Camforul este o rasina alba care se recolteaza de la arborele de camfor, Cinnamomum camphora, originar din sudul Chinei. Arborele de camfor are o viata foarte lunga, de pana la doua mii de ani, atinge o inaltime de pana la 50 de metri si rasina pe care o secreta este bine cunoscuta de foarte mult timp pentru proprietatile sale antimicrobiene si antireumatice.
Rasina de la arborele de camfor se recolteaza numai de la copacii trecuti de 50 de ani. In farmacii, dar si acasa, din cristalele de camfor se prepara diferite remedii cu efecte miraculoase.
Alcoolul camforat, folosit atat intern cat si extern, se obtine prin dizolvarea cristalelor de camfor in alcooll alimentar de 96 de grade in proportie de 1 la 9. Pentru obtinerea a o suta de grame de alcool camforat se pun, intr-o sticla, zece grame de camfor si 90 de grame de alcool, se astupa vasul si se agita bine pana la omogenizare.
In caz de mancarimi de piele, indiferent de cauza lor, se face un masaj usor al pielii cu alcool camforat in care se adauga cateva picaturi de ulei volatil de menta. In caz de tulburari de dinamica sexuala la barbati se recomanda, de asemenea, alcoolul camforat, cate o lingurita de patru ori pe zi.
Unguentul cu camfor se obtine, acasa, din zece linguri de untura de porc si zece grame de cristale de camfor. Camforul se pune intr-un vas cu una, doua linguri de alcool de 96 de grade si se amesteca bine pana la dizolvare, apoi se adauga untura de porc. Se amesteca in continuare pana se omogenizeaza. La farmacie poate fi gasit uleiul de camfor, obtinut cam la fel cu cel preparat in casa, doar ca, in loc de untura, se foloseste lanolina sau vaselina.
In caz de reumatism, se ung locurile dureroase de doua, trei ori pe zi. In bronsita si astm, unguentul camforat se amesteca cu cateva picaturi de ulei volatil de menta si se maseaza intreaga zona toracica. Efectele de usurare a respiratiei si eliberare a cailor respiratorii de secretii se produc aproape instantaneu.
Elixirul pentru inima si sistemul nervos se obtine din tinctiura de paducel si cristale de camfor. Tinctiura de paducel se prepara umpland un borcan pe jumatate cu pulbere de paducel peste care se toarna alcool de 70 de grade. Se lasa opt zile la macerat dupa care amestecul se filtreaza si se adauga o lingurita de camfor care se dizolva rapid prin agitare.
In caz de palpitatii si hipertensiune se ia cate o lingurita de elixir, de patru ori pe zi. Cura dureaza trei luni cu o pauza de trei saptamani dupa care se reia de cate ori este nevoie. Elixirul se recomanda si persoanelor cu firi agitate, irascibile, nervoase si anxioase. In caz de epuizare psihica, se pot administra cate doua, trei linguri de elixir de camfor pe zi.
Pe vremuri, la tara, mai ales pe timp de iarna, copiilor, dar si adultilor li se atarna la gat, intr-un saculet de panza, un cristal de camfor ca sa-i apere de gripa si raceli.
Sursa: http://www.ziare.com
Ramona Lengyel