Sa stii sa savurezi un pahar de whisky este o arta. A consuma aceasta bautura barbateasca nu presupune sa te imbeti, ci sa stii cum sa iti moderezi inghititurile pentru a putea purta o conversatie, dar si pentru a lasa loc pentru mister. Stim cu totii imaginea clasica din film cu tipul care poarta ochelari la bar, desi este noapte si soarbe dintr-un pahar de whisky cu stil. Este o imagine clasica, ce poate fi usor reprodusa pentru a castiga atentia altora. Insa, whisky-ul se poate consuma si acasa cu prietenii, cu familia sau cu sotia. Site-ul https://www.24drinks.ro/whisky ofera o gama vasta de brand-uri de whisky care difera prin vechime si arome.

Originile whisky-ului raman supuse unor controverse intre irlandezii si verii lor scotieni. Aceasta incertitudine contribuie la misterul care inconjoara acest brandy.

Scotienii, bazandu-se pe documentele scrise, revendica autorul whisky-ului. Irlandezii, la randul lor, ofera o interpretare complet diferita a originii sale care, trebuie sa recunoastem, este destul de convingatoare.

Care este istoria distilarii?

Primele urme de distilare ar fi aparut in Egipt, acum 3000 de ani i.Hr. La acea vreme, parfumurile erau distilate, precum si kohl-ul, o pulbere intunecata folosita ca fard de ochi. Termenul „alcool”, aparut spre sfarsitul Evului Mediu, nu este altceva decat un derivat al cuvantului arab khôl. In secolul al IX-lea i.Hr., arak, un lichior obtinut prin distilarea melasei, trestiei de zahar sau fructelor, a fost produsa in India.

Intr-o perioada in care Europa a fost cufundata in agitatia invaziilor barbare, Irlanda a devenit, dupa caderea Imperiului Roman, refugiul religiei crestine si a cunostintelor predate de calugari. Misionarii irlandezi, condusi de Sfantul Patrick, cei care in 432 ar fi readus din calatoriile lor de evanghelizare tehnica distilarii in Irlanda; apoi l-au adaptat pentru a produce uitce beatha, o denumire celtica a coniacului.

Desi inainte de secolul al XV-lea nu se mentiona in scris nicioreferinta la o bautura distilata din cereale, fie ca era vorba de orz, grau sau ovaz, se crede ca uitce beatha a fost folosita initial in scopuri medicinale. In realitate, brandy-ul produs la vremea respectiva nu era cu nimic asemanator cu whisky-ul de astazi. Mai aproape de o licoare parfumata, obtinuta din ierburi si miere, a servit ca un fel de antibiotic, poate chiar un remediu impotriva intoxicatiilor alimentare.

Aceasta este, fara indoiala, explicatia pentru originea numelui.
In 1170, armatele engleze au invadat Irlanda. Soldatii regelui Henric al II-lea ar fi descoperit apoi o bautura alcoolica foarte populara in randul populatiei indigene.

Povestea spune ca englezii au cazut si ei sub vraja folosirii beatha, singurul punct comun pe care l-au impartasit cu inamicul irlandez.

Aceasta bautura, cu un nume complet nepronuntabil pentru invadatorii englezi, a devenit, in timp, uisce, fuisce, uiskie si in final whisky. Inca o data, nu exista o sursa scrisa cu adevarat fiabila care sa confirme aceasta teza, care urmareste sa dovedeasca originea irlandeza a whisky-ului. Oricum, whisky-ul ar fi inceput sa creasca dincolo de granitele Irlandei, ajutat de calugarii misionari care au continuat sa predice cuvantul divin.
Whisky-ul datoreaza o mare parte din succesul sau inspiratiei catorva personaje iconice. Pentru unii, relatia lor cu istoria oscileaza intre mit si realitate. Desi nimic nu atesta istoric acest fapt, irlandezii atribuie in unanimitate acesta bautura celui mai cunoscut dintre calugarii lor evanghelizatori, Saint Patrick.

Scotienii isi amintesc pur si simplu ca Saint Patrick era originar din Scotia. La o mie cinci sute de ani dupa disparitia acestui om sfant, un alt calugar, calugarul Magnus Eunson, a fost fondatorul distileriei Highland Park din Insulele Orkney, amintit inca prin ilustrele sale acte de contrabanda.

Statele Unite au, de asemenea, fondatorul sau „sfantul” lor in persoana reverendului Elijah Craig cu care se asociaza inventia bourbonului. Mai putin discutabil, unii barbati au ghidat providential cursul istoriei whisky-ului. Printre acestia se numara Aeneas Coffey, inventatorul ginului, care a permis Scotiei sa domine lumea whisky-ului. Scotia datoreaza foarte mult si lui Andrew Usher care a stiut sa foloseasca brevetul pentru a face amestecuri de prima calitate.

Pe langa meritele fondatorilor si inventatorilor, exista cea a distilatorilor. Unele, datorita perseverentei si spiritului lor antreprenorial, au fost la originea adevaratelor imperii comerciale. In Irlanda, John Power si John Jameson si-au legat numele de doua dintre cele mai faimoase whisky-uri irlandeze din lume. In Statele Unite, Jack Daniel a facut din whisky-ul sau Tennessee, reperul pentru whisky-ul american. Antreprenorul Hiram Walker a fost omul providential al whisky-ului canadian. In multe feluri, istoria whisky-ului a fost despre pasiune.

Sunt bauturi tari, pentru barbati adevarati, dar care au in spate traditie si istorie. Whisky-ul este o bautura rafinata, pentru gentlemani, ce nu lipseste de la nicio petrecere sau receptie importanta.

Magaiznul 24drinks.ro ofera clientilor, nu numai bauturi de calitate la preturi accesibile, ci si o lectie de istorie ce poate fi sorbita si savurata impreuna cu cei dragi!

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *