download

Nascut George Richard Chamberlain in Beverly Hills, la data de 31 martie 1934, era al doilea fiu a lui Charles – vanzator – si Elsa Chamberlaine, casnica. Tatal lui Richard a calatorit multi ani cu conventia Alcoolicilor Anonimi, tinand discursuri. Copilaria lui Richard a fost nefericita, s-a adaptat greu la scoala, fiind mereu in cautarea unui lucru la care sa exceleze. De tanar si-a dat seama de inclinatiile sale sexuale si a facut foarte greu fata acestui lucru. Va marturisi mai tarziu :” Imi era lehamite de mine insumi, si ma temeam de aceasta latura a mea si a trebuit sa o ascund devenind „Richard cel perfect, baiatul tuturor americanilor”. La liceu a manifestat interes puternic pentru actorie. In 1952 a absolvit liceul Beverly Hills. A ratat inscrierea la studiourile Paramount, care au devenit interesate de el dupa absolvirea colegiului Pomona, fiind obligat sa se inroleze in armata si sa lupte in Korea timp de 16 luni.
La scurt timp dupa terminarea serviciului militar, Richard a plecat la Hollywood. Cativa ani a primit roluri marunte in seriale precum Gunsmoke si Mr. Lucky. Cu distribuirea lui in serialul dr. Kildare (1961), a devenit faimos peste noapte, idolul adolescentilor de pretutindeni. Chamberlain a avut un scurt dar moderat succes ca si cantaret. In cele din urma a devenit dezinteresat de Hollywood si s-a intors la teatru, inregistrand succese in Anglia.

In 1966, Richard a jucat ca si partener al actritei Mary Tyler Moor, in muzicalul Breakfast at Tiffany’s, care s-a dovedit de rau augur, inchizandu-se dupa cateva reprezentatii. A tiumfat in schimb in piesele Hamlet (1969) si Richard II (1971), si a castigat admiratia publicului englez cu piesa The Lady’s Not for Burning” (1972). In filmele clasice l-a portretizat pe Octavius Caesar, jucand alaturi de Charlton Heston in Julius Caesar (1970); apoi a jucat rolul compozitorului Tschaikovsky in filmul lui Ken Russell, The Music Lovers (1970), alaturi de Glenda Jackson; de asemenea a jucat in Lady Caroline Lamb (1972), rolul lordului Byron.
Richard s-a simtit pregatit sa se reintoarca in America. A jucat triumfal in The Night of the Iguana (1975), in rolul reverendului Shannon. A mai jucat in piesele My Fair Lady si The Sound of Music.
In prima jumatate a anilor ’70, a inregistrat cateva succese ca actor principal in filme precum The Towering Inferno, The Last Wave, The Three Musketeers si The Count of Monte Cristo, cel din urma fiind bazat pe romanul omonim a lui Alexandre Dumas tatal. Filmul a fost regizat de David Green si alaturi de Chamberlain au mai jucat Kate Nelligan si Tony Curtis. Filmul a fost nominalizat la doua premii Emmy: pentru cel mai bun actor in rol principal, Richard Chamberlain si cel mai bun actor intr-un rol secundar, Trevor Howard.
In filmul The Sliper and the Rose, o versiune muzicala a povestii Cenusareasa, in care a jucat alaturi de Gemma Craven, Richard si-a demonstrat calitatile vocale.
Chamberlain a aparut in cateva miniserii populare – castigandu-si titlul de Rege al Miniserialelor – incluzand Centennial, The Man in the Iron Mask, Shogun si The Thorn Birds, in rolul parintelui Ralph de Bricassart si partenerul actritei Rachel Ward.
Seria Shogun a avut una din cele mai mari rate de audienta a programelor NBC din istorie, si a creat un val de miniserii celebre in urmatorii ani. A castigat 3 premii Golden Globe, un premiu People’s Choice Award, Peabody Award, 3 premii Emmy – pentru costume, grafica si design, cea mai buna miniserie – si 13 nominalizari. Spre sfarsitul anilor 1980, Richard a avut rolul principal in King’s Solomon’s Mines, jucand alaturi de Sharon Stone si a mai jucat rolul lui Jason Bourne in versiunea originala The Bourne Identity (1988).
Din 1990, Chamberlain a aparut mai mult in filme de televiziune si ca invitat special in seriale precum The Drew Carey Show si Will and Grace. In toamna anului 2005, Chamberlain a jucat rolul lui Ebenezer Scrooge, in piesa Scrooge: The Musical, jucata pe Broadway. In 2006 a jucat intr-un episod din seria Hustle, produsa de BBC, si in sezonul 4 al seriei Nip/Tuck.
In anul 2007 a jucat intr-un episod din Desperate Housewives, rolul lui Glen Wingfield, tatal vitreg al Lynettei Scavo. In anul 2008 si 2009 a aparut pe scena jucand King Arthur, in turneul Monty Python’s Spamalot.
In prezent Ricard Chamberlain locuieste in Hawaii, impreuna cu partenerul sau din 1970, agentul, producatorul si regizorul Martin Rabbett. Rabbett si Chamberlain au jucat impreuna un Allan Quatermain and the Lost City of Gold, avand rolurile fratilor Allan si Robeson Quatermain.
Dupa ce decenii la rand Chamberlain a cucerit inimile femeilor din intreaga lume, s-a decis intr-un final sa-si faca publica orientarea sexuala. Intr-un interviu a marturisit: „Nu mai sunt la varsta la care sa mi se atribuie rolul principal al unui barbat romantic, deci nu mai am nevoie sa hranesc aceasta imagine publica a mea”. Si-a scris memoriile intr-o biografie, Shattered Love.
Richard Chamberlain a ramas imaginea junelui-prim, inalt, blond, tandru si efeminat, al carui succes s-a pastrat constant de-a lungul timpului, in special in randul publicului feminin. Insa numele lui va fi legat pentru totdeauna de Shogun (1981) si The Thorn Birds (1983).

Sursa: http://www.cinemarx.ro

Ramona Lengyel 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *