Psihologii au descoperit aminoacidul responsabil cu reflexele rapide. Daca vreti sa va imbunatatiti reflexele, trebuie sa includeti in dieta zilnica mai mult spanac si oua.
Cercetari efectuate de echipe de la Universitatea din Leiden si cea din Amsterdam arata ca aminoacidul tirozina, care se gaseste in aceste doua alimente, are un efect pozitiv asupra reflexelor.
Puterea de reactie si capacitatea de a opri o actiune din viteza cresc direct proportional cu cantitatea de tirozina consumata. Probabil de aceea Popey Marinarul era mereu inaintea lui Bluto, mai ales dupa ce consuma faimoasa conserva cu spanac.
In timpul experimentelor, voluntarii participanti la studiu au efectuat mai multe teste. Unul dintre ele cerea ca voluntarii sa priveasca un monitor si sa apase un buton ori de cate ori aparea o sageata verde. In plus, trebuia apasat butonul care indica orientarea sagetii. Cand se aprindea o sageata rosie, participantii trebuiau sa ia mainile de la tastatura cat mai repede cu putinta.
Aceste instructiuni au fost impartite in doua sesiuni. In prima, participantii au baut suc de portocale imbunatatit cu tirozina, iar in a doua sesiune le-a fost dat suc de spanac, cu o substanta ce avea efect placebo. Bautura de portocale cu tirozina a general timpi de reactie mai scurti si rezultate mai bune.
Lorenza Colzato, psiholog si conducator al studiului de la Universitatea din Leiden, sustine ca acest studiu despre reflexe si imbunatatirea lor poate scadea rata accidentelor de orice natura, de la cele rutiere la cele casnice. “Suplimentele alimentare cu tirozina si alimentele imbogatite cu tirozina sunt sanatoase si ieftine, sunt o metoda potrivita pentru imbunatatirea capacitatilor intelectuale, puncteaza psihologul.
In afara de spanac si oua, tirozina mai poate fi gasita in branza cottage si in produsele din soia – boabe, tofu sau lapte.
Sursa: http://www.sanatateasubcontrol.ro
Ramona Lengyel