Aproximativ 50% din femei au facut cel putin o data in viata o infectie urinara. Atat anatomia aparatului urinar cat si faptul ca la femeie este mult mai aproape orificiul anal de uretra decat la barbati (favorizand deplasarea bacteriilor intestinale la nivelul orificiului uretrei), toate acestea predispun la un grad mai mare al infectivitatii femeilor.
De asemenea si copiii pot face infectii urinare in proportie de 2%, iar la acestia trebuie investigat daca nu exista o cauza congenitala ce sta la baza infectiilor urinare, in felul acesta sa se poata trata inainte ca aceste infectii sa se cronicizeze.
Barbatii tineri nu fac aceste infectii urinare decat foarte rar, insa cei trecuti de varsta de 50 de ani sufera mai des de aceste infectii in special datorita afectiunilor prostatei.
Cel mai adesea infectiile urinare sunt joase, situate la nivelul uretrei (uretrite) sau uneori urca in vezica urinara (cistite).
Aceasta poate proveni daorita unui act sexual spre exemplu, microorganismele avand provenienta vaginala, ori la femeile inactive sexual bacteriile intestinale pot patrunde in uretra si de aici sa ajunga la nivelul vezicii urinare (in special prin incorecta igiena la toaleta despre care vom vorbi mai jos).
Factorii de risc
La femei
– Igiena deficitara sau incorect aplicata. Femeia trebuie sa curete frecvent aceasta zona pentru a nu permite bacteriilor intestinale sa se dezvolte. De asemenea in timpul actului sexual uretra se poate infecta cu bacterii provenite din vagin, iar igiena postsexuala este obligatorie (a nu se intelege spalaturi vaginale, acestea nu trebuie facute mai des decat o data pe sapatamana). De asemenea la toaleta se vor curata aceste zone din fata in spate pentru a nu permite bacteriilor intestinale din zona anala sa ajunga in zona uretrala.
– Utilizarea unei diafragme ca metoda contraceptiva favorizeaza aparinta infectiilor urinare prin comprimarea uretrei, astfel apare un obstacol in eliminarea urinei si uretra se poate suprainfecta (la fel si vezica urinara).
– Menopauza, prin deficitul de hormoni feminini ce mentineau sanatatea si pH-ul mucoasei vaginale favorizeaza dezvoltarea bacteriilor ce pot produce infectii urinare.
– Structura anatomica a aparatului urinar la femeie predispune la aceste infectii (vezi mai sus mica incursiune anatomica).
La barbati
– Utilizarea prelungita a unei sonde urinare (caterer) sau prezenta unui obstacol de-a lungul uretrei (marirea in volum a prostatei ce compreseaza uretra).
Care sunt semnele si simptomele cistitei?
Simptomatologia comuna infectiilor urinare consta in:
– Urinari dese
– Dureri si senzatie de arsura in timpul urinarii
– Nevoia acuta de a urina si incapacitatea de a “tine” urinarea, cu emisia unei mici cantitati de urina
– Urina tulbure, concentrata, cu miros intepator
– Uneori prezenta sangelui in urina (hematurie)
Simptomatologia specifica cistitei
– Urinari frecvente si dureroase
– Senzatie de presiune la nivelul abdomenului inferior
– Mirosul intepator al urinii
Cum se pot complica cistitele?
Cum ati sesizat semnele si simptomele unei infectii urinare trebuie sa va prezentati de urgenta la medic. Altfel, bacteriile se vor multiplica si vor duce la infectii grave ce invadeaza rinichii, afecatandu-le functia, producand calculi renali si in mod exceptional pot produce septicemii. O infectie urinara netratata se poate croniciza, iar in timp, datorita distructiei de tesut din rinichi si inlocuirea acestuia cu tesut nefunctional se poate ajunge la insuficienta renala, afectiune grava ce are repercursiuni la nivelul intregului organism.
Se va face analiza citobacteriologica a urinii. Pentru aceasta va trebui sa prelevati urina si din pacate putini sunt medicii care informaza total pacientii in privinta modului in care se preleveaza urina, astfel ca in aceasta se pot gasi bacterii chiar peste limita prag si se poate da un diagnostic de infectie urinara fals pozitiv.
Cum se preleveaza urina
In primul rand va trebui sa va procurati un recipient steril fie de la farmacie fie de la laboratorul de analize. Acesta va fi desfacut in momentul prelevarii urinei. Pentru ca dimineata urina are cea mai mare concentratie, prelevarea se va face in aceste momente. Imediat cum v-ati trezit mergeti la dus si faceti o igiena riguroasa a zonei pelvine, dupa care veti folosi un prosop curat, abia luat din dulap (nu cel folosit cu o zi inainte, caci acesta contine bacterii). Dupa aceea urinati si dupa cateva secunde de la emisia jetului (fara a opri urinarea) se recolteaza in recipient urina. Acesta se inchide si cat mai rapid trebuie dus la laborator (se descompun bacterii si rezultatul poate fi fals negativ) sau, daca nu puteti ajunge in scurt timp, cateva ore puteti depozita recipientul la frigider (nu congelator).
Urina va fi analizata la microscop si daca a fost gasita o concentratie a germenilor peste 100 000/ ml de urina se pune diagnostucul de infectie urinara. Mai apoi se vor face culturi din aceste bacterii peste care se vor pune discuri de antibiotice pentru a se vedea la care sunt sensibile coloniile bacteriene (antibiograma).
Se vor consuma 2 l de lichide pe zi, intre care cantitatile de ceaiuri medicinale pe care vi le propunem mai jos. Infuzii cu ceaiuri medicinale:
– Infuzie de Coacaz negru, doua lingurite de frunze uscate la o cana de apa. Se beau trei cani pe zi inainte cu jumatate de ora de fiecare masa.
– Infuzie din muguri de Pin cu o lingura planta la o cana cu apa.Se beau 2-3 cani pe zi.
Amestec de plante medicinale:
– Infuzie din urmatorul amestec de plante in parti egale: Cozi de cirese, Matase de porumb, Coada soricelului. Se pune o lingura amestec de plante la o cana cu apa. Se beau doua, trei cani pe zi.
– Infuzie de coada calului, urzica, troscot si sunatoare, 3 linguri (plicuri) din fiecare la 1l de apa. Se beau 2-3 cani pe zi.
– Decoct de Merisor cu o lingura si jumatate planta la o cana cu apa. Se fierbe 5-10 minute. Se beau doua cani pe zi adaugand un varf de cutit bicarbonat de sodiu la fiecare cana.
Tratament homeopat: Magnesia Phosphoricum si Cantharis – se gasesc in farmaciile cu profil hoemopat.
Pe toata perioada tratamentului se evita sucul de portocale, cafeaiua, prajiturile, carnea de porc si vita (se recomanda doar pui si peste), mancarurile iuti sau prea condimentate. Nu uitati ca toti produsii de metabolism se elimina prin urina, aparatul extretor al omului fiind cel urinar, nu digestiv cum unele persoane cred.
Daca simptomatologia nu dispare in 3 zile cu tot cu efectuarea tratamentului naturist trebuie obligatoriu sa va prezentati la medicul urolog!
In special prin consumul suficient de lichide (6-8 pahare pe zi) si prin efectuarea urinarilor atunci cand simtiti ca este nevoie, fara sa va abtineti.
Preventia infectiilor urinare la femei:
– In primul rand toaleta zilnica, dupa fiecare act sexual (fara a intelege prin aceasta spalaturi vaginale, care nu trebuie facute decat la indicatia medicului) si la toaleta miscarile trebuie facute din fata in spate.
– Urinarea la scurt timp dupa raportul sexual
– Evitarea utilizarii diafragmei ca metoda contraceptiva
– Folosirea unor produse de igiena intima recomandate de medicul ginecolog
– Folositi lenjerie intima si haine relativ lejere si din bumbac.
Prevenirea infectiilor urinare la barbati:
Preventia acestor infectii la barbati se face prin consumul unor cantitati adecvate de lichide pentru a mentine jetul urinar si prin folosirea prezervativului in contactele sexuale cu o partenera noua a carui sanatate intima nu o cunoaste (in cazul partenerilor stabili, florele bacteriene din zonele pubieneacestora ajung sa se adapteze una cu cealalta).
Sursa: http://healthy.kudika.ro
Ramona Lengyel