cancerul-ar-putea-fi-inclus-in-asigurarea-de-baza-pentru-sanatate

Atacul cerebral sau accidentul vascular cerebral este o afectiune medicala majora si a treia cauza de mortalitate din lume, dupa afectiunile cardiovasculare si cancer. Atacul cerebral lezeaza temporar sau permanent o parte a creierului. Fumatul, alcoolul, dependenta de droguri, diabetul sau cancerul sunt doar cativa dintre factorii de risc ai unui atac celebral . O dieta dezechilibrata, cu alimente grase, sarate sau dulci, contribuie de asemenea la aparitia unui atac cerebral. Un stil de viata sanatos si controlul medical regulat ajuta la prevenirea atacurilor cerebrale.

Atacul cerebral apare atunci cand sangele nu mai iriga creierul. Ca orice alt organ al corpului uman, creierul are nevoie de oxigenul si nutrientii din sange pentru a functiona corect. Daca circulatia sangelui catre creier este restrictionata, celulele creierului incep sa moara.

Acest lucru duce la distrugerea creierului si chiar deces. Atacul cerebral este o urgenta medicala , iar tratamentul prompt este esential. Cu cat o persoana primeste mai repede tratamentul, cu atat leziunile cerebrale sunt mai mai mici. Atacul cerebral poate fi insa prevenit si tratat.

Cele mai multe atacuri cerebrale au loc atunci cand un cheag de sange blocheaza vasele de sange. Astfel, sangele nu mai poate ajunge la creier. Acest tip de atac cerebral este denumit accident ischemic.

Accidentul ischemic este un atac cerebral de scurta durata, care tine mai putin de 24 de ore. In urma tratamentului, oxigenul ajunge imediat la creier, iar simptomele dispar. Accidentul ischemic are nevoie de tratament imediat. Netratat, accidentul ischemic duce la atacuri cerebrale majore.

Tromboza cerebrala apare atunci cand un cheag de sange se formeaza in arterele care trasporta sangele catre creier. Blocajul este acutizat si de depozitele de grasime. In acest fel, creierul este provat de oxigen si nutrientii din sange.

Embolia cerebrala reprezinta obstructia unei artere cerebrale importante. Embolia este produsa de aer, grasime sau cheag de sange care blocheaza circulatia sangvina.

Hemoragia cerebrala apare atunci cand un vas de sange se sparge in creier. Sangele invadeaza spatiul dintre celulele creierului, afectand astfel puternic creierul.

Simptomele unui atac cerebral apar brusc si sunt cauzate de intreruperea alimentarii cu sange a creierului. Cand aceasta intrerupere apare, dureaza doar cateva secunde pana cand partea de creier afectata sa nu mai functioneze. In timpul unui atac cerebral pot fi afectate diverse parti ale creierului.

Astfel, in timpul unui atac cerebral pot fi afectate mai multe abilitati ale organismului uman precum vorbitul sau inghititul. De asemenea, persoana care sufera de atac cerebral are dificultati de miscare si pierderi de memorie.

Smptomele atacului cerebral depind de partea de creier afectata. In unele cazuri, o persoana nu realizeaza ca are sau a avut un atac cerebral. Simptomele apar insa brusc si fara niciun avertisment.

Durerile de cap severe apar de cele mai multe ori, in special atunci cand are loc si o hemoragie cerebrala. Daca durerea de cap apare brusc, este foarte severa, te trezeste din somn si se agraveaza atunci cand schimbi pozitia in pat sau tusesti este recomandat sa mergi de urgenta la spital .

Printre cele mai comune semne ale unui atac cerebral se numara:

  • amorteala unei parti a corpului ar poate duce la paralizie
  • furnicaturi la nivelul fetei, bratelor sau picioarelor
  • dificultate in vorbire
  • incapacitatea de a deschide gura
  • dificultatea de a intelege ce spun persoanele din jur
  • incapacitata de a inghiti
  • pierderea echilibrului
  • pierderea vederii pentru perioade scurte de timp
  • dureri de cap severe
  • probleme ale auzului
  • modificari ale gustului
  • dificultatea de a scrie sau citi
  • ameteala severa.

Atacul cerebral este o problema de sanatate majora, fiind a treia cauza de mortalitate din lume dupa afectiunile cardiace si cancer. Persoanele de peste 65 de ani sunt cele mai predispune riscului de atac cerebral.

Fumatul, obezitatea, lipsa exercitiilor fizice sau o dieta dezechilibrata sunt doar cativa dintre factorii de risc ai atacului cerebral. De asemenea, bolile care afecteaza circulatia sangelui, tensiunea arteriala, colesterolul, fibrilatiile arteriale sau diabetul maresc riscul de atac cerebral.

Printre factorii de risc ai atacului cerebral se numara si:

  • alcoolismul
  • reumatismul
  • drogurile
  • cancerul
  • artrita
  • folosirea contraceptionalelor si medicamentelor care contin estrogen
  • afectiunile rinichilor, in special atunci cand dializa este obligatorie
  • sarcina – femeile prezinta un risc mai mare de atac cerebral in timpul sarcinii si in primele saptamani dupa nastere.

Un atac cerebral poate cauza dizabilitati temporare sau permanente, in functie de cat de mare este timpul in care creierul este privat de sange si de partea afectata. Uneori, obstructionarea circulatiei sangelui catre creier duce la paralizia unei partie a corpului sau pierderea controlului anumitor muschi, precum cei faciali.

Un atac cerebrale poate duce la pierderea controlului asupra muchilor faciali ai a gurii. Astfel, persoana respectiva poate avea dificultati de vorbire si inghitire. De asemenea, atacul cerebral poate duce la afazie , o boala care afecteaza capacitatea de exprimare prin cuvinte a unei persoane.

Persoanele care au experimentat un atac cerebral pot avea pierderi de memorie. Altii pot avea probleme in a intelege ce vorbesc persoanele din jurul lor si de cele mai multe ori nu pot gandi corect.

Durerile severe in locurile afectate de atacul cerebral sunt alte complicatii care pot afecta o persoana. De asemenea, persoanele care au suferit un atac cerebral sunt mult mai sensibile la schimbarile de temperatura , in special la trecerea de la cald la rece.

Persoanele care au suferit un atac cerebral pot avea si schimbari majore de comportament. Devin mult mai impulsive si mai putin dornice de interactiune cu alte persoane. De asemenea, unele persoane au probeleme in a avea grija de igiena zilnica.

Atacul cerebral este o urgenta medicala. Tratamentul imediat salveaza vieti si reduce complicatiile. Suna la spital la primele semne ale unui atac cerebral. Este foarte important ca cei care sufera de atac cerebral sa fie transportati imediat la spital.

Este obligatoriu ca pacientul sa ajunga la spital in decurs de 3 ore dupa ce simptomele unui atac cerebral au inceput. Daca atacul cerebral este cauzat de un cheag de sange, medicii vor adminsitra medicamente care sa dizolve cheagul. Tratamentul atacului cerebral este diferit in functie de severitatea si cauza atacului.
Atacul cerebral este o afectiune care poate fi prevenita si tratata cu succes. Adoptarea unui stil de viata sanatos este primul pas pe care orice il poate face pentru a reduce riscul atacurilor cerebrale. Evitarea alimentelor cu grasimi, a alcoolului in cantitati mari si renuntarea la fumat sunt printre primele masuri pe care trebuie sa le adopti pentru a diminua riscul unui atac cerebral.

Printre masurile de preventie ale atacului cerebral se numara si:

  • exercitiile fizice regulate
  • verificarea si tratarea tensiunii arteriale si a colesterolului
  • respectarea medicamentatiei in cazul in care suferi de diabet, afectiuni cardiovasculare sau tensiune arteriala.

De asemenea, persoanele obeze sau supraponderale trebuie sa slabeasca. Scaderea in greutate chiar si cu 5 kilograme duce la o imbunatatire a starii de sanatate, reduce colesterolul si tensiunea arteriala. O dieta bazata pe fructe, legume si peste reduce drastic riscul unui atac cerebral.

Sursa: http://sanatate.acasa.ro

Ramona Lengyel

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *