V-ati intrebat vreodata ce reprezinta etalonarea aparatelor de masura si daca dvs. sau compania dvs. aveti nevoie de ea? Etalonarea sau calibrarea, in termeni simpli, este un proces in care un instrument sau un echipament de precizie este comparat cu un standard cunoscut si dovedit. Exista mai multe tipuri de calibrare care respecta standarde diferite. Unele tipuri de etalonare aparate de masura vor include, de asemenea, un serviciu pentru aducerea in aliniere a instrumentelor care intra in afara unui standard.
Principalele motive pentru a etalona aparatele de masura sunt asigurarea fiabilitatii instrumentului si siguranta ca acesta indica valori de incredere. De asemenea, se executa etalonare aparate de masura si pentru a determina acuratetea instrumentului si pentru a asigura ca citirile sunt compatibile cu alte masuratori.
Avand in vedere costurile generate de actiunile in justitie pentru despagubiri care ar putea fi formulate impotriva dvs., cheltuielile de etalonare si ajustare corespunzatoare sunt minore. Companiile care isi iau serios responsabilitatea si doresc sa stabileasca relatii de afaceri pe termen lung trebuie, prin urmare, sa etaloneze echipamentul in mod regulat. De asemenea, garantia unui aparat de masura poate fi anulata daca acesta nu este etalonat corect.
Etalonarea este o procedura care trebuie efectuata la intervale regulate. Verifica starea de lucru a dispozitivelor de masurare utilizate, confirmand in acelasi timp faptul ca laboratorul este constient de cata „eroare” exista in citirea dispozitivului de masurare. Cu alte cuvinte, o etalonare aparate de masura face parte din confirmarea valabilitatii rezultatelor.
Aparatele de masura necesita intretinere si etalonare
Etalonarea aparatelor de masura in mod regulat asigura rezultate fiabile de masurare. Abilitatile profesionale ale personalului au o mare influenta asupra rezultatelor, dar chiar si cei mai calificati profesionisti nu pot avea rezultate valide cu un dispozitiv necalibrat.
Etalonarea si ajustarea
O eroare de masurare este diferenta dintre o valoare masurata a cantitatii si valoarea reala a acesteia. Astfel de erori tind sa devina mai frecvente cand un aparat de masura este folosit frecvent. La un moment dat, abaterile ar putea fi atat de mari incat nu mai sunt in limitele specificatiilor, ceea ce inseamna ca nu mai este asigurata calitatea.
Prin etalonare aparate de masura, eroarea de masurare poate fi determinata si documentata. Daca masuratorile se afla in afara domeniului permis, dispozitivul trebuie ajustat. In acest proces, instrumentul de masurare este reconfigurat astfel incat erorile de masurare sa fie reduse la minimum, iar deviatiile de la valoarea de referinta sa se incadreze in specificatiile dispozitivului.
Importanta etalonarii
Etalonarea este importanta nu doar pentru a verifica daca valorile afisate ale instrumentului sunt in limitele specificatiilor, ci si pentru a va ajuta sa intelegeti inexactitatea valorilor afisate la anumite puncte de masura.
Un certificat de etalonare aparate de masura demonstreaza ca un instrument a fost verificat in functie de niste puncte critice de masurare si va lista toate erorile instrumentului, oferindu-va incredere pentru a demonstra unui auditor sau unui client ca aparatul de masura este in precizia specificata si potrivit pentru aplicatia dorita.