psoriasis on the hairline and on the scalp-close up

Psoriazisul este una dintre cele mai frecvente boli de piele si afecteaza 2% dintre romani, sustin medicii dermatologi. Vezi cateva imagini care pot sa te lamureasca despre aspectul diverselor manifestari ale acestei boli.

„Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica, cu evolutie de lunga durata, cu ameliorari si agravari periodice, caracterizata prin aparitia unor pete rosii acoperite de coji sau cruste alb-sidefii, uneori cu tenta argintie, usor detasabile”, aflam de la medicul dermatolog Andra Cristea.

Afecteaza atat femeile, cat si barbatii in egala masura, iar debutul bolii survine cel mai adesea intre 15 – 20 de ani. „Al doilea varf de debut poate sa survina intre 50 – 55 de ani, al treilea fiind in copilarie in general intre 8 – 10 ani. Cu toate acestea exista si cazuri raportate de la nastere sau la o varsta extrem de inaintata”, adauga prof. dr. Calin Giurcaneanu, seful sectiei de dermatologie a Spitalului Universitar Elias din Bucuresti.

Exista mai multe tipuri de psoriazis care au simptome diferite, precum:

1. Psoriazisul vulgar sau in placi este cea mai frecventa forma a bolii, fiind intalnita in 80-90% din cazuri. Se manifesta prin leziuni rosiatice ale pielii acoperite cu solzi argintii. Aceasta forma poate aparea pe aproape toate suprafetele corpului (chiar si in zona organelor genitale sau in interiorul cavitatii bucale).
2. Psoriazisul pustular. Aceasta forma este mai rara si poate aparea generalizat la nivelul corpului sau pe zone restranse, pe maini, picioare si degete. Poate fi declansat de anumite medicamente, infectii, razele UV, sarcina sau stres.
3. Psoriazisul poate fi declansat si de o infectie bacteriana si apare in special la persoanele mai tinere de 30 de ani. In acest caz, petele nu sunt de dimensiuni atat de mari ca in cazul psoriazisului clasic.
4. Psoriazisul invers apare de obicei in zona axilei, cea din jurul organelor genitale si sub san. Este caracterizat de aparitia unor pete rosiatice si netede si este des intalnit la persoanele supraponderale.

Cele mai afectate regiuni ale corpului sunt coatele si genunchii, palma si talpa, zona lombara, scalpul (la liziera liniei de par), ombilicul, mucoasele, axilele, organele genitale si unghiile. Prezenta puseurilor pe fata se intalneste destul de rar.

 

Factori care pot declansa psoriazisul:
Exista o serie de factori care pot provoca aparitia bolii sau agravarea acesteia, precum: stresul psihic puternic, traumatismele fizice (arsuri, interventii chirurgicale), fumatul, alcoolul, anumite medicamente, infectiile cu streptococ beta-hemolitic (amigdalite), dezechilibrele hormonale. Daca ai aceasta afectiune este recomandat sa eviti acesti factori declansatori pe cat posibil, sa nu scarpini leziunile, sa nu te tratezi singur cu remedii din auzite si sa alegi hainele din bumbac.

Sursa: Eva

Andreea Ivan

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *