Marturiile despre smochin, venite din cele mai indepartate timpuri, ne intreptatesc sa credem ca acest copac a fost domesticit si cultivat de om cu mult inaintea graului si a legumelor, raspandindu-se in zonele in care creste si azi odata cu migratiea uoamenilor.
Datorita continutului bogat in nutrienti atat de necesari pentru buna functionare a organismului, indiferent de anotimp, smochinele sunt adevarate depozite farmaceutice, iar cei care le consuma frecvent au numai de castigat.
Smochinele au in compozitia lor vitaminele A, C, B1 si B2, calciu, magneziu, fosfor, mangan, potasiu, o mana de fructe furnizand organismului cam 20% din necesarul zilnic pentru un adult.
In plus, smochinele contin enzima numita ficina, care inlesneste digestia. Potasiul din compozitie nu numai ca ajuta aparatul digestiv sa functioneze normal, deoarece fibrele alimentare continute de pulpa fructului pun in miscare intestinul lenes, dar are un aport deosebit in functionarea optima a inimii si intareste muschii.
Deoarece contin pectina, ca si coaja de mar, au calitatea de a micsora nivelul colesterolului rau din sange. Consumul regulat de smochine este de ajutor in functionarea optima a ficatului.
Trebuie stiut ca smochinele reprezinta o sursa bogata de calciu, element indispensabil in mentinerea sanatatii oaselor. De asemenea, au in compozitie acizi grasi omega 3 si 6, care reduc riscul bolilor de inima.
Ajuta vederea, combatand si insomniile
In cazul persoanelor in varsta, intarzie degenerescenta maculara, care duce, cel mai adesea, la pierderea vederii. Consummate seara, smochinele combat insomnia datorita triptofanului din compozitie.
Vitamina C din compozitie intareste imunitatea organismului, prevenind aparitia infectiilor respiratorii. Iata de ce se recomanda ca macar acum, iarna, cand suntem vulnerabili la raceli, sa consumam smochine, atat cat incap intr-o mana. Continutul generos de potasiu din compozitie face ca tensiunea sa scada.
Smochinele sunt foarte dulci, sunt pline de energie si calorii, de aceea se recomanda mare atentie atunci cand le procuri. Se pot consuma in stare proaspata sau uscate, deshidratate.
Sursa: http://www.ziare.com
Ramona Lengyel