Recunosc ca atunci cand am auzit intaia oara de terapia ABR ( Advanced Biomechanical Rehabilitation), nu am fost suficient de entuziasmat pentru a aprofunda principiile de baza si modul de abordare a recuperarii. Mi se parea de neimaginat la vremea respectiva ca noi parintii sa putem face ceva care sa aduca rezultate atat de complexe pentru copiii nostri. In mod paradoxal a fost o alta metoda (Metoda Doman) cea care mi-a atras atentia asupra importantei majore a parintilor in terapia copiilor. Nu numai ca parintii se pot implica in recuperarea copiilor dar ei chiar pot schimba soarta acestor copii. Cu dedicare, rabdare, ambitie si sperante putem uita de caruciorul cu rotile, de operatii costisitoare si prea putin eficiente, de neputinta si resemnare, putem lasa in urma suferinta si zilele lipsite de speranta si sa ne propunem un viitor mai aproape de normalitate pentru copiii nostri afectati de paralizie cerebrala. Privesc cu interes zambetul plin de recunostinta al altor parinti care au reusit si imi doresc ?si eu un zambet ca al lor, ochi luminosi si lacrimi de încantare privindu-mi copilul jucandu-se pe podea în genunchi sau în picioare sprijinit de masa. Stiu ca sunt cativa parinti care ma înteleg perfect. Nu-mi pasa daca este vorba de 2, 3 sau 8 ani atata vreme cat ma pot baza pe un rezultat concret ai un final fericit pentru mine dar mai ales pentru EL, copilul meu, care poate va evita astfel o viata plina de suferinta si regrete.
Mi-am propus ca in continuare sa postez materiale despre terapia ABR care pe mine m-au inspirat si mi-au întarit credinta ca pentru toti copiii exista O NOUA SANSA.
Ciprian Drutau
1. ABR si luxatia soldurilor
Filmul ilustreaza rezultatele de reabilitare ale unui copil cu paralizie cerebrala si dezvoltarea lui prin utilizarea metodei ABR. Copilul a fost diagnosticat cu subluxatie de solduri la varsta de 3 ani. Chirurgii a spus c? situatia se va inrautati pe masura ce copilul va creste mai mare. Paintii au decis sa continue sa incerce sa imbunatateasca pelvisul si soldurile cu terapia ABR si putem vedea cu totii ce rezultate au fost pana in prezent.
2. ABR – Evaluarea progresului dupa 24 luni
In materialul care urmeaza se pot observa progrese remarcabile ale functiei mainii, mers taras si stat in fund dup? 2 ani de terapie ABR la un baiat cu tetraplegie spastica.
Acest video ilustreaza o imagine de ansamblu a progresului acestui baiat cu tetrapareza spastica si paralizie cerebrala de nivel GMFCS 5 (Gross Motor Function Classification System) – cel mai grav posibil – care a început ABR la varsta de varsta de 3,5 ani fiind complet rigid si incapabil dupa 3 ani de tratamente diferite pentru paralizie cerebrala.
Explicatiile sunt oferite clar si usor de inteles de Leonid Blyum, inventatorul ABR, in limba engleza cu un accent rusesc. (Leonid Blyum fiind de origine rusa).
http://www.copiisuflete.ro/metoda-ABR-o-noua-sansa
Vlad Placinta