images (7)

José Plácido Domingo Embil s-a nascut pe 21 ianuarie 1941la Madrid), el este un tenor si dirijor spaniol. Este renumit pentru vocea sa puternica si versatila de cantare liric sau tenor lirico-dramatic care i-a permis sa cante chiar si roluri de bariton, prin virtuozitatea artei sale vocale si calitatea interpretarii sale dramatice.

 

Jose Placido Domingo Embil este fiul lui Placido Domingo Ferrer si al lui Josefa Pepita Embil Echaniz (1918-1994), stele ale zarzuelei. Mama sa era de origine basca. In 1949, Plácido Domingo s-a mutat in Mexic impreuna cu parinii sai si compania lor de de zarzuela.

 

A studiat pianul in particular, apoi atat canto, cat si pianul si arta dirijorala la Conservatorul Naional din Mexico City In 1957 i-a facut prima apariie profesionala muzicala in compania mamei sale intr-un concert la Mérida, in Yucatán. A cantat un timp roluri de bariton si de acompaniator al altor cantarei in cadrul companiei de zarzuela si opereta a parinilor sai. Intre acestea s-a numarat un rol de bariton in zarzuela lui Manuel Fernandez Caballero, „Gigantes y cabezudos”, si un rol minor in prima producie mexicana a operetei „My Fair Lady” de Loewe unde a fost si asistent dirijor si antrenor vocal. Cu aceasta companie a dat 185 de spectacole, intre care si opereta lui Lehar, Vaduva vesela, in care a cantat in rolurile Camille i Danilo.

 

In aceeai perioada,in 1958 a fost vocalist in formaia de rock and roll mexicana a lui César Costa, „Los Black Jeans”. In 1959 a fost examinat in „audition” pentru Opera Naionala Mexicana in calitatea de bariton, dar juriul a constatat ca de fapt tanarul interpret este si un talentat tenor. In cele din urma a fost angajat ca „tenor comprimario” (de roluri secundare) si ca antrenor al celorlali cantarei. . Dar debutul pe scena unui teatru l-a realizat la Teatrul Degollado din Guadalajara in rolul de bariton al lui Pascual din zarzuela „Marina” de Emilio Arrieta, la 12 mai 1959. Dupa aceea, in 1959 a cantat la Ciudad de Mexico, intr-un rol secundar de tenor , cel al lui (Borsa) din opera „Rigoletto” (alaturi de cantarei precum Cornell MacNeil si Norman Treigle), apoi ca Parintele confesor din „Dialogurile carmelitelor ”de Francis Poulenc etc. iar la 19 mai 1961 in rolul lui Alfredo din „Traviata” pe scena operei din Monterrey.

 

Intre 1962-1965, impreuna cu soia sa, soprana Marta Ornelas, care i-a fost colega la conservator, a fost angajat in Israel, la Opera din Tel Aviv, unde a participat la 280 de spectacole intre anii 1962-1965. Prin cele 12 roluri pe care le-a interpretat a adus o contribuie deosebita la afirmarea ansamblului de opera israelian, aproape unic in felul sau in Orientul Apropiat.

 

Importanta sa cariera internaionala a lansat-o prin apariia sa de succes la New York City Opera in „Don Rodrigo ”de Alberto Ginastera in 1966.

 

Sursa: wikipedia.org

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *