images (3)

Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, care iti ofera aportul necesar de energie de care are nevoie organismul tau. Insa, atunci cand nu acorzi suficienta atentie alimentelor pe care le consumi, apare rapid senzatia de foame si te simti ca si cum ai fi sarit peste micul dejun. Iata cateva dintre cele mai frecvente greseli legate de micul dejun, pe care ar fi bine sa le eviti.

Mic dejun sarac in proteine

Potrivit nutritionistilor, un bol de cereale cu lapte pentru micul dejun nu ofera necesarul de proteine pentru organism, motiv pentru care senzatia de foame va aparea mai repede decat te astepti. Nu alegeti cereale cu gust de prajitura, dintre cele cu adaos de bucatele de ciocolata si de zahar. Consumate la prima ora, cerealele foarte dulci reduc performantele intelectuale si scad puterea de concentrare. Si nici siluetei nu-i sunt de mare ajutor, pentru ca au destul de multe calorii. Pentru ca micul dejun sa fie complet, adauga si un ou fiert tare sau o felie de paine prajita. Astfel, te vei simti excelent pana la urmatoarea masa, fara sa ai nevoie de o gustare. Totusi, nu este bine sa mancam oua chiar in fiecare dimineata, sub orice forma ar fi ele pregatite. Medicii spun ca trei, maximum patru oua pe saptamana reprezinta doza ideala din acest aliment, care are parti foarte bune: e hranitor, contine calciu, vitamine si proteine cu valoare biologica inalta(superioare celor din lapte si carne), dar, pe de alta parte, creste nivelul colesterolului in sange si mareste riscul de ateroscleroza. Nu tine prea mult painea in toaster, chiar daca o preferi foarte crocanta, pentru ca portiunile innegrite contin acrilamida, o substanta daunatoare organismului. Crusta negricioasa indeparteaz-o fara regrete si regleaza prajitorul tinand cont ca feliile de franzela alba se ard usor, iar painea speciala toast si cea negra pot fi lasate mai mult in aparat.

Mic dejun sarac in fibre

In cazul in care consumi prea mult zahar la micul dejun, iti va fi foame mai repede decat te astepti. In schimb, daca incepi ziua cu un mic dejun care iti furnizeaza un minim de 5 grame de fibre, se asigura deja aproximativ 25% din necesarul zilnic de fibre de care are nevoie organismul. In acest sens, poti consuma cereale, paine din faina integrala sau banane.

Mic dejun fara grasimi

O masa fara grasimi nu este deloc consistenta, iar senzatia de foame va aparea in decurs de o ora. Consuma iaurturi naturale cu un procent mai mare de grasimi sau fructe cu coaja lemnoasa pentru a-i oferi organismului aportul necesar de grasimi, care sa ajute la prevenirea senzatiei premature de foame. Abuzul de fructe dimineata are ca efect un dezechilibru insulinic ce dicteaza organimului sa declanseze acumularea grasimilor. Mananca deci un singur fruct, nu un castron intreg si completeaza masa cu alimente bogate in proteine si grasimi sanatoase (sunca slaba, cereale, lapte, peste)!

Obiceiul de a savura un ceai fierbinte indulcit cu miere nu este unul sanatos, pentru ca temperaturile inalte distrug enzimele mierii si-i altereaza proprietatile benefice. Mai mult, exista studii care au demonstrat ca, prin incalzire, mierea genereaza compusi toxici, cu potential cancerigen. O lingurita cu miere pe zi face minuni pentru sanatatea ta, dar consum-o la temperatura camerei!

Mic dejun „grabit”

Chiar daca un fruct este bogat in fibre, vitamine si minerale, nu este suficient pentru un mic dejun sanatos. Sunt foarte multe persoane care iau micul dejun pe fuga si mananca un mar sau o banana in drum spre locul de munca. Acest mic dejun rapid nu iti va induce senzatia de satietate de care ai nevoie, pentru a lupta cu poftele nesanatoase in timpul zilei.

Mic dejun servit prea tarziu

Nutritionistii recomanda ca micul dejun sa fie servit in maximum o ora de cand te-ai trezit. Cu cat astepti mai mult, cu atat devii mai infometat si va fi mai greu sa te saturi atunci cand te hotarasti sa mananci. Unul dintre scopurile principale ale micului dejun este sa te incarce cu energie dupa pauza de masa facuta in timpul noptii. Daca micul dejun este servit in apropiere de ora pranzului, nu mai are aceeasi eficacitate.

Sursa: http://sanatate.acasa.ro

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *