download (4)

David Gilmour s-a nascut pe 6 martie 1946 in Cambridge Anglia si este chitaristul si vocalistul formatiei Pink Floyd. Gilmour provine dintr-o familie de profesori. Tatal sau era lector la universitatea se zoologie, iar mama sa profesoara.

Gilmour ii intalneste in copilarie pe Roger „Syd” Barrett (viitor pilon al anilor de inceput a formatiei Pink Floyd) si Roger Waters (fondatorul formatiei). Gilmour impreuna cu Barrett vor invata sa cante la chitara in pauzele de pranz din timpul cursurilor liceale si universitare.

In 1962 Gilmour incepe sa cante alaturi de trupa Joker’s Wild pe care o va parasi in 1966. Urmeaza o perioada de hoinareala alaturi de cativa prieteni prin imprejurimile Spaniei si Frantei. Totusi grupul traia de pe o zi pe alta. Mai tarziu (1992) Gilmour va dezvalui in cadrul unui interviu live la postul de radio BBC ca in acea perioada ajunge chiar sa fie tratat de malnutritie intr-un spital.

Intre timp Barrett va fi format impreuna cu Waters, tobosarul Nick Mason si pianistul Rick Wright trupa Pink Floyd. Dar starea psihica a lui Barrett si consumul de narcotice vor crea dezechilibru in interiorul trupei, ceea ce-i va determina pe membri sa-i caute inlocuitor.

In Ianuarie 1968 Gilmour se afiliaza trupei ca inlocuitor al lui Barrett. El va canta de acum inainte alaturi de Pink Floyd pe post de vocalist si chitarist principal.

De-a lungul timpului se vor ivi discutii si neintelegeri cu Waters si trupa se va desparti pentru o perioada in jurul anilor ’80. Gilmour insa va fi cel care va reuni trupa.

Problemele cu Waters apar dupa lansarea albumului The Wall, cand Gilmour considera ca meritele si contributia sa la album sunt nerecunoscute de Waters. Tobosarul Mason ii tine partea. Trupa se desparte dupa albumul din ’83 – The Final Cut.

Patru ani mai tarziu Gilmour va reuni trupa cu ocazia lansarii unui nou album A Momentary Lapse of Reason, in ciuda eforturilor lui Waters de a-i impiedica in instanta. Dupa acest moment trupa va mai lansa doar 3 albume, dar toate vor inregistra succese mari: 2 live (The Delicate sound of Thunder si Pulse – dupa celebrul concert cu acelasi nume), unul de studio- The Division Bell si un concert care va ramane in istorie datorita coregrafiilor deosebite de lumini, efecte pirotehnice si proiectii in 1994 (este vorba chiar de Pulse).

In 2003 doneaza 3,2 miliarde de lire sterline Casei de Caritate pentru nevoiasi din Londra al carei vicepresedinte este.

In 2004 a fost votat drept „Cel mai bun instrumentist al unei chitari Fender din toate timpurile” (Best Fender Guitar Player Ever), intr-un top realizat de revista Guitarist, declasand nume sonore ale muzicii rock precum Eric Clapton, Jimi Page sau colosalul Jimi Hendrix.

Gilmour are si o impresionanta cariera solo din 1978 si pana in 2006 (On an Island – ultimul album).

Dave Gilmour va ramane imaginea autenticului sound de chitara Fender al Pink Floyd, sound-ul care a vandut albumul The Dark Side of the Moon in peste 25 de milioane de copii la numai un deceniu de la lansare. Dark Side of the Moon a fost la momentul lansarii sale, cel mai bine vandut al bum din istorie (pozitie ocupata vreme de 7 ani) si a ramas pana in ziua de astazi al treilea cel mai bine vandut album al tuturor timpurilor (declasat de Michael Jackson – Thriller, ’82 locul 1; si AC/DC – Back in Black, ’80 locul 2).

Sursa: http://www.cinemarx.ro

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *