Ciubotica-cucului este una din primele plante care infloresc primavara si de care ar trebui sa profitam pentru proprietatile ei depurative, vitaminizante si diuretice.
Este o planta mica, cu flori galben-aurii, care creste in poieni si luminisuri, in fanete si in zonele muntoase. In luna martie, in timpul infloririi, se recolteaza frunzele, florile si radacina.
In functie de zona geografica in care creste, i se mai spune aglica, anghelina, calce, cizma-cucului, tata-caprei, urechea-ursului, tata-vacii, anghicel.
Frunzele si florile de ciubotica-cucului, care pot fi folosite atat in stare proaspata, cat si uscata, sunt bogate in vitamina C si betacaroten, potasiu, calciu, sodiu si salicilati, elemente care ajuta la intarirea sistemului imunitar si scad nivelul colesterolului.
Planta mai contine saponoizi, care au efect expectorant si ermetic. Ciubotica-cucului este, de asemenea, un diuretic natural si sedativ, cu efect sudorific, calmant, antispastic, cicatrizant, fluidificator al secretiilor bronhice.
Planta se administreaza sub forma de ceai, infuzie din frunze si flori, decoct, din radacina bine maruntita si praf din frunze bine uscate si maruntite. Extern, se foloseste sub forma de cataplasme calde, care se aplica pe locurile dureroase, ciubotica-cucului avand actiune calmanta, cicatrizanta si hemostatica.
Ceaiul din frunze si flori de ciubotica-cucului se obtine turnand 200 ml de apa clocotita peste o lingura de planta. Se lasa la infuzat cateva minute, se strecoara si se bea cald, cu inghitituri mici, cel mult doua cani pe zi. Impotriva insomniei, se bea seara, inainte de culcare, o cana de ceai din acelasi amestec.
Vinul tonic, pentru cardiaci, recomandat persoanelor agitate, are efect linistitor asupra inimii. Se umple un vas, sticla sau borcan de doi litri cu floare de ciubotica-cucului, peste care se toarna doi litri de vin alb, natural, cat sa cuprinda florile. Se acopera si se lasa la loc insorit timp de doua saptamani, dupa care se strecoara. Zilnic, se iau cate trei linguri.
Decoctul de ciubotica-cucului se obtine punand la fiert, in 200 ml de apa, o lingura de radacina, bine maruntita. Dupa ce fiertura da intr-un clocot, se ia de pe foc, se filtreaza si se bea rece.
Siropul din radacina de ciubotica-cucului este recomandat in afectiunile respiratorii. Se toaca marunt o mana de radacini proaspete, dupa ce au fost bine spalate de pamant, se pun intr-o sticla sau un borcan si se toarna miere, diluata cu putina apa. Se lasa la macerat doua-trei saptamani, se filtreaza si, la nevoie, se ia cate o ligurita.
Atentie! Tratamentul cu ciubotica-cucului nu se recomanda persoanelor alergice la aspirina, din cauza cantitatii mari de salicilati pe care-i contine. De asemenea, nu se recomanda femeilor insarcinate ori persoanelor care fac tratamente anticoagulante. Planta poate fi insa utilizata de femeile care alapteaza, deoarece stimuleaza lactatia.
Sursa: http://www.ziare.com
Ramona Lengyel