Nu toate bauturile alcoolice sunt nocive. Vinul de exemplu este cea mai veche bautura alcoolica, adorata inca de pe vremea marilor Imperii, iar in ziua de astazi si-a mentinut popularitatea.
Vinere.ro este un magazin online vinuri, care ofera o multime de sortimente pentru cei care doresc sa incerce noi arome si variatii ale acestei bauturi. Preturile sunt foarte convenabile, iar clientii pot alege intre vinuri rosii, vinuri albe, rose sau rose.
Vinul a fost folosit din cele mai vechi timpuri in practica religioasa, iar despre aparitia lui s-au scris multe legende. Cele mai vechi dovezi legate de vin sunt inregistrate in zonele Caucazului, Mesopotamiei sau Egiptului, iar specialistii spun ca la inceput vita-de-vie a fost “salbatica”, fiind domesticita ulterior.
Incercand sa explice efectiv aparitia acestei bauturi, arheologii si istoricii teoretizeaza ca oamenii preistorici se urcau in copaci de unde adunau fructe dulci, pe care ulterior au inceput sa le depoziteze. Dupa cateva zile de la depozitare, aparea fermentatia, iar sucul obtinut se transforma cu timpul intr-un vin primitiv, cu un continut scazut de alcool.
Zonele din sudul Caucazului, al Europei si al Orientului Mijlociu de azi sunt cele unde arheologii au gasit cele mai vechi dovezi ale vinului produs din struguri. Este vorba despre Georgia (aprox. 6000 i.Hr.), Iran (aprox. 5000 i.Hr.), Grecia (aprox. 4500 i.Hr.) sau Sicilia (aprox. 4000 i.Hr.). In acest sens, exista dovezi si pentru un vin obtinut din struguri fermentati, dar amestecati cu alte fructe in China care dateaza de acum 7000 – 5500 i.Hr.
Cea mai veche crama descoperita de arheologi se afla in complexul de pesteri Areni-1 din Vayots Dzor, Armenia. Situl descoperit aici dateaza din anul c. 4100 i.Hr. si continea o presa de vin, vase pentru fermentatie, borcane si cupe. Tot aici s-au gasit seminte de Vitis vinifera. O tehnologie complexa a carei concluzie nu poate fi decat ca productia de vin e cu mult mai veche decat perioada 4100 i.Hr.
In acelasi timp, un studiu la care au lucrat experti din sapte tari si care a fost publicat in jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences indica faptul ca Georgia este locul de nastere a vinului. Pentru aceasta concluzie, oamenii de stiinta au folosit datarea cu carbon a unor fragmente ceramice care au fost in contact cu vinul si care au fost descoperite in satul Shulaveri. Se presupune ca cel mai vechi fragment ceramic dateaza din anul 5980 i.Hr. Nu se stie daca vinul respectiv era alb sau rosu pentru ca nu au fost descoperiti pigmenti. Vinul a jucat un rol important si in Egiptul Antic si a carui poveste apare constant descrisa pe peretii mormintelor. Grecii au fost cei care au popularizat bautura, pe care o exportau la scara larga. Ei au introdus vita-de-vie si arta vinului in multe dintre coloniile lor, pe teritoriile de azi ale Italiei, sudului Frantei sau ale Spaniei. Imperiul Roman a avut si el un impact imens asupra dezvoltarii viticulturii si enologiei.
Vinere.ro nu vinde doar sticle de vin, ci si povesti si istorie imbuteliata in arome fantastice!