Din ce in ce oamenii sunt mai interesati sa afle ce inseamna sa ai o alimentatie echilibrata si cat de importanta e ea pentru organismal uman. Nutritionistii afirma ca “secretul” unei diete echilibrate consta in combinarea unui plan alimentar corect cu activitatea fizica zilnica. Alimentele sunt frecvent impartite in grupe, pe baza continutului de nutrienti. Ele sunt grupa legumelor, a produselor de patiserie si a cerealelor, a fructelor si a alimentelor pe baza de carne. Fiecare aliment, corespunzator unei grupe de produse, ne asigura nutrienti unici. Din acest motiv este important ca zilnic sa combinam, in dieta, alimente care apartin fiecarei grupe. Trebuie sa consumam cate putin din fiecare aliment, exceptie facand legumele, care le putem manca fara limita inafara de cartofi sau porumb). Consumarea produselor preferate este cheia pastrarii unei alimentatii sanatoase. De aceea ar trebui sa includem ocazional in dieta a unor mici cantitati de ciocolata, alcool etc. Painea, cerealele, orezul, pastele sunt alimente care contribuie la aportul zilnic de carbohidrati. De asemenea, orezul brun, ovazul, pastele si produsele de patiserie din faina integrala sunt bogate in fibre, vitamina B si minerale. Ghidul Australian pentru o Alimentatie Sanatoasa recomanda ca aceste alimente sa fie consumate de patru ori pe zi. O portie trebuie sa echivaleze: doua felii de paine/ o cana de orez, paste sau taitei/ o cana si un sfert de cereale sau o jumatate de cana de musli, la alegere. Varietati de verdeturi precum varza, spanacul sau brocoli, precum si a unor legume colorate: morcovi, cartofi, dovleac sau rosii sporeste aportul de fibre, de vitamina A si de vitamina C. Nutritionistii recomanda ca acestea sa se consume in portii mici de cinci ori pe zi. O astfel de portie ar trebui sa cuprinda o cana de salata; jumatate de cana de legume sau un cartof, la alegere. Fructele consumate proaspete, la conserva sau inghetate, de cel putin doua ori pe zi sunt bogate in fibre, vitamina C si folati, motiv pentru cae ar trebui sa fie consumate zilnic. Intr-o portie de fructe sunt incluse: un mar de dimensiuni medii, o portocala, o banana sau doua fructe mai mici. O alta masa poate fi formata dintr-o cana de fructe conservate; patru bucati de fructe confiate sau 125 ml de suc de fructe. Carne, peste, pui, oua, legume Alimentele cuprinse in aceasta grupa sunt: carnea rosie, pestele, puiul, legumele si ouale. Acestea asigura necesarul de proteine, vitamina B12, zinc si fier, de aceea este important sa le includem in dieta zilnica. Ghidul Australian pentru Sanatatea Alimentara recomanda cel putin o masa care sa aiba aceste alimente. Este important sa consumam carne rosie de trei-patru ori pe saptamana. Astfel, intr-o zi puteti consuma la alegere: 85 grame de carne de vita, miel, porc sau pui, 100g de peste gatit, doua oua. Lapte, iaurt si branzeturi sunt alimente ce contin proteine, calciu, riboflavine si vitamina B12. Este indicat sa le consumati de doua ori pe zi si sa optati pentru cele cu o cantitate redusa de grasimi. O portie poate fi compusa din: un pahar de lapte (250 ml), 40g de branza, 200g de iaurt degresat.
Ramona Lengyel