download (37)

Lipsa vitaminei D din organism este cauzata de faptul ca nu ne expunem indeajuns de mult la soare, arata un studiu recent al cercetatorilor britanici, citat de DailyMail. Medicii recomanda copiilor, femeilor insarcinate si pensionarilor sa ia suplimente. Persoanele cu tenul inchis care nu stau mult la soare risca, de asemenea sa aiba deficit de vitamina D.

Lipsa vitaminei D din corp poate duce la rahitism (in cazul copiilor) si poate cauza osteomalaciepersoanelor mai in varsta. Aceasta se manifesta prin oase fragile si dureroase. Cu toate acestea, cercetarile arata ca lipsa vitaminei D poate fi cauzata si de alte probleme de sanatate, cum ar fi bolile de inima, diabetul sau cancerul de sani.

 

Aproape 90% din vitamina D se formeaza in piele, sub influenta razelor solare. Ele transforma colesterolul din celulele pielii in vitamina D. Mici cantitati de vitamina D se gasesc si in alimente precum carnea, pestele uleios si, mai putin, in oua.

 

Chiar si in anotimpurile calduroase, oamenii risca sa nu aiba indeajuns de multa vitamina D in organism. Principalele motive pentru care acestia nu petrec mult timp la soare sunt orele prea lungi petrecute la munca si, totodata, dorinta de a evita cancerul de piele. Cercetatorii britanici ne avertizeaza ca deficitul de vitamina D poate cauza o slaba functionare a muschilor si un risc ridicat al fracturilor.

 

“Vitamina D este importanta pentru ca asigura o dezvoltare sanatoasa a organismului, o buna functionare a muschilor si un sistem de imunitate rezistent”, explica Dr. William Marshall, biochimist si director al Clinicii de Patologie din Londra. “Ajuta corpul sa foloseasca calciul si fosforul obtinute din alimente si regleaza separarea celulelor, contribuind astfel la prevenirea diverselor tipuri de cancer’’, adauga el.

 

Specialistii cred ca trupul poate depozita cantitati de vitamina D, fapt pentru care este recomandat sa obtinem cat mai multa pe timpul verii. “In general, soarele este puternic indeajuns pentru a putea produce vitamina D incepand cu sfarsitul lunii martie si pana in septembrie”, spune Dr. Marshall. “Ar fi bine sa iesim afara in amiaza mare, spre exemplu in pauza de masa, si sa ne expunem fata si mainile la soare pentru 20 de minute, de 3 ori pe saptamana, fara sa folosim crema protectoare’’, completeaza biochimistul.

 

Cat despre frica de a face cancer de piele, Dr. Marshall spune : “E o mare diferenta intre timpul pe care il petrecem la soare pentru a obtine vitamina D si cel care poate cauza arsuri si poate accentua riscul de cancer.”

 

Majoritatea oamenilor nu sunt constienti de deficitul de vitamina D din organismul lor, insa acest lucru se reflecta in dificultatea cu care isi revin in urma unei cazaturi sau a unei simple raceli.

Sursa: http://www.bzi.ro

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *