Agaricus blazei Murill, supranumita si Ciuperca lui Dumnezeu, se gaseste in special in muntii din sud-estul Braziliei, precum si in SUA, Florida si Carolina de Sud. Aceasta ciuperca salbatica nepretuita este carnoasa, aromata si extrem de gustoasa.
In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, dupa atacul cu bomba atomica de la Nagasaki, aproape toate formele de viata au fost distruse, cu exceptia unui anumit tip de ciuperca, Agaricus Blazei Murill care a supravietuit in mod miraculos. Japonezii afectati de radiatii au inceput sa o caute. Patru ani mai tarziu s-a descoperit ca persoanele care au consumat in mod regulat aceasta ciuperca au avut o rata mai buna de supravietuire decat cei care nu au facut acest lucru. Aceasta descoperire a atras interesul profesorilor americani Sindon si Lambert. In 1960 ei au cercetat proprietatile anti-tumorale ale ciupercii si si-au facut publice concluziile in 1965 sub titlul: „Agaricus blazei Murill are proprietati anti-cancerigene”. Aceasta concluzie a zguduit lumea stiintifica, iar un profesor-doctor de la Universitatea Shizouka, renumit in studiul ciupercilor, a desemnat Agaricus drept unul dintre „cele patru simboluri anti-cancer”.
Agaricus blazei Murill are o deosebita valoare nutritiva, continand lipide, proteine, diferiti aminoacizi, oligozaharide si acizi nucleici. Ciuperca lui Dumnezeu are un continut bogat in vitamina D3, cu rol in absorbtia calciului, de aceea reprezinta un excelent remediu al osteoporozei si al afectiunilor reumatismale cronice.
Beta-D-glucan stimuleaza productia de interferon propriu, de aceea Agaricus blazei Murill are rol protector impotriva virusului hepatic. Cazurile in care Ciuperca lui Dumnezeu si-a dovedit proprietatile curative sunt: cancerul de san, cancerul de colon, cancerul de ficat, cancerul de plamani si pancreas.
Prin continutul de beta-glucan ciuperca ajuta la inhibarea celulelor canceroase si fortifica organismul, celulele maligne fiind astfel stopate din evolutie. Efectul anti-cancer in cazul Ciupercii lui Dumnezeu este de 90%, performanta neatinsa de nici o alta ciuperca folosita in terapii.
Agaricus blazei Murill, prin polizaharidele si acidul ribonucleic complex stimuleaza productia de insulina prin vitalizarea pancreasului datorita aportului de aminoacizi si zinc, fiind un excelent adjuvant in tratamentul diabetului. Acizii grasi nesaturati, grasimile si mineralele din ciuperca regleaza tonusul muscular, protejeaza vasele sanguine, previne ateroscleroza si are efect diuretic.
INDICATII TERAPEUTICE
Aparatul digestiv: ulcer duodenal, hepatociroza, cancer la ficat, cancer gastric, hipertrofie a ficatului, gastrita, ulcer gastric, gastroptoza, constipatii, stomatite cronice, hepatita B, cancer de colon, cancer de rect, polipi, pyloreea alveolaris, virus enterita.
Sistemul circulator: tensiune arteriala, cardiopatie, tromboza cerebrala, hemiplegia, leucemie, septicemie, leucemie, boala Hodgkin, boala Basedew, Parkinson, pneumonie, cancer pulmonar.
Aparatul genital: mamite, cancer mamar, cancer de col uterin, cancer ovarian, cancer cervical, dereglari cauzate de menopauza.
Metabolismul nervilor cranieni: diabet, reumatism articular multiplu, reumatism articular cronic, ataxie autonoma, nevroza, encefalita japoneza.
Aparatul urinar: nefrita, cistita, insuficienta renala, nefroza, prostatomegalie.
Piele: dermatofitoza, eczeme, dermatita atipica, dermatomiosotis, cariocarcinoma.
Alte afectiuni: distrofii musculare, artrita, dureri, gripa.
Dr Mirela Wagner