6-metode-ca-sa-ti-suplinesti-zilnic-aportul-de-vitamina-d

Acum numai 85 de ani, la 5 februarie 1928, chimistul german Adolf Windaus reusea sa sintetizeze pentru prima oara ergocalciferolul, respectiv vitamina D.

Este vorba de acea vitamina care, sub toate formele ei, are un rol esential in metabolismul calciului si al fosforului, determinant in formarea tesutului osos in organismul uman.

Pana la descoperirea grupului de vitamine D si pana la fabricarea lor industriala, rahitismul era frecvent pe toate contientele, determinand prezenta unui mare numar de handicapati, incapabili sa se deplasaze independent.

O anumita forma a vitaminei D este produsa de piele, sub actiunea razelor solare, alte forme provin din alimente, dar pana la sintetizarea ei in 1928, administarea pe cale medicamentoasa era imposibila, potrivit Infoniac.

Generatiile vechi isi amintesc poate ca, in copilaria lor din anii ’30, li se recomanda sa inghita neplacuta untura de peste, ca mijloc preventiv impotriva rahitismului.

Se cunosteau proprietatile preparatului, dar dozarea se facea empiric, pacientii il sportau foate greu si – mai ales – un tratament individualizat era apoape iposibil.

Astazi, vitamina D se administreaza atat medicamentos, cat si prin alimente. Efectele vizeaza multe domenii: stimularea si protejarea sistemului osos, incetinirea imbatranirii, prevenirea unor forme de cancer, tratamentul bolii Crohn, incetinirea declinului cognitiv la varstnici si multe altele.

Desi, urmare a sintezei efectuata acum 85 de ani, astazi vitamina D se poate administra prin pastile, injectii, siropuri, este recomandat aproape totdeauna un tratament mixt, prin folosirea simultana a alimentelor bogate in complexul de vitamine D.

Poate merita sa amintim principalele alimente bogate in grupul de vitamine D (micrograme la 100 g aliment):

Untura de crap: 25.000
Untura de ton: 5.000
Untura de macrou: 5.000
Untura de somon: 1.000
Ulei din ficat de cod: 200
Sardine, macrou, margarina: 12
Ficat de pui: 2
Ciuperci, oua, unt: 0,6-1,5

La timpul sau, pentru cercetarile deosebite, inclusiv sintetizarea vitaminei D, Adolf Windaus a fost distins cu premiul Nobel.

Este poate neasteptat sa observam ca banala vitamina D, pe care aproape toate mamele o administreaza copiilor lor, unul din pincipalele antidoturi cotra rahitismului, esentiala in sanatatea sisemului nostru osos, a fost fabricata la o data pe care au apucat-o octogenarii de astazi.

Urmare a opt studii intocmite de cercetatori de la Univeritatea Aarhus, Danemarca, a rezultat ca administrarea sistematica a unei combinatii de vitamina D si calciu unor persoane in varsta, reduce simtitor riscul de deces in randul acestora, daca cele doua preparate sunt aplicate simultan.

In mod ciudat, administrand numai vitamina D sau numai calciu, nu se produce niciun efect. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, autorul studiilor, Lars Rejnmark a testat un lot de 70.000 persoane, aflate in jurul varstei de 70 ani, informeaza Medical Daily.

Comparand o parte din grupul testat, care a primit numai vitamina D si placebo, apoi o alta parte care a primit numai placebo si o a treia parte careia i s-a administrat combinatia formata din vitamina D plus calciu, s-a constatat ca mortalitatea in cea de-a treia grupa inregistra un nivel inferior cu 9% fata de primele doua.

Trebuie remarcat ca, la prima vedere, 9% pare un nivel redus, dar daca tinem seama ca loturile erau compuse din personae aflate la varsta de 70 ani, cand intervin frecvente decese naturale, cifra capata o importanta deosebita.

Cercetatorii au mai observat ca persoanele tratate astfel au fost mai putin expuse unor fracturi osoase, ceea ce este remarcabil pentru sanatate, dar nu influenteaza riscul mortaliatii.

In ce priveste incidenta fracturilor, profesorul Rejnmark arata ca nu s-a dovedit in ce masura administrarea calciului fara vitamina D ar influenta favorabil asupra acestui risc la o varsta inaintata, dar nu exclude asemenea posibilitate, sustinuta de unii specialisti.inaintata, dar nu exclude asemenea posibilitate, sustinuta de unii specialisti.

Cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga au publicat un studiu in „Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism”, scotand in evidenta ca un surplus de vitamina D ar putea dauna sanatatii, scrie Journal des Femmes.

Studiind mostrele de sange recoltate de la 250.000 de locuitori din Copenhaga, cercetatorii au observat o rata a mortalitatii mai mare la persoanele cu nivel scazut de vitamina D. Dar, in aceeasi masura, si la cei cu nivel ridicat de vitamina.

Cu toate acestea, consecintele sunt mai daunatoare in caz de carenta de vitamina D. Prin urmare, rareori Vitamina D in exces este daunatoare.

Astfel, un alt camp de investigatii se deschide oamenilor de stiinta, fiind nevoie sa se constate care este pragul de la care vitamina D devine periculoasa.

Suplimentele de Vitamina D sunt la fel de eficiente pentru coborarea tensiunii ca o parte dintre medicamentele folosite in mod traditional, arata o cercetare recenta.

Studiul a presupus administrarea de astfel de suplimente sau de pastile placebo unui grup de subiecti cu hipertensiune, cate 75 mcg pe zi, observandu-se diferente clare, relateaza Daily Mail.

Cercetarea a avut loc in Danemarca, iar suplimentele sau pastilele placebo au fost administrate timp de 20 de saptamani.

Dupa cum se stie, tensiunea mare reprezinta un factor de risc major pentru bolile de inima si atacul cerebral. Aceeasi deficienta a fost legata de bolile cardiovasculare, diabet de tip 2, mai multe tipuri de cancer, boli autoimune.

Pentru ca multi europeni (circa un sfert) au o deficienta in ceea ce priveste Vitamina D, specialistii sunt de parere ca in lunile de iarna nu ar strica sa luam un supliment de 25 mcg zilnic. Pericolul, in caz de supradozaj, este ca organismul sa absoarba prea mult calciu, ceea ce ar face rau ficatului si rinichilor.

Persoanele cu tenul foarte deschis sunt predispuse la arsuri cauzate de soare si, conform spuselor expertilor, ar trebui sa ia suplimente de vitamina D.

Cercetatorii de la Centrul de Cercetare din Marea Britanie spun ca oricat de mult ar sta la soare, acesti oameni tot au un deficit. Ei au examinat 1.200 de persoane, dintre care 730 aveau carenta de Vitamina D. Mare parte din aceste persoane aveau tenul deschis, cu pistrui.

Potrivit BBC, si alte grupe de oameni au un risc mare, precum cei aflati la polul opus, cu pielea foarte inchisa la culoare.

Vitamina D este extrem de importanta pentru sanatatea dintilor si a oaselor, iar multi oameni au probleme in acest sens pentru ca nu stau suficient la soare pe timpul verii, tocmai din cauza ca nu vor sa se arda sau pentru ca ei considera ca sunt prea bronzati pentru plaja.

Prof. Newton Bishop spune ca exista un echilibru destul de sensibil intre expunerea prea multa si prea putina la soare, asa ca pentru orice eventualitate este bine sa iti faci niste analize si medicul sa iti recomande sau nu un supliment, in functie de rezultate.

Sursa: http://www.ziare.com

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *