Activand intr-o firma de marketing online, mi-am dat seama ca fara o autorizatie PSI nu se poate lucra sub nicio forma. Biroul are 25 de angajati, iar fiecaruia dintre noi i s-a tinut cursul de siguranta PSI la inceput. Insa, acest lucru l-am experimentat la toate joburile pe care le-am avut in trecut. Insa cine este responsabil pentru securitate intr-o cladire de birouri si nu numai? Desigur, primul este cel care detine cladirea sau administratorul. Acesta are obligatia de a contacta o firma specializata in securitate PSI. Fimra unde lucrez eu a apelat la serviciile companiei Securitate PSI.

Securitatepsi.ro este o firma care poate sa ofere autorizatie PSI, doar celor care se conformeaza normelor in vigoare. Firma se ocupa cu proiectare instalatie hidranti exteriori. Aceatsa este esentiala mai ales in cazul unui incendiu de proportii, deoarece pompierii nu trebuie decat sa cupleze furtunul pentru a salva situatia. De asemenea, un grup pompare sprinklereeste la fel de util pentru interior.

Ce este un grup pompare sprinklere

Aceste unitati sunt potrivite pentru alimentarea cu apa si cresterea presiunii in sistemele automate de sprinklere, hidranti de incendiu sau furtunuri de incendiu. Aceste unitati de alimentare cu apa pentru sistemele de stingere a incendiilor sunt construite in conformitate cu standardul EN 12845. Sunt alcatuite din 1 – 3 pompe de baza orizontale (EN 733), si sunt cuplate impreuna printr-o articulatie elastica cu capac comun asociat. Pompele au motor electric/diesel si pompa pilot.

Grupurile de pompare pentru alimentarea de stins incendiu cu sprinklere sunt construite conform Normativului European privind sistemele de stingere a incendiilor cu sprinklere EN 12845. 

Sunt echipamente complete compuse din 1, 2 sau 3 electropompe principale, o electropompa de rezerva si o electropompa pilot pentru mentinerea presiunii constante in “stand-by” in instalatia de alimentare cu apa a sistemelor de sprinklere.

Asigura pornirea automata in cascada a electropompelor in functie de cerinta de apa data de numarul sprinklerelor activate. Oprirea electropompelor se poate face doar manual, conform Normativului EN 12845. Sprinklerul are o functie dubla : detector de incendiu si duza de stingere, normal inchisa.

Un sprinkler este compus din trei elemente principale :

 -Corpul sprinklerului, prevazut cu filet exterior pentru montare la reteaua de conducte si un ajutaj interior, pentru debitarea apei, prevazut cu un scaun de etansare;

-Deflectorul, alcatuit dintr-o piesa de forma speciala (rozeta, paleta, s.a.) fixata de corp, printr-un cadru, la o distanta anumita in fata orificiuliui de refulare a apei. Rolul deflectorului este de a dispersa jetul de apa care iese din ajutaj si de a-l distribui astfel incat suprafata protejata de sprinkler sa fie udata cat mai uniform. Forma geometrica a deflectorului si natura materialului au un rol determinant in eficienta sprinklerului.

-Dispozitivul de inchidere compus dintr-un ventil care este tinut presat pe scaunul de etansare a orificiului de refulare a apei de catre un element de declansare.

Alegerea unui tip de sprinkler se face de catre proiectant, avand in vedere caracteristici precum: temperatura de declansare, pozitia de montaj eficienta (cu capul in sus, cu capul in jos, cu jet plat s.a.), caracteristicile geometrice ale jetului de apa, caracteristicile hidraulice (debit, presiune s.a.), caracteristicile de stropire (intensitate de stropire, suprafata udata), gradul de protectie contra actiunii corosive a mediului. 

Intensitatea de stropire trebuie sa fie mai mare decat intensitatea de stingere necesara pentru materialul protejat.

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *