download

Timp de milenii altiplanul bolivian a constituit leaganul culturilor de quinoa. Acolo sus producuctia actuala a acestor boabe se inspira inca din metodele traditionale. Dupa ce a hranit intemeietorii grandiosului imperiu incas, quinoa continua sa ofere forta si vitalitate locuitorilor platourilor inalte, constituind alimentatia lor de baza.

Din punct de vedere botanic quinoa apartine familiei Chenopodiaceae la fel ca spanacul sau sfecla, chiar daca in general este asimilata cerealelor, datorita compozitiei si a utilizarilor similare. Planta poate atinge o inaltime de 2 m  si are semintele in varf grupate sub forma unor ciorchini conici. Ciclul vegetativ al plantei este de 150 pana la 200 zile. In mod usual se cultiva in octombrie pentru a putea fi recoltata in mai. Exista numeroase varietati de quinoa, insa cea mai apreciata dintre toate este Quinoa Real (quinoa regala) care are bobul mare si o incarcatura nutritionala sporita.

Inainte de semanare terenul este curatat si eventual ferilizat cu balegar de lama. Apoi, manual taraniitraseaza brazde cam de 1 m latime in interiorul carora sant plantate in cuiburi semintele de quinoa. Planta nu are nevoie de udare pentru a germina, este de ajuns umiditatea din sol. Odate coapte plantele sant taiate si puse in gramezi pentru a se usca in continuare. Treieratul se face chiar pe parcela, tot manual, prin frecare plantelor una de alta sau chiar prin calcarea in picioare. Boabele sant apoi vanturate si depozitate in saci pentru a fi transportate apoi in depozite.

Quinoa este una din plantele cele mai nutritive din lume. Boabele sale sant bogate in proteine atat cantitativ cat si calitativ (proteine superioare datorita diversitatii amino-acizilor prezenti). In plus continutul sau bogat in acizi grasi esentiali, in minerale (fier, calciu, magneziu ) si fibre face din quinoa un aliment complet si modern

Varietatea Quinoa Real este apreciata pentru culoarea sa deschisa, marimea boabelor si aportul
ridicat de proteine. Analiza nutritionala a acestei varietati releva urmatoarele date pentru 100 g produs uscat:
– proteine: 12,5 g
– lipide: 5,5 g
– glucide 63,7 g
– minerale: 2,2 g
– valoare energetica: 354 Kcal/1499 Kj
Din punct de vedere al proteinelor quinoa prezinta avantaje de netagaduit:
– o cantitate de proteine net superioara cerealelor uzuale
– cantitativ contine toti amino-acizii esentiali si in plus acestia au o buna repartizare
– o cantitate de 150g este echivalenta cu un ou atat ca continut cat si ca valoare proteica
– in plus quinoa nu contine gluten, un complex proteic pe care majoritatea cerealelor il contin

Continutul in glucide este asemanator cerealelor , ceea ce ne face sa asimilam quinoa cerealelor chiar daca acum stim ca nu este asa. Toate aceste fac ca quinoa sa furnizeeze un foarte bun carburant energetic.

Cantitatea de lipide de aproape 6% este mult ridicata fata de 2% la cerealele uzuale, iar profilul lipidic releva un aport majoritar de acizi grasi nesaturati si acizi grasi esentiali, ceea ce confera alimentului calitati sporite in cadrul echilibrului nutritional correct.

Continutul de 9-10% in fibre este net ridicat fata de cel al cerealelor (2,5%); de fapt este destul de apropit de cel al smochinelor (11%). Deasemenea cantitatea de fibre insolubile este bine reprezentata in cadrul cantitatii totale de fibre.

Deasemenea continutul de minerale este superior si usor asimilabil.(magneziu, potasiu, fier)

Toate acestea fac din quinoa un aliment ce reprezinta o reala surasa de sanatate care este adecvata pentru toata lumea si mai ales pentru:
– cei care sufera de intoleranta la gluten
– vegetarieni (consumata chiar si singura, quinoa poate oferi toti acizii esentiali)
– sugari si bebelusi (contine lecitina, arginina si histidina)
– femei insarcinate care au necesitati crescute de proteine, minerale si vitamine
– femei care alapteaza (quinoa este si galactogena)
– sportivi

In plus quinoa se prepara extrem de usor si se preteaza pentru o multitudine de preparate: mic dejun, salate, gustari calde, supe, pilafuri, garnituri, deserturi.
Pentru cei interesati cu adevarat e o alimentatie bio sanataoasa, gama de alimente Primeal ofera o mare diversitate de produse bazate integral sau partial pe aceasta minunata planta:
-fulgi, cereale si musli pentru micul dejun;
-turtite, crackers, covrigei, grisine pentru gustari zilnice
– supe, piureuri si sosuri cu preparare rapida;
– diverse paste, cuscus si amestecuri de quinoa cu legume pentru garnituri;
– fainuri si drojdie pentru preparate de patiserie;
– amestecuri pentru deserturi rapide;
– alimente pentru bebelusi;
– alimente fara gluten

Sursa: http://www.vianaturalia.ro

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *