Cel mai popular fruct din lume, denumit „fructul fructelor” sau „regele fructelor”, mango se prezinta in toata splendoarea lui in aproape o mie de soiuri, de la mici cat un cartofior pana la cele de un kilogram (de te miri cum de le mai poate tine copacul).
Copacii in sine sint mari, stufosi si vesnic verzi (ma fascinau cind citeam in tinerete romanul „Vin ploile”). Frunzele sint rosiatice cand sint tinere si verzi la maturitate, aducand parca cu cele de piersic, de un verde intens, lucioase. Copacii pot ajunge pina la 300 ani si inca sa mai rodeasca.
Mango este originar din India (este si fructul lor national cum s-ar zice, considerat un fruct sacru si pomenit si in mitologia Hindu). Cultivat in subcontinentul indian de mii de ani, ajunge in estul Asiei in sec 5-4 BC, iar in sec. 10 AD ajunge in centrul si sudul Africii.
Astazi mango se cultiva in cele doua Americi (in cea de Nord doar in California si Florida), in Caraibe, Africa de Sud ci Centrala, Asia (India,China, Pakistan, Filipine…), Australia.
Asa cum este marul pentru Europa si America de Nord, asa este si mango pentru tarile tropicale. Este o sursa vitala de mincare la tropice. „Superfructul” mango este bogat in nutrienti, in fibre, antioxidanti, vitaminele A, C (care este dubla cantitativ in fructul crud), E, B6, K, in Cu, Potasiu, 17 aminoacizi, Omega 3 si 6, Zinc, pectine, amidon.
Fructul verde este folosit antiscorbut. In probleme gastro-intestinale fructul necopt cu sare si miere este folosit in indigestii, dizenterie,d ispepsii. De asemenea este folosit in problemele bilei, intareste secretia intestinala si ficatul. Fructul copt este diuretic, laxativ, invioreaza, ajuta la redarea poftei de mancare, intareste muschiul inimii. De asemenea fructul copt ajuta in cazul „orbirii nocturne” datorat deficientei de vitamina A, ajuta contra mancarimilor la ochi si contra uscaciunii ochilor. Coaja este un bun stimulent tonic. Frunzele sub forma de infuzie sau uscate si pisate (2 lingurite pe zi) sunt folositoare in caz de diabet.
In alimentatie mango se foloseste in multe forme: conservat, nectar, uscat (folosit mult in bucataria asiatica ca si condiment), jeleuri, inghetate, gemuri, proaspat, chutney (in India se folosesc fructele verzi, dar in alte parti se foloseste fructul copt; englezii il adora si l-au introdus in propria bucatarie).
Fructele necoapte se pastreaza in pungi de hirtie la temperatura camerei, iar cele coapte la frigider pentru o saptamana (depinzind de gradul de coacere). Pulpa de mango se pastreaza bine in pungi de nylon la congelator. Feliile uscate se maninca ca si cipsuri.
Si, ca si fructul de papaya, fructul verde de mango din cauza peptinei se foposeste pentru fragezrea carnii. In Mexic fructele feliate se maninca cu sare si boia iute, in Indonezia si Tailanda se vinde pe strada cu sare si zahar sau boia iute …..si lista e lunga.