download (44)

O paine care se prepara de zeci de ani in judetul Arad, cu ingrediente 100% naturale, se pregateste sa dospeasca peste granitele Europei.

„Pita de Pecica” urmeaza sa devina marca inregistrata, dupa ce brutarii care o coc au hotarat sa-si protejeze produsul de alti romani, care, chit ca nu au reteta, mint si folosesc numele painii, pentru a-si spori vanzarile.

Rumena si frumoasa ca o luna plina, aceasta pita unica are coaja crocanta, iar miezul e si pufos si dens, cu un gust unic. Numai brutarii care au aflat de la bunici reteta stiu cu exactitate cata faina, drojdie, apa si sare trebuie sa puna.

Pita autentica se fabrica numai in patru brutarii din orasul al carui nume inseamna chiar „vatra” in limba slovaca.

Brutarii din Pecica spera ca, pana la sfarsitul anului, painea lor sa obtina si un certificat de nastere european. Impreuna cu aceasta paine extrem de gustoasa bat la portile Europei branza de burduf, carnatii de Plescoi si merele de Voinesti.

Pecicanii sunt renumiti pentru grau si paine. Ei isi lasa retetele mostenire din generatie in generatie, pentru ca sunt convinsi ca detin secrete care le pot aduce prosperitate si urmasilor lor. Dimitrie Vartaci zambeste cand este intrebat de ce este atat de buna painea de Pecica si spune ca nu poate dezvalui secretul mostenit din mosi-stramosi. Dar, povesteste Dimitrie Vartaci, painea pe care el o comercializeaza este produsa exact cu aceeasi tehnologie cu care a fost facuta cea trimisa cuplului Ceausescu. Fostul dictator, in urma unei vizite in vestul tarii, a gustat painea de Pecica si, de atunci, saptamanal, cu avionul, slugile sale ii trimiteau paine de aici. „Mama asociatului meu, doamna Cristina, lucra la brutaria care producea painea pentru CAP Timpuri Noi, de unde se trimitea si la Ceausescu, la Bucuresti. Era paine facuta pe vatra, iar vatra din caramida tiganeasca era incinsa cu surcele din padure, de la Pecica”, povesteste Dimitrie Vartaci.

Dupa Revolutie, fiul ei a mostenit reteta si apoi s-a asociat cu Dimitrie Vartaci, iar painea facuta de ei este apreciata si cautata de aradeni. Ei si-au construit un cuptor cu vatra tot din caramida tiganeasca, mai mare in dimensiuni decat cea obisnuita. Acum, la brutaria lor vin cumparatori de la Arad cu masinile. Painea de Pecica este vestita, spune Dimitrie Vartaci, si pentru calitatea deosebita a graului, pentru ca acolo este cel mai bun pamant din Campia Aradului. Batranii din Pecica povestesc ca, pe vremuri, cand veneau cu carutele cu grau la piata la Arad, primul lucru despre care erau intrebati de catre cumparatori era de unde e graul si, daca aflau ca este de la „Nimasi”, imediat il cumparau. Pecicanii au numit „Nimasi” un ogor aflat chiar la intrarea in localitatea lor, unde graul are calitati deosebite. „Painea nu creste daca faina si graul nu-s de calitate”, spune Dimitrie Vartaci.

Sursa: http://www.romanialibera.ro/

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *