Vineta este o planta erbacee, anuala,legumicola, cu valoare terapeutica, originara din India si Birmania unde creste in stare salbatica.
Vinetele au un fruct carnos, cu coaja violet inchis spre indigo, dimensiuni si forme variate, in functie de soi. Culoarea poate varia de la alb la galben, rosu, violet, indigo sau chiar negru. Trebuie gatite imediat, deoarece pulpa se oxideaza si devine maronie la câteva minute dupa taiere.
Preparate termic, vinetele isi pastreaza aproape toate proprietatile nutritive. Pot fi fierte, prajite sau înabusite în grasime, cu rosii, ardei si condimente. Sunt combinatia perfecta cu usturoi, carne de miel sau vita. Vanata absoarbe o mare parte din grasimile de gatit. Retetele pe baza de vinete sunt deosebit de apreciate: musaca, salata, ghiveci, vinete impanate, muraturi etc. Vinetele contin amidon, calciu, potasiu, sodiu, magneziu fosfor, vitaminele A, C, B1, B2, B3, B6, PP si au o valoare calorica redusa: 100 g vanata furnizeaza numai 20 calorii. Medicii le recomanda bolnavilor cu afectiuni ale nervilor sa consume vinete macar o data pe saptamana.
Sfat!
• Alege vinetele tari, grele, cu coaja neteda si bine coapte.
• Nu le lasa la temperatura camerei, fiindca se amarasc; se pot pastra, maximum o saptamana, in cutia de legume din frigider.
• Sunt mai bune vinetele mici, cele mari au seminte mai mari si pot fi amare.
• Refuza intotdeauna vinetele necoapte suficient, contin o substanta otravitoare, numita solanina.
• Vinetele se digera mai usor daca sunt trecute prin albus de ou inainte de preparare.
Sanatate…
* Sunt indicate in anemie, constipatie, reumatism, afectiuni hepatice si pancreatice, guta, diabet, boli cardiovasculare.
* Micsoreaza nivelul de colesterol din sânge.
* Contin antioxidanti puternici, care protejeaza celulele cerebrale.
* Sunt diuretice, benefice in afectiunile digestive.
* Datorita proprietatilor deosebite – antianemic, laxativ, calmant, stimulent hepatic si al pancreasului -, vanata este indicata in anemie, scrofuloza, constipatie, eretism cardiac, insuficienta a secretiei urinare.
* Vinetele sunt foarte bogate în fibre alimentare (2,5 g de fibre la 100 g.
* Previn bolile cardiovasculare.
Proprietati:
– putin nutritiva (29 calorii la 100 g)
– antianemic
– laxativ
– diuretic
– stimulent hepatic si al pancreasului
– calmant
Indicatii – uz intern:
– anemie
– constipatie
– insuficienta a secretiei urinare
Mod de folosire – uz intern:
– coapte foarte bine: in salate, dar nu numai
Sursa: http://www.nutritie-sanatoasa.ro
Ramona Lengyel