Cine a spus ca de Paste nu ne putem rasfata din plin cu bunatatile traditionale, fara a avea probleme digestive? Secretul consta in faptul ca trebuie sa acordam o atentie sporita alimentatiei in zilele de Sarbatoare, mai ales ca a fost o perioada lunga de post.
In plus, medicii ne sfatuiesc sa consumam fructe si legume si sa bem foarte multa apa. Cat despre kilogramele in plus, nici vorba de asa ceva daca pe langa o alimentatie sanatoasa nu uitam sa facem si un pic de miscare.
Am apelat la ajutorul unui specialist pentru a ne sfatui cum sa avem o masa sanatoasa de Paste si pentru a ne spune cat de sanatoase sunt carnea de miel si ouale, alimente specifice Sarbatorilor Pascale.
Medicul nutritionist Lygia Alexandrescu ne-a dezvaluit care sunt valorile nutritive importante pe care le consumam in aceste zile de sarbatoare, mai ales ca traditionalele meniuri preparate vor contine din abundenta carne de miel si oua.
Mielul si ouale, din punct de vedere nutritiv
La protap sau la cuptor, carnea de miel este o prezenta delicioasa a acestei perioade. Din punct de vedere nutritiv, carnea de miel este recomandata, intrucat ea contine o cantitate mare de proteine, vitamine si microelemente, a declarat pentru Ziare.com, medicul Lygia Alexandrescu.
Spre exemplu, intr-o portie de 100 de grame de carne de miel ne sunt furnizate o serie de substante nutritive care reprezinta doza zilnica recomandata unei persoane adulte sanatoase, precum vitamina B12, B6, B3, B2, B1, zinc, fier, magneziu, acid folic si proteine.
La fel si despre oua putem vorbi ca despre niste adevarate complexe energetice naturale, care trebuie consumate totusi cu masura. Din analiza unui ou de marime medie, 60 gr, rezulta 33,4 gr albus si 16,6 gr galbenus, care au urmatoarea compozitie: energie – 75 kcal, apa – 37,7ml, proteine – 6,25 gr, lipide – 5,01 gr, carbohidrati – 0, 61.
Pentru a asigura insa o buna functionare a organismului, friptura de miel si ouale trebuie asociate cu multe salate si legume de sezon. E bine ca acestea sa fie preparate in abur sau, cel mai indicat, sa fie consumate crude.
Apa si fructele trebuie consumate intre mesele bazate pe carne si oua, pentru a preveni constipatia si pentru a usura digetia si absorbtia nutrientilor. Evitati pe cat posibil consumul de bauturi carbogazoase dulci in timpul mesei si chiar dupa masa, pentru a limita balonarea.
In ceea ce priveste alcoolul – consumul acestuia necesita o atentie sporita, intrucat creeaza o serie de probleme: creste presiunea arteriala a sangelui, sporeste cantitatea de enzime hepatice necesare descompunerii acestuia, creste activitatea sistemului nervos central si favorizeaza aparitia tulburarilor gastro-intestinale.
Cu toate acestea, de Paste, se consuma mari cantitati de alcool sub diverse forme. Atentie insa, vinul, bautura sezonului, trebuie consumat cat mai natural, fara aditivi (pentru a evita migrenele) si de asemenea nu trebuie uitat ca beneficiile sale scad odata cu cresterea cantitatii consumate.
Dupa masa copioasa de Paste nu strica o mica plimbare pe jos. Miscarea poate stimula eliberarea hormonilor care incurajeaza activitatea digestiva, ne-a mai explicat medicul Lygia Alexandrescu.
De asemenea, importanta este si eliminarea stimulentilor – ceaiul negru, cafeaua, ciocolata, grasimile, care pot favoriza spasmul la nivelul tractului digestiv.
Pentru a reechilibra organismul cu enzimele necesare unei bune digestii, dar si cu fibre alimentare si macronutrienti, este recomandat ca in zilele dupa Sarbatori sa adoptati un regim bazat exclusiv pe fructe si legume proaspete.
Sursa: http://www.ziare.com
Ramona Lengyel