Ceapa este originara din Asia. Egiptenii o divinizau. Francezii au adoptat-o la inceputul Evului Mediu.
Indicatii:
Desi toate fructele si legumele sunt benefice omului, doar unele merita denumirea de „aliment miracol”; ceapa face parte dintre acestea.
Persoanele care se tem de bolile cardiace cunosc faptul ca ceapa, fluidizand sangele, scade riscul aparitiei trombozei si a infarctului miocardic. Aceasta proprietate a fost confirmata de cardiologi englezi. Plecand de la aceasta descoperire, unele laboratoare au preparat comprimate pe baza de extract de ceapa asociat cu magneziu.
Continutul bogat in fructosan face din ceapa un diuretic puternic. Experientele au demonstrat ca ea poate provoca eliminarea a trei litri de urina pe zi. O actiune de o asemenea amploare, care este completata de dizolvarea si eliminarea acidului uric, se dovedeste eficienta in calmarea durerilor reumatice si a crizelor de guta.
Este suficient sa ne uitam in jurul nostru pentru a constata ca persoanele care mananca ceapa sufera rareori de aceste doua boli.
Efectele diuretice formidabile ale cepei se manifesta si prin actiunea asupra edemelor, scurgerilor apoase, ascitei, care se resorb in cateva zile. lata un caz uimitor de vindecare, relatat de H. Leclerc:
„Adesea, mai ales in timpul razboiului, am avut ocazia sa experimentez efectele diuretice ale cepei crude. Voi cita in primul rand cazul unul senegalez care, in urma unei angine difterice, prezenta pericardita, pleurezie cu edem al membrelor inferioare si albuminurie; analiza sangelui dovedea o cloruremie puternica: l-am facut sa manance in fiecare zi sase cepe crude pe care le rontaia, de altfel, cu o placere evidenta; urmand acest regim, dupa opt zile, volumul urinei s-a triplat, scurgerile s-au resorbit, edemul a disparut, iar eliminarea clorurilor s-a produs normal. „‘
Totusi, pentru a beneficia de efectele cepei, ficatul nu trebuie sa fie atins de cancer – de o ciroza avansata. De asemenea, ceapa este contraindicata persoanelor care prezinta ascita.
Glucochinina pe care o contine ceapa este raspunzatoare de actiunea sa antidiabetica. Aceasta substanta stimuleaza pancreasul, obligandu-l sa-si reia functia naturala: secretia insulinei. Unii autori afirma ca actiunea hipoglicemianta a cepei se datoreaza, pe de alta parte, capacitatii sale de stimulare a diurezei.
Ceapa poate actiona si in cazurile de tensiune oculara. Doctorul Yves Cohen relateaza cazul unui pacient care refuza sa-si puna picaturile clasice in aceste afectiuni:
„L-am sfatuit sa evite grasimile, prajiturile si alcoolul si sa aiba o alimentatie bogata in ceapa si usturoi. Datorita acestui regim, tensiunea sa oculara s-a ameliorat.”
Chiar si persoanele cu colesterolul marit au tot interesul sa includa ceapa in meniul zilnic, deoarece cercetatorii i-au descoperit si o actiuhe hipocolesterolemianta.
Un studiu publicat de dr. Dorsch si echipa sa (in Germania) dovedeste efectul antiastmatic si antiinflamator al cepei; intr-adevar, acesti cercetatori au descoperit prezenta tiosulfatilor în ceapa, molecule carora li se datoreaza, se pare, aceste calitati.
Unii autori ii atribuie efecte remarcabile in afectiunile prostatei (de verificat): se curata o ceapa mare, se toaca marunt si se amesteca într-o supa sau ciorba care se consuma in fiecare seara. Cura dureaza trei luni.
Esentele sulfurate de ceapa, comparabile cu cele de usturoi, ambele foarte volatile, constituie un bactericid eficient.
Antifungic si vermifug, ceapa provoaca eliminarea viermilor intestinali (ascarizi, oxiuri).
Ce se mai poate adauga la „palmaresul” impresionant al acestei legume? Siliciul pe care îl contine intareste oasele si reda supletea arterelor. Sulful regenereaza sistemul nervos si este util în bolile pielii. Iodul stimuleaza imunitatea naturala a organismului. Vitamina A regleaza glandele endocrine, contribuie la intretinerea pielii si a muschilor, incetineste imbatranirea tesuturilor.
Ceapa este recomandata in afectiunile bronho-pulmonare si in rahitism; sa nu uitam obezitatea, datorita marii sale puteri diuretice.
Ceapa intareste imunitatea naturala, ajuta la mentinerea starii de sanatate a organismului. Laudele la adresa sa sunt inepuizabile.
Atentie, totusi, caci acest generos aliment devine cam zgarcit cu virtutile sale, daca il fierbeti; am constatat faptul ca fierberea distruge un mare numar de elemente vitale; aceasta leguma, mai mult decat altele, trebuie sa fie consumata in stare cruda. Evident, daca aveti dificultati în a o consuma astfel, o puteti supune unei fierberi moderate pentru a va pazi de efectul ei iritant, stiind insa ca efectele sale salutare vor fi mai reduse.
Toata lumea va fi de acord ca sucul de ceapa nu poate fi baut ca sucul de portocale sau ca sucul de mere, pentru ca, la fel ca si pulpa acestei legume, sucul poate irita mucoasele digestive sensibile. Cu toate acestea, ca si in cazul sucului de lamâie, se poate face o cura progresiva benefica pentru organism: o jumatate de lingurita în prima zi, o lingurita intreaga de suc in cea de-a doua zi etc. Puteti bea zilnic, dupa parerea unor autori, pâna la o jumatate de pahar cu suc de ceapa. Nu este recomandabil sa depasiti aceasta doza. A face o cura naturala nu inseamna a sfida Natura, ci,dimpotriva, a te armoniza cu ea. Odata obisnuiti cu sucul de ceapa, puteti incepe o cura adevarata.
Ca si pulpa, sucul de ceapa are proprietati antiinflamatorii, antiparazitare, antibacteriene si duce la scaderea nivelului colesterolului, factorul care joaca rolul cel mai important in bolile cardiovasculare.
Atunci cand retetele se transmit in timp, inseamna ca si-au dovedit calitatile, lata, deci, diferite retete de folosire a cepei, provenite din farmacopeea populara.
Oboseala generala: o ceapa mare (spalata) se fierbe intr-o jumatate de litru de apa. Se fierbe la foc mic, timp de 15 minute. Se lasa sa infuzeze inca 15 minute. Se bea dimineata, timp de trei saptamâni.
Gripa: se lasa la macerat patru cepe, timp de 24 de ore, intr-un litru de apa calduta. Se bea o ceasca intre mese si inca una inainte de culcare. Acest preparat, baut cate un castron dimineata, pe stomacul gol, are proprietatea de a ameliorara diabetul.
Solutia alcoolica de ceapa este recomandata pentru resorbtia edemelor de la nivelul membrelor inferioare: se toaca foarte fin 150 g de ceapa. Se adauga o cantitate egala de alcool de 90°. Se lasa la macerat zece zile, agitand zilnic vasul. Se strecoara, storcand foarte bine. Se iau trei – patru lingurite pe zi, eventual dizolvate in putina apa. Se face o cura de o luna, care poate fi reluata de doua sau de trei ori pe an.
Reumatism: o alta reteta foarte simpla, cunoscuta de oamenii de la tara: se taie doua cepe (necuratate), se pun la fiert intr-o jumatate de litru de apa. Se fierb zece minute. Se bea un pahar dimineata, pe stomacul gol, un altul la culcare, timp de trei saptamâni. Se reia cura de doua sau de trei ori pe an.
Am vazut mai inainte ca ceapa este mai putin activa daca este fiarta. In schimb, cura sub forma de lichid se poate repeta mult mai usor in fiecare zi. Datorita acestui consum echilibrat si constant, rezultatele nu intârzie sa apara.
Uz extern
Panaritiu, abcese, furuncule: se pune o ceapa tocata marunt intr-o farfurie si se acopera, pentru a impiedica uscarea. Se da la cuptor 30 de minute, la foc mic, apoi se lasa sa se raceasca putin. Se aplica pe locul inflamat. Se acopera cu un bandaj si se lasa sa actioneze timp de o ora. Operatia se repeta de trei ori pe zi.
Negi: se scobeste o ceapa mare si se umple scobitura cu sare fina; se lasa la macerat toata noaptea. Dimineata si seara se aplica pe negi sucul de ceapa care s-a format in scobitura. Se fixeaza cu un tifon. Se urmeaza tratamentul pana la disparitia negilor.
Taieturi usoare: se aplica o foita de ceapa si se fixeaza cu un bandaj.
Dificultate de urinare (disurie): se taie rondele doua sau trei cepe crude si se aplica pe talpi. Se incalta cu grija o pereche de sosete si se tin toata noaptea. Aceasta metoda ciudata se pare ca duce la urinari abundente dimineata. In tot cazul, metoda era mult folosita in antichitate.
Bronsita si tuse: se taie felii doua cepe. Se coc usor, fara apa sau grasime. Apoi se zdrobesc usor, se pun intr-un tifon si se aplica pe piept sau pe gat sub forma de cataplasma, se mentin toata noaptea, fixandu-se cu ajutorul unui bandaj lejer.
Sursa: http://www.retete-online.com/retete/articole/_ceapa.php
Ramona Lengyel