Asa cum spuneam: “plante si flori pentru toate anotimpurile”. Ei bine, se poate spune desprecyclamen sau popular, ciclama, ca este o planta pentru sezonul rece, adaptata conditiilor de semiumbra.
Cyclamenul salbatic creste in regiuni din Turcia, Siria, Israel, Iordania, Grecia., Algeria si Tunisia. De asemenea, tufele de cyclamen cresc in habitate diverse de la regiuni alpine impadurite, pana la coaste de dealuri, in humus de frunze sau intre pietre pe pajisti.
Cyclamen persicum este cel din care deriva toti hibrizii din cultura iar prin hibridari si selectionari s-au obtinut flori simple sau duble, cu petale intregi sau franjurate, in nuante de culori foarte diverse de la alb, roz, rosu, mov.
Florile sunt sustinute de pedunculi mai inalti decat tufa, au patru petale intoarse in sus, iar a cincea arcuita pe peduncul. Frunzele acestei plante sunt verzi, rasucite, brazdate de desene albicioase si cresc direct din tubercul. Sunt netede sau usor zimtate pe margini.
Avand in vedere ca cyclamenul provine din regiuni unde in aprilie pana in septembrie este foarte cald si seceta, aceasta va intra in perioada de repaus si isi va pierde frunzele. Incepand cu luna octombrie pana in martie anul urmator, beneficiind de precipitatii, cyclamenul va inflori abundent.
Astfel se explica de ce cyclamenul are perioada de vegetatie abundenta iarna.
In timpul perioadei de vegetatie, planta prefera incaperile luminoase, fara soare direct, dar cu destula lumina pentru a inflori. Temperatura trebuie sa fie de maxim 18 grade Celsius deoarece la temperaturi mai inalte, florile se trec repede iar frunzisul este moale. De asemenea, trebuie ferita de caldura emanata de soba sau calorifere.
Spre sfarsitu primaverii cand planta a terminat de inflorit, se inlatura cu atentie frunzele si florile vestejite, iar ghiveciul se muta la umbra, in loc ferit de caldura si aerisit deoarece un aer cald si uscat este greu suportat de cyclamen. Se uda doar din cand in cand pentru a se mentine umed compostul din jurul tuberculilor.
Avand in vedere ca este o planta activa in perioadele reci, udatul trebuie facut cu grija. Apa trebuie sa fie la temperatura camerei, statuta de o zi sau doua. In general, cand infloreste, cyclamenul are nevoie de pamant in permanenta umed dar in acelasi timp aveti grija sa evitati excesul si stagnarea apei in tavita.
Tot acum, este bine sa administrati fertilizant pentru a obtine frunzis si flori mai bogate. Se poate folosi ingrasamant lichid pentru plante cu flori o data la 2-3 saptamani.
Un udat deficitar duce la lemnificarea tuberculilor si mai departe la slaba dezvoltare a frunzelor si a florilor. Planta ramane pipernicita iar florile sunt mici si putine. Pe de cealalta parte, un udat excesiv poate duce la aparitia putregaiurilor sau a micozelor greu de tratat, mai ales cand temperatura este scazuta.
Atunci cand intra in perioada de repaus, planta se uda foarte putin si nu se fertilizeaza.
Cyclamenul prefera un sol care sa permita drenajul: un amestec de 4 parti pamant de frunze si o parte nisip. O operatiune deosebit de utila este afanatul solului, operatiune efectuata cu grija pentru a nu afecta radacinile si tuberculii.
Planta se inmulteste prin seminte obtinute din fructul ca o capsula a plantei sau prin divizarea tuberculilor.
Semintele se planteaza incepand cu iulie pana in septembrie, in sol fertil si se pastreaza la temperaturi de pana la 25 grade Celsius. Semintele vor incolti in 5-6 saptamani. Aceasta metoda este insa mai greoaie deoarece este de durata si necesita conditii mai speciale.
Divizarea tuberculilor este mai facila. La sfarsitul primaverii, cand planta intra in perioada de repaus, tuberculii se separa astfel incat fiecare sa aiba cativa muguri.. Fiecare tubercul se planteaza separat in ghivece ceramice de dimensiuni mici.
Cand planta a crescut suficient pentru a putea fi manipulata, se transfera in ghivece mai mari definitive. In acelasi timp, micilor plantute le vor fi asigurate conditiile de temperatura de 20 grade Celsius si umiditate moderata.
Fiind o planta care infloreste in perioadele reci si necesitand o umiditate mai ridicata, cyclamenul este predispus la o serie de boli care insa pot fi evitate usor.
Din cauza excesului de apa, a temperaturii prea ridicate sau aerisirea insuficienta pot duce la aparitia de ciuperci si la putrezirea bazei petiolului frunzelor. Fainarea, mucegaiul cenusiu al cyclamenului, brunificarea radacinilor si a tuberculilor apar atunci cand planta nu este intretinuta corespunzator.
Pe de alta parte, din cauza umiditatii reduse si a luminii insuficiente, florile nu vor iesi de sub frunze.
Daunatorii cei mai periculosi sunt afidele, aparitia lor fiind favorizata de caldura ridicata si aerul uscat. Tot din cauza temperaturilor ridicate, pot apare tripsi care ataca planta in toate stadiile sale de dezvoltare. Prefera partile inferioare ale frunzelor si pe cele tinere dar si bobocii.
Acarienii sunt si ei amatori de cyclamen. Ataca in mediu cald si uscat iar prezenta lor nu este observata decat atunci cand pe frunze se vad puncte mici si dese de culoare galbena. De obicei umiditatea nu este pe placul lor.
Sursa: http://plante.ain.ro
Ramona Lengyel