seminte-de-in

Originar din Egipt, inul (Linum usitatissimum- flax-eng; lin-fr) era folosit de vechii egipteni ca aliment, remediu pentru diferite boli, dar si ca materie prima pentru tesaturi.
La inceput, semintele de in erau folosite ca laxativ. Fibra mucilaginoasa expandeaza in contact cu apa, iar aceasta insusire asigura o miscare accentuata de unduire a peretilor intestinelor, in timp ce continutul bogat in uleiuri realizeaza lubrefierea acestora.
Daca va mai amintiti de braga care se bea pe vremuri in cofetariile din Romania, ei bine, acea bautura dulce, catifelata, acidulata si racoritoare era obtinuta din fermentarea semintelor de in risnite si amestecate cu zahar.
Semintele de in risnite sint bogate in acid alpha-linolenic (ALA), care este benefic in cazul bolilor de inima, sindromului colonului iritabil, artritei, ca si pentru o varietate de alte afectiuni. ALA face parte din familia acizilor grasi Omega 3. O alta sursa de Omega 3 este uleiul de peste.
O dieta sanatoasa trebuie sa contina acizi grasi Omega 6 doar de 4 ori mai mult decit Omega 3. Dieta americana tipica contine pina la 30 de ori mai mult Omega 6 decit Omega 3. Dezechilibrul explica incidenta in America a bolilor inflamatoare, incluzind cancerul, bolile cardiovasculare si artita.
Totusi, numai o cantitate mica de ALA poate fi asimilata de organism si de aceea consumul de cantitati prea mari de ulei de in poate provoca diaree si poate duce la cresterea zaharului din singe.
Studii recente arata ca atit ALA cit si celelalte substante continute in semintele de in pot juca un rol important in prevenirea si tratamentul urmatoarelor afectiuni:
1. Hipercolesterolemia – consumul regulat de seminte de in scade semnificativ continutul de colesterol in singe, prevenind astfel bolile cardiovasculare.
2. Bolile de inima – ALA continut in semintele de in imbunatateste diferite mecanisme al functiilor circulatorii, diminueaza inflamatiile, amelioreaza starea vaselor de singe, are efecte benefice in cazul aritmiilor si al hipertensiunii arteriale.
3. Sindromul menopauzei – efectul consumului de seminte de in este comparabil cu cel al HRT (terapiei de substitutie hormonala) prin continutul de lignanti (asemanatori estrogenului, insa necancerigeni). Rezultatele studiilor arata ca 40 g de seminte de in pot avea acelasi efect ca si HRT-ul in ceea ce priveste bufeurile, uscaciunea vaginala, sanatatea oaselor (reducind sansele aparitiei osteoporozei).
4. Prevenirea cancerului de colon – studiile de laborator arata ca lingantii continuti in semintele de in incetinesc aparitia si dezvoltarea celulelor canceroase.
5. Cancerul de prostata – cercetarile dovedesc ca si in acest caz efectul lignantilor este benefic, insa numai in cazurile incipiente de cancer de prostata. Pentru cele avansate, mecanismul nu este descifrat in totalitate. Totusi, studiile arata ca ALA Omega 3 stimuleaza cresterea tumorilor in stadiile avansate.
6. Cancerul de piele – studii preliminare arata ca semintele de in ofera protectie impotriva cancerului de piele si previne metastaza de la piele spre plamini.
Administrare
Desi uleiul si semintele de in se gasesc la mai toate magazinele in diferite forme, in ceea ce ne priveste este de preferat sa se consume 1-2 linguri/zi de seminte risnite si amestecate intr-o cana cu apa la temperatura camerei, eventual si cu o lingurita de miere.
Ca substitut al uleiului de peste, 7,2 g de seminte de in sint echivalente cu 1 g de ulei de peste.
Precautii
Cu toate ca semintele de in sint sigure in ceea ce priveste efectul lor, anumiti componenti pot interactiona cu eventuala medicatie in curs de administrare. De aceea este necesar sa consultati un specialist in fitoterapie inainte de a consuma seminte de in, daca sinteti sub tratament medicamentos.
@ Semintele de in pot incetini absorbtia medicamentelor si a altor suplimente alimentare, de aceea este recomandabil sa se consume seminte de in cu 1-2 ore inainte sau dupa administrarea acestora alimentare.
@ Persoanele care sufera de diabet sau schizofrenie nu au capacitatea de a absorbi corespunzator ALA din semintele de in, de aceea in asemenea cazuri necesarul de Omega 3 trebuie obtinut exclusiv din peste (macrou, somon, peste alb).
@ In cazul in care aveti diabet, probleme de prostata, cancer de sin sau schizofrenie nu folositi seminte sau ulei fara avizul medicului dvs. curant sau al unui practician calificat in medicina complementara.

Sursa: http://www.zigzag-online.ro

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *