download (1)

George Harrison s-a nasccut pe 24 februarie 1943 in Liverpool, Anglia. El este fost component al trupei britanice Beatles. Desi John Lennon siPaul McCartney erau principalii compozitori ai formatiei, George Harrison canta si compunea o piesa sau doua pentru fiecare album. Printre acestea se numara„If I Needed Someone”, „Taxman”, „While My Guitar Gently Weeps”, „Here Comes the Sun” si „Something”. In timp ce a cantat cu Beatles, el a fost atras de muzica Indiana si de Hinduism, ambele avand un impact in viata lui. Sora lui a declarat ca mama lor a scris in jurnalul ei ca l-a nascut pe George la zece minute dupa miezul noptii pe 25 februarie, desi Harrison credea ca de fapt s-a nascut pe 24 februarie la ora 23 si 40 de minute. La mijlocul anilor 50’ il cunoaste pe Paul McCartney si in februarie 1958 incepe sa cante la chitara in formatia “The Quarry Men” , ce isi va schimba numele in The Beatles.In timpul Beatle maniei, el a fost caracterizat drept “cel tacut” deoarece nu prea vorbea la conferintele de presa. In 1963, in timp ce era bolnav., compune prima lui piesa “Don’t bother me”, ca un exercitiu “sa vad daca pot sa compun un cantec”, dupa cum declarase. Faptul ca a compus numeroase cantece ce nu au fost inregistrate de formatie, face ca la despartirea de Beatles, George Harrison sa aiba un considerabil numar de piese nelansate. Intrebat mai tarziu care ar fi fost muzica lansata de grup daca nu s-ar fi despartit, Harrison a spus ca “Materialele solo pe care le-am scos s-ar fi aflat pe albumele Beatles”. Cei din trupa compuneau intotdeauna separat. De fapt, despartirea nu a fost decat o schimbare de colaboratori, nimic alt ceva.

Dupa ce formatia s-a destramat in 1970, Harrison a lansat “All Things Must Pass” , singurul triplu- album lansat de un singur artist din istoria muzicii. Tot el este probabil primul artist din epoca moderna ce a organizat un concert umanitar. Pe 1 august 1971“Concert pentru Bangladesh” a adunat peste 40 de mii de oameni in doua concerte la “Madison Square Garden” in New York.

In 1980 – devine singurul fost Beatles ce scrie o autobiografie “I Me Mine”. Cartea spune putin despre activitatea lui in trupa si se axeaza mai ales pe hobby-urile lui Harrison, gradinaritul sau cursele de formula unu. Imediat dupa uciderea in decembrie 1980 a prietenului si fostului sau coleg de trupa, John Lennon, el modifica versurile unui cantec scris pentru Ringo Starr si il transforma in unul adus tribute. Piesa “All those years ago” este foarte difuzata de radiouri si devine una din clasicele muzicii rock. Toti ceilalti trei fosti Beatle-si cantau in ea – cu toate ca a fost considerat un singal George Harrison.

Pe 30 decembrie 1999, un fan,  Michael Abram a patruns in casa lui din Henley-onThames si l-a injughiat de mai multe ori, fisurandui plamanul. El si sotia lui , Olivia s-au luptat cu atacatorul si l-au retinut pana a venit politia. Atacatorul de 35 de ani credea ca este posedat de fostul Beatles si ca de fapt el se afla intr-o misiune de la Dumnezeu, sa-l omoare pe Harrison . Acesta a fost achitat mai tarziu pe motiv ca era nebun.

George Harrison moare in casa unui prieten din Los Angeles pe 29 noiembrie 2001 la varsta de 58 de ani. Impreuna cu Aaliah, George Harrison intra in istoria topului Britanic, ca fiind singurii artisti ce lanseaza in aceeasi perioada materile post mortum ce ajung pe locul intai. Piesa – Aaliah More than a woman” ajunge number one pe 13 ianuarie 2002, iar la o saptamana distanta “My sweet lord” se situeaza pe acceasi pozitie. La un an de la moartea lui, cei doi fosti Beatle-si ramasi in viata, Paul McCartney si Ringo Starr s-au reunit cu prieteni de-ai lui Harrison intr-un concert la “Royal Albert Hall” din Londra. In 2004 George Harrison a fost inclus in Rock and Roll Hall of Fame ca artist solo.

Suesa: http://biografiicantareti.blogspot.ro

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *