicator al grasimii ce inconjoara organele interne.

 

“Contrar studiilor publicate anterior, si care comparau BMI (Body Mass Index-indicele de masa corporala) si circumferinta taliei, prezenta grasimii abdominale a imbunatatit capacitatea de a prezice boala de inima, sprijinind ipoteza ca, grasimea abdominala, ar putea sta partial la baza asocierii dintre grasimea corporala si bolile de inima si cancer”, a spus intr-o declaratie dr. Caroline S. Fox, doctor in medicina, cercetator sef la acest Laborator.

 

Studiul, publicat in jurnalul Colegiului American de Cardiologie, a inclus 3 086 oameni care au luat parte la Studiul Cardiologic Framingham, cu o medie de varsta de 50 de ani. Cercetatorii au monitorizat participantii la studiu pentru sapte ani, timp in care au examinat situatia bolilor cardiace si a cancerului. Ei au mai utilizat si scanari prin tomografie computerizata pentru a analiza unde anume in corp se acumula grasimea.

 

La sfarsitul perioadei de monitorizare murisera 71 de oameni, 90 avusesera un eveniment cardiac si 141 dezvoltasera cancer. Dupa luarea in consideratie a altor factori de risc si obezitatea, cercetatorii au gasit o asociere clara intre grasimea abdominala si riscurile mai inalte de cancer si evenimente cardiace.

 

Aceasta nu este prima oara cand riscurile de boala cardiaca au fost corelate cu grasimea de pe burta. HealthDay a raportat despre un studiu, publicat in acelasi jurnal mai devreme anul acesta, aratand ca pentru pacientii cardiaci de greutate normala, riscul de moarte timpurie se mareste daca au grasime la burta – si sansele lor de supravietuire sunt de fapt mai mici decat ale obezilor care au grasimea in alte parti ale corpului.

 

Alte riscuri de sanatate legate de  grasimea de pe burta

 

Cercetari prezentate anul trecut la o intalnire a Societatii Radiologice din America de Nort a aratat o asociere intre grasimea de pe burta si un risc mai inalt de osteoporoza la barbati. Si un studiu prezentat mai devreme anul acesta la Conferinta Internationala ATS 2013 a aratat o asociere intre apneea obstructiva de somn si grasimea pe burta la barbati. In plus, un studiu efectuat pe soareci si publicat in jurnalul Cercetari de Prevenire a Cancerului sugereaza o legatura directa intre grasimea abdominala si cancerul de colon.

 

De ce aceasta diferenta intre grasimea dintr-un loc sau altul? Este foarte simplu, grasimea din zona burtii, asa numita zona viscerala, este de fapt numai varful aisbergului. Atunci cand grasimea este localizata in zona organelor principale (zona viscerala), inseamna ca pe interior organele principale sunt “cufundate” si ele in mai multa grasime fapt ce intervine direct in sanatatea acestora si in declansarea de diferite robleme de sanatate.

Sursa: http://viataverdeviu.ro

Ramona Lengyel

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *