Crizantema (Chrysanthemum indicum) este o planta cu un aspect vesel si placut creat tocmai prin culoarea frumoasa a petalelor florilor sale de un galben-aprins. Este cunoscuta si sub denumirea de tufanica, margarete de toamna, crizantema mare sau crizantema frumoasa. Face parte din familia Asteraceae si este originara din China, unde exista si un oras antic Ju-Xian numit ,,Orasul crizantema”.
La noi in tara crizantemele sunt cultivate in scopuri ornamentale si sunt foarte apreciate de toata lumea pentru ambianta placuta pe care o creeaza atunci cand impodobesc gradinile si parcurile publice, cat si locuintele oamenilor.
Aceasta planta perena are tulpina dreapta si creste inalta de 0,5-1,5 m. Frunzele sunt mari, adanc crestate, netede si lucioase, de culoare verde. Florile sunt mari, galbene si infloresc toamna, iar fructele sunt de forma unor achene.
Crizantema este folosita si ca planta medicinala datorita proprietatilor ei deosebite. De la ea se recolteaza florile galbene, toamna, cand floarea este complet deschisa. Florile de crizantema au urmatoarele elemente constituente: vitamina A, vitamina B1, substante glicozide, colina, aminoacizi, adenina, ulei volatil, substante flavonoide si altele.
Ceaiul din flori de crizantema se prepara astfel: se pun 2 lingurite de flori de crizantema uscate la o cana de apa fierbinte si se lasa la infuzat timp de 10 minute. Ceaiul va avea o culoare galbena-deschisa si o aroma florala. Se poate indulci cu putin zahar, iar daca se doreste (inainte de a se servi) se pot scoate florile din apa.
In medicina chineza ceaiul din flori de crizantema este folosit in tratamentul gripei, racelii, tusei, in calmarea durerilor de gat si vindecarea insolatiei. Se bea 3 cani de ceai pe zi. Dupa fiecare masa este recomandat ceaiul de flori de crizantema deoarece ajuta digestia, mai ales daca s-au consumat alimente foarte grase.
Ceaiul ajuta in scaderea tensiunii arteriale, calmeaza nervii, detoxifica sangele, ajuta vederea si auzul. De asemenea are efect foarte bun asupra ochilor obositi sau umflati de la plans, dar si asupra vederii incetosate. Se moaie florile in apa si apoi se aplica direct pe ochi sub forma unor cataplasme.
Pentru tratarea hipertensiunii se recomanda ceaiul preparat astfel: se adauga 12 g flori de crizantema uscate si 1 g de ceai verde la o cana de apa fierbinte, se lasa la infuzat timp de 8 minute, se strecoara si se indulceste cu o lingurita de miere de albine. Se bea acest ceai in fiecare zi cu inghitituri mici, in mai multe reprize.
Acneea – Se aplica direct pe fata cataplasme cu flori de crizantema care au fost in prealabil tinute in apa calduta, deoarece au proprietati antiseptice foarte bune.
Acest ceai potoleste setea, inlatura ameteala, calmeaza durerea de cap, in timp reduce treptat inflamarea ficatului. Se spune ca are efect inhibitor si asupra unor bacterii. Relaxeaza corpul, indeparteaza stresul, calmeaza emotiile, furia, supararea si prelungeste viata.
Ceaiul de flori de crizantema este o bautura perfecta de vara pentru oricine, are efect racoritor asupra organismului. In China este considerat unul dintre cele mai populare ceaiuri de plante, fiind folosit de mai bine de 2000 de ani.
Sursa: http://dli.ro
Ramona Lengyel