Bogdan Crivat este un baiat ca oricare altul de varsta lui care isi petrec timpul in fata calculatorului, se distreaza cu prietenii,  viseaza la multe lucruri si lupta pentru un viitor mai bun. Dar Dumnezeu ne da uneori un destin greu fara sa ne intrebe daca il vrem sau nu.  Bogdan si familia lui au aflat asta imediat dupa ce el a venit pe lume.

Cand era in timpul travaliului, mamei sale i s-a administrat o doza de diazepam, medicament care i-a provocat lui Bogdan o asfixiere la creier, el nu a plans imediat insa a avut un deficit de respiratie. Din cauza aceasta Bogdan s-a ales cu o boala numita tetrapareza spastica cu elemente extrapiramidale. Viata familiei Crivat se schimbase total. In urmatorii ani familia lui Bogdan l-a dus prin mai multe spitale de recuperare din tara, dar degeaba pentru ca nimeni nu-i mai acorda nici o sansa. Desi nimeni nu-l baga in seama, Bogdan stia ce se petrece. Dumnezeu i-a lasat intelectul intreg, uneori regreta ca judeca ca toti ceilalti deoarece era dureros sa vada faptul ca nimeni nu vrea sa-l ajute. Bogdan nu poate vorbi singur, nu poate merge, nu poate manca singur,  nu se poate imbraca singur, etc.

La 14 ani i se implinea un vis, familia lui a platit un profesor sa-l invete sa citeasca si sa  scrie. Asa a inceput sa intre pe internet, sa-si faca noi prieteni cu care sa rada, sa-si spuna ofurile cuiva, sa afle lucruri noi din lumea asta, sa se uite la un film. In sfarsit era multumit si el cu viata, se resemnase ca se mai poate face ceva pentru sanatatea lui. Dar nu era sa fie asa, intr-o zi Bogdan a dat de o informatie care urma sa-i schimbe viata.  Este vorba de terapia conductive-education aplicata  intr-un institut renumit in lume. Acest institut se numeste Peto Intezet si se afla in Ungaria.

Bogdan mi-a martusit ca a simtit de cand a intrat pe usa institutului ca viata lui se va schimba radical. Acolo lumea are alta mentalitate, Bogdan nu s-a simtit niciodata o persoana de nimic asa cum se simte in tara lui, acolo s-a simtit in largul lui, ca printre prieteni adevarati, nu mai simtea ca este inferior fata de ceilalti din jurul sau, era tratat ca o persoana de 25 de ani. In Ungaria a stat pentru  prima data in picioare in viata lui si a facut primii pasi singur. Pentru Bogdan a fost ceva incredibil,

La acest institut lui Bogdan i-au acordat sanse mari sa invete sa devina independent. Necazul este ca tratamentul costa foarte mult, o tura de tratament costa 2500 de euro. Ca sa progreseze Bogdan trebuie sa mearga in Ungaria des deoarece are deja o varsta  si corpul lui reactioneaza mai greu acum.

Daca doriti sa-l ajutati,   puteti dona in contul BANCII TRANSILVANIA SURCURSALA TULCEA ,RO63 BTRL 0370 1201 R367 09XX, lei.  titular Crivat Adela, mama mea, sau prin mandant postal pe adresa: CRIVAT BOGDAN – comuna Frecatei, str. Principala, jud. Tulcea, cod 827075.

 

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *