images (7)
Teflonul a fost descoperit accidental la sfarsitul anilor ’30 si a fost foarte repede adoptat si folosit in multe domenii datorita proprietatilor lui deosebite. Probabil celor mai multi,cand auzim de teflon, ne fuge gandul la tigai si alte ustensile de bucatarie…dar acest material este folosit si in fabricarea unor produse de hartie,a unor materiale rezistente la pete, folosite atat pentru covoare cat si pentru haine,ochelari ,materiale de impachetat pentru fast-food-uri, acoperisuri, avioane, produse pentru indepartarea ridurilor, piese auto, echipament de camping, chipuri, ata dentara, izolatii electrice, spuma ignifuga, mobila, fiare de calcat, uscatoare de par, vopsea, lame si spume de ras, instrumente chirurgicale, si lista ar putea continua foarte foarte mult…Da… suntem inconjurati de acest material, si nu stim mai nimic despre el…

Ceea ce este foarte bine cunoscut insa, este faptul ca, la temperaturi mari emana mici particule si gaze toxice, fenomen ce are loc, si chiar este accelerat, de spalarea cu detergenti si materiale aspre. Aceste chimicale emise de teflon sunt daunatoare omului si, fapt demonstrat si chiar recunoscut ,este fatala pentru pasarile de companie(sau de casa, sau cum vreti sa le numiti).De asemenea s-a demonstrat ca o mare majoritate a oamenilor, desi nu au folosit niciodata o tigaie de teflon, prezinta in organism urme ale acestuia.

Teflonul este, de fapt, polytetrafluoroethylene (PTFE),o substanta chimica asemanatoare plasticului , obtinuta din amestecarea unor perfluorinate(PFC) .Chimicalele perfluorinate sunt substante nevolatile si , pe deasupra, cand este produd teflonul, sunt inchise intr-un strat de polymeri. Astfel, s-a considerat ca teflonul nu prezinta nici un pericol, pentru ca substantele sale toxice nu s-ar putea scurge in natura, si chiar daca ar putea, materialul nu ar putea ceda, si chiar daca ar ceda, ar fi inerte din punct de vedere biologic.

Toate aceste prezumtii s-au dovedit a fi gresite, demonstrandu-se ca substantele chimice perfluorinate, din care este facut teflonul, sunt toxine bio-acumulative si persistente deoarece nu sunt biodegradabile, se acumuleaza in oameni, animale si mediu, si s-a demonstrat ca sunt deosebit de daunatoare mamiferelor, in general. Aceasta teorie este sustinuta si de o serie de teste facute, care au subliniat ca exista urme de perfluorinate in organismul aproape tuturor oamenilor testati, cat si in sangele majoritatii animalelor testate din zona Oceanului Arctic si Atlantic.

Desi DuPont, cel mai mare producator de tigai de teflon, a anuntat ca produsele lor au fost testate la temperaturi de 600Fahrenheit si nu prezinta nici o emisie,temperatura mai mare decat cea atinsa la u gatit normal, testele au demonstat ca si la temperaturi de 396o Fahrenheit su loc emisii suficiente pentru a omora o pasare. De asemena s-a mai demonstrat ca, o astfel de tigaie lasata 3 minute si 20 de secunde la clasicul preincalzit, atinge o temperatura de 736Fahrenheit, temperatura care continua sa mai creasca si dupa indepartarea tigaii, si care produce inevitabil emanarea particulelor si gazelor toxice. Aceste toxine se depoziteaza in plamani si duc la instalarea unei boli cunoscute sub numele de febra fumului de polimer, o boala foarte grava. Aceasta boala a aparut prima oara in fabricile companiei DuPont, datorita expunerii muncitorilor la aceste gaze. Initial s-au facut niste teste pe animale, care nu au murit,si s-a considerat ca nu exista factorul de risc.Totusi boala a continuat sa-si faca prezenta in randul gospodinelor si a muncitorilor de la fabrica.Un al doile pas a fost concluzionarea ca nu este periculos decat pentru fumatori, deoarece fumul fierbinte al tigarilor atrage particulele toxice, ca apoi compania sa hotarasca purtarea obligatorie a unui echipament special de ctre toti muncitorii care lucreaza cu teflon incalzit la mai mult de 400 Fahrenheit. Practic au recunoscut ca este un material periculos pentru sanatatea omului, daca este supus unor temperaturi ridicate.

Un efect al expunerii prelungite la aceste toxine este hipotiroidismul, sursa a obezitatii, lipsei de reactie la insulina si cancerului tiroid. De asemenea s-a mai demonstrat k sunt daunatoare pentru cel putin 9 tipuri de celule caresustin sistemul imunitar si determina modificari majore de marime pentru organe ca : ficatul, splina si creierul .

Desi tigaile de teflon sunt foarte utile prin prisma prepararii de mancare fara folosirea de uleiuri si grasimi, mancare care nu se lipeste de tigaie , tigaie care se spala foarte usor, Asadar, ar trebui sa fie luat in considerare ca acea mancare este contaminata cu substante chimice ce nu sunt biodegradabile si care se acumuleaza in corp, fiind deosebit de nocive, iar tigaia este sursa acestor toxine.

Sursa: http://copiluatomic.wordpress.com

Ramona Lengzel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *