download (69)

Spanacul nu contine cu mult mai mult fier decat frunzele altor leguminoase.Acest mit a aparut in anul 1870 datorita unui om de stiinta german care atunci cand a analizat continutul de fier al unor vegetale a amplasat gresit amplasarea virgulei zecimalelor , afirmand ca spanacul ar contine de 10 ori mai mult fier decat varza.Sub influenta acestei erori stupide, a aparut legenda lui Popeye marinarul si, drept , rezultat , nenumarati copii au fost torturati cu necesitatea de a se indopa cu spanac.

Spanacul este recunoscut totusi drept un aliment foarte sanatos, gratie componentelor sale nutritionale, antioxidante si anticancerigene. Frunzele lui delicate , de un verde inchis sunt ingrediente favorite ale bucatarilor din intreaga lume. In stiinta botanicii , spanacul face parte din familia amaranthaceae , purtand numele stiintific de Spinacia oleracea.

Beneficiile pentru sanatate ale spanacului 

– Spanacul contine multi fitonutrienti care invigoreaza sanatatea , previn bolile infectioase si imbatranirea.
– Este foarte scazut in calorii si grasimi (100 de grame de frunze crude echivaleaza cu doar 23 de calorii) .Inglobeaza un mare procent de fibre dietetice , asa ca nu este deloc o surpriza ca frunzele verzi de spanac sunt o sursa vegetala recomandata pentru controlarea nivelului de colesterol si dietele de scadere a greutatii corporale.
– 100 grame de spanac proaspat crud cuprinde circa 25 % din necesarul de fier al corpului .Fierul este recomandat pentru producerea de celule rosii si este unul din factorii decisivi in oxidarea-reducerea enzimelor citocrom oxidaza in timpul metabolismului celular.
– Frunzele proaspete de spanac sunt o sursa bogata a unor vitale vitamine antioxidante precum vitaminele A si C , dar si a unor antioxidanti polifenolici flavonoizi precum luteina, zeaxantinul si beta carotenul.Impreuna, acesti compusi ajuta la eliminarea unor radicali liberi derivati din oxigen si a unor specii de oxigen reactiv (ROS) jucand un mare rol in prevenirea imbatranirii si a unor boli.
-Zeaxantinul , un carotenoid dietetic important , este absorbit selectiv in pata galbena (macula lutea) a globului ocular , furnizandu-i acestuia antioxidanti si functii protectoare de filtrare a luminii , prevenind astfel aparitiei unei afectiuni maculare a ochiului care se instaleaza mai ales catre batranete.
– Vitamina A este necesara in intretinerea mucoasei membranelor si a pielii , si este esentiala pentru vedere.Consumul de legume si fructe bogate in vitamina A si flavonoizi sprijina organismul in protejarea plamanilor .
– 100 de grame de spanac pune la dispozitie 402 % din vitamina K necesara zilnic. Vitamina K are un rol vital in intarirea oaselor , dar este si un factor de stabilizare a pacientilor suferind de boala Alzheimer , prin limitarea distrugerilor neuronale din creier.
– Frunzele verzi ale spanacului contin si un procent generos de vitamine B complex , precum B6 (pirodixina) , B1 (tiamina) , riboflavina , folati , niacina .Folatii ajuta la prevenirea problemelor legate de tubul neural al fatului.
– 100 de grame de spanac proaspat contine 47% din necesarul zilnic de vitamina C , un puternic antioxidant care sprijina organismul sa reziste fata de agentii infectiosi si la eliminarea radicalilor liberi de oxigen.
– Frunzele de spanac inglobeaza, de asemenea , multe minerale precum potasiul , manganul, magneziul , cuprul si zincul. Potasiul este o componenta importanta a celulelor si fluidelor corpului , ce ajuta la controlul pulsului si a tensiunii sanguine. Manganul si cuprul sunt utilizate de organism ca factori complementari pentru enzima antioxidanta superoxid dismutaza.Cuprul este necesar in producerea de celule rosii , iar zincul este un factor complementar al multor enzime care regleaza cresterea si dezvoltarea organismului, generarea de sperma , digestia si sinteza acidului nucleic.
– De asemeni, spanacul este o sursa bogata de acizi grasi omega 3.

Consumul regulat de spanac previne aparitia osteoporozei , anemia legata de deficienta in fier si se crede a proteja contra bolilor cardiovasculare si a cancerului de prostata.

Alegerea si pastrarea spanacului

Este de recomandat sa cumperi din piata frunze de spanac verzi si proaspete.Evita sa iei frunze ofilite, decolorate sau cu pete.
Odata ajuns acasa , spala frunzele in apa de la robinet si apoi lasa-le sa se clateasca in apa sarata circa 30 de minute , pentru a indeparta praful sau inseticidele.
Desi poate fi pastrat in frigider cam o saptamana , spanacul trebuie sa fie mancat cat mai proaspat posibil pentru a putea profita de maximul de ingredienti ai acestuia.

Spanacul – preparare , servire, retete 

Inainte de folosire spala frunzele in apa rece, apoi usuca-le folosind un material textil fin.Inlatura cozile frunzelor.Spanacul crud poate fi utilizat intreg sau taiat , intr-o mare varietate de retete.
Recomand consumul spanacului crud , in salate sau sub forma de suc. Proprietatile antioxidante se micsoreaza semnificativ prin fierbere sau gatirea cu abur.

Precautii in consumul spanacului

– Reincalzirea spanacului poate determina transformarea nitratilor in nitriti si nitrosamine, din cauza unei bacterii specifice in reprepararea mancarilor bogate in nitrati , precum spanacul si alte legume. Nitratii sunt daunatori pentru sanatate , mai ales in cazul copiilor.
– Datorita vitaminei K , persoanele care au in tratament unii anticoagulanti precum warfarina trebuie sa evite consumul de spanac intrucat acesta are efecte negative in metabolismul medicamentatiei.
– Spanacul contine acid oxalic, o substanta naturala regasita in multe vegetale , care se poate cristaliza sub forma de pietre din oxalat de calciu in tractul urinar. Asadar , persoanele care stiu ca sufera de astfel de pietre la rinichi trebuie sa evite consumul de spanac .
– De asemeni, spanacul contine goitrogeni , substante ce pot afecta hormonul tiroidei , determinand o deficienta a hormonului tirocin la persoane ce sufera de disfunctii ale tiroidei.

Sursa: http://godessdiana88sex1.blogspot.ro

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *