In lumea stiintei, cercetatorii stiu de ceva timp ca multe medicamente orale a?? printre care medicamente anti-colesterol precum atorvastatin, lovastatin si simvastatin si alte medicamente anti-cancer si pentru afectiuni cardiace a?? provoaca probleme grave atunci cand pacientii consuma grepfrut.
Echipa de cercetatori care a descoperit aceasta combinatie periculoasa acum 20 ani a publicat de curand un nou raport in care se arata ca numarul medicamentelor care provoaca efecte secundare grave atunci cand pacientii consuma grapefruit a crescut de la 17 la 43 intre 2008 si 2012, pe masura ce au fost lansate pe piata noi tratamente. Oamenii de stiinta au publicat un articol in jurnalul stiintific CMAJ pentru a solicita cadrelor medicale care prescriu aceste medicamente sa afle mai multe detalii despre interactiunile dintre substante si fructul de grapefruit.
Ingredientele periculoase din sucul de grapefruit sunt un grup de substante chimice cunoscute sub numele de furanocumarine, explica farmacologul David Bailey de la Institutul de Cercetari Medicale Lawson, din Ontario, Canada. Aceste substante se mai gasesc si in portocalele de Sevilla, in lime si in pomelo.
Furanocumarinele se ataseaza a?? si astfel fac inactiva a?? de enzima CYP3A4, ce joaca un rol important in descompunerea anumitor medicamente. Daca aceasta enzima este inactivata, prea multe medicamente vor ramane in sistemul pacientului pentru timp indelungat, ceea ce va duce la efecte secundare precum moartea subita, distrugerea rinichilor, sangerari gastrointestinale si alte probleme.
Cercetatorii estimeaza ca peste 85 de medicamente interactioneaza cu grepfrutul, dintre care 43 intr-un mod periculos. Consumarea unui singur grapefruit sau a doar 200 de mililitri de suc de grapefruit ar putea fi suficient pentru a altera intr-un mod semnificativ concentratia medicamentelor din corpul unui pacient.
Oamenii de stiinta nu stiu cati oameni sunt afectati de aceasta problema, insa afirma ca persoanele cu varste mai mari de 45 de ani prezinta un risc mai mare, pentru ca acestea consuma cea mai mare cantitate de grapefruit si totodata lor li se prescrie cel mai mare numar de medicamente.
??Cat timp cadrele medicale nu sunt constiente ca efectele secundare pe care le observa la pacienti se datoreaza consumului de grapefruit, este foarte putin probabil ca acestea sa investigheze problema. Noi credem ca majoritatea cadrelor medicale inca nu cunosc pe deplin interactiunea dintre medicamente si grapefruita?, scriu cercetatorii in articolul publicat in jurnalul stiintific.
Sursa: Los Angeles Times