Kiwi, originar din China, este unul dintre cele mai bogate fructe in substante nutritive. El este consumat in special in perioadele reci ale anului pentru intarirea organismului.
Kiwi contine foarte multa vitamina C (un fruct de marime medie acopera nevoile zilnice ale unui adult), vitamina E (un fruct asigura un sfert din aportul zilnic din vitamina E recomandat), vitamina B2, vitamina B3, vitamina A, acizi organici si fibre.
Fructul este bogat in cupru, potasiu si magneziu, dar contine si alte minerale: calciu, fosfor, fier, seleniu, zinc.
Trebuie remarcat faptul ca un fruct kiwi contine mai mult potasiu decat o banana. Cu toate ca este bogat in substante nutritive un fruct de kiwi are numai 45 calorii.
El reprezinta un puternic antioxidant, intaritor al sistemului imunitar cu mare eficacitate impotriva efectelor imbatranirii.
Consumul de kiwi reduce riscul producerii cancerului, a bolilor de inima si previne formarea cataractei, care poate cauza orbirea. El previne aparitia astmului si a alergiilor si participa la refacerea structurilor lezate, intervenind in starile inflamatorii si in vindecarea ranilor.
Are efect tonic asupra capilarelor si protejeaza arterele impotriva depunerii placutelor de aterom. Fibrele de kiwi protejeaza impotriva diabetului si a bolilor de inima.
Spre deosebire de alte surse de vitamina E, kiwi este un fruct sarac in grasimi. Avand doar 45 cal/100 g si foarte multe fibre, reprezinta un fruct ideal pentru cazurile de obezitate.
Cuprul din kiwi este vital pentru cresterea copiilor, intarirea oaselor, intarirea dentitiei, dezvoltarea cerebrala si echilibrarea imunitatii.
Fructul se consuma proaspat, taiat pe jumatate si mancat direct din coaja cu ajutorul unei lingurite sau ca suc natural.
Cura consta in consumul a 100-250 g kiwi pe zi in cure de cate doua saptamani. Se poate consuma dimineata inainte de masa sau chiar in timpul mesei in amestec cu putina branza de vaci.
Se poate folosi in cosmetica pentru intretinerea tenului, aplicand pe fata felii de kiwi timp de 15-20 de minute.
Se previne astfel aparitia ridurilor, se tonifica si se catifeleaza pielea.
Protejeaza ADN-ul
Capacitatea lui de a apara organismul de actiunea radicalilor liberi i-a uimit pana si pe cercetatori, insa nu se stie cu siguranta care dintre componentele fructului execrcita actiunea antioxidanta. Principalul antioxidant solubil in apa este tocmai vitamina C, care abunda in fructul de kiwi: rolul ei fiind acela de a reduce severitatea unor afectiuni ca osteoartrita, artrita reumatoida, astmul si de a preveni aparitia cancerului de colon, a aterosclerozei, a problemelor de inimia si diabet.
De asemenea, vitamina C impiedica recidiva infectiilor la nivelul urechii. Prin urmare nu degeaba toti expertii ne recomanda un consum ridicat de legume si fructe bogate in vitamina C care a fost asociata cu un risc scazut de boli cardiovasculare si cancer.
Imbunatatesc sanatatea inimii si a colonului
Deoarece sunt foarte bogate in fibre, acestea reduc nivelul colesterolului „rau” si implicit riscul de boli cardiovasculare, elimina toxinele din colon si previn aparitia cancerului de colon. De regula, alimentele bogate in fibre sunt recomandate persoanelor diabetice, deoarece mentin in limite normale nivelul glicemiei.
Amelioreaza problemele resspiratorii
Efectele protectoare au fost descoperite in urma unui studiu realizat pe un esantion de copii cu varsta de 6-7 ani care au consumat kiwi sau citrice, diminuand riscul problemelor respiratorii. Acestia si-au redus numarul episoadelor de wheezing (suieratura respiratorie acuta) cu 44%, in comparatie cu ceilalti copii. Beneficiile au fost foarte evidente in cazul copiilorstmatici, insa efectele protectoare s-au observat si la cei care au consumat chiar un fruct pe saptamana.
Protejeaza ochii impotriva degenerescentei maculare
Cu siguranta mai tii minte cand mama ta iti spunea sa mananci morcovi pentru sanatatea ochilor. Si avea dreptate, insa pe langa morcovi si fructele au o importanta esentiala de a mentine ochii sanatosi. Potrivit unui studiu publicat in Arhivele de Oftalmologie, 3 portii de fructe consumate in fiecare zi reduc cu 36% riscul de aparitie a degenerescentei maculare, principala cauza a pierderii vederii la persoanele in varsta. Daca 3 portii de fructe ti se par multe, incearca sa le folosesti pentru ornarea diverselor mancaruri. Pune kiwi peste cerealele pe care le mananci dimineata, in iaurtul pe post de gustare, in salatele cu verdeata si in combinatie cu pestele.
Reduc riscul de formare a cheagurilor de sange
Asadar, consuma kiwi in fiecare zi daca vrei sa reduci nivelul trigliceridelor din sange, riscul de formare a cheagurilor de sange si sa ai grija de inima ta. Spre deosebire de aspirina, care impiedica aparitia cheagurilor de sange, insa nu fara unele efecte adverse precum inflamatiile si sangerarile la nivelul tractului intestinal, consumul regula de kiwi aduce numai beneficii. Fiind bogat in vitamina C, polifenoli, vitamina E, magneziu, potasiu si cupru, kiwi protejeaza vasele de sange si inima.
Fiind atat de delicioase, kiwi pot fi consumate ca atare. Il poti curata de coaja cu ajutorul unui cutit sau mai ai optiunea de a-l taia in jumatate si sa iei miezul cu o lingurita. De asemenea, avand o coaja foarte subtire si plina de nutrienti il poti consuma intreg (dar inainte indeparteaza „puful” de la suprafata cojii).
Dupa ce l-ai taiat in bucati este indicat sa nu-l lasi multa vreme deoarece contine enzime care il inmoaie din ce in ce mai tare pe masura ce sta. Daca vrei sa il folosesti in salatele de fructe, adauga-l ultima data ca sa eviti umezirea excesiva a celorlalte fructe. Potrivit unor cercetari publicate in Journal of Agricultural and Food Chemistry s-a constatat ca fructele taiate si pastrate la rece nu-si pierd proprietatile nutritionale nici dupa 6-7 zile, pierderile de vitamina C fiind de abia 5% (la mango, capsune, pepene rosu), 10% (la ananas), 12% (la kiwi) si 25% (la pepenele galben) dupa primele 6 zile.
Asadar, expertii au cuncluzionat ca procesarea minima un unui fruct nu afecteaza principalii antioxidanti din continut. Ceea ce inseamna ca pentru weekend poti sa prepari un bol mare cu salata de fructe, sa il pastrezi la frigider si sa te rasfeti in fiecare zi. Iar pentru a impedica kiwi sa devina moale daca sta in salata, pastreaza feliile intr-un dispozitiv ermetic si adauga-le la fiecare servire.
Sugestii de servire:
- in combinatie cu salatele de verdeata;
- amesteca-le cu iaurturi;
- garnitura pentru carnea de pui si peste;
- amesteca in blender pepene galben cu kiwi pentru a face o supa racoritoare, iar pentru o consistenta mai cremoasa poti sa adaugi putin iaurt;
- sunt o alegere excelenta pentru tartele cu fructe
Cine trebuie sa evite kiwi?
- persoanele care au probleme cu rinichii si vezica biliara (contin oxalati care in cantitate mare favorizeaza cristalizarea pietrelor si influenteaza absorbtia calciului in organism);
- persoanele care sunt alergice la latex (s-a demonstrat ca exista o stransa legatura intre alergia la latex si posibilitatea de a declansa o alergie la kiwi, avocado si banane deoarece toate acestea contin proteine care, la fel precum cele din latex, pot avea efect alergic).
Daca nu stii cum sa alegi fructele cele mai proaspete, la kiwi este simplu. Trebuie sa-l presezi si sa fie usor moale, asa vei fi sigura ca ai facut alegerea cea mai buna. Evita sa le iei pe cele foarte moi sau tari si cu pete negre. Dimensiunea fructului nu afecteaza in niciun fel calitatea lui, asa ca alege-le in functie de necesitatile tale.
Daca nu esti multumita de fructele alese si ti se par putin cam tari poti sa le lasi la temperatura camerei timp de cateva zile, insa fara sa le expui la soare sau caldura. Un mic truc: daca le pui intr-o punga de plasic impreuna cu un mar, o banana sau o para poti sa accelerezi procesul de coacere. Fructele bine coapte le poti pastra cateva zile la temperatura camerei sau la frigider.
Pentru o cantitate mai mare de antioxidanti, alege fructele bine coapte. Cercetarile conduse de Universitatea Innsbruck din Austria arata ca fructele bine coapte au un nivel crescut de antioxidanti.
Ramona Lengyel