tnr_200x200_48472_raceala_a52ee39adb

Primavara este momentul in care natura reinvie, copacii infloresc, florile multicolore imbraca spatiile verzi, totul capata culoare si viata. Insa nu trebuie uitat faptul ca primavara este si anotimpul propice aparitiei alergiilor.

Ochii rosii si umezi, stranutul in cascada, mancarimi ale nasului sunt cateva dintre primele simptome sacaitoare ale alergiilor care apar odata cu venirea primaverii.

Alergia reprezinta o reactie a organismului fata de un agent exterior care pentru multi dintre noi este inofensiv – polen, par de animal sau praf. Exista insa si alergiii care se pot mosteni genetic. De obicei sezonul alergiilor incepe in perioada martie – aprilie si poate dura pana la primul inghet.

Daca te numeri printre persoanele sensibile, Mother Nature Network iti da cateva sfaturi pentru a diminua simptomele si pentru a face fata oricarei provocari. Important este sa ai o dieta echilibrata, sa iei vitamine si suplimente alimentare si nu in ultimul rand sa ai o igiena adecvata.

1. Primavara aduce cu ea mai mai multe surse de polen si deci mai multe motive de ingrijorare in ceea ce priveste aparitia alergiilor. Nu iesi din casa atunci cand nivelul de polen este la cote mari, in special dimineata si seara, sau atunci cand bate vantul. E recomandat sa mergi la plimbare dupa o ploaie „sanatoasa”, care curata aerul de polen.

2. Nu trebuie neaparat sa porti o masca pentru a te proteja de polen sau praf, insa in ceea ce priveste ochelarii de soare, acestia sunt un „must have” pentru a-ti proteja ochii, care de obicei sunt extrem de sensibili.

3. Tine ferestrele inchise si foloseste aerul conditionat in casa sau masina. Astfel praful si polenul nu iti vor invada camera sau masina. Insa nu uita sa pastrezi curate filtrele instalatiilor de aer conditionat. Totodata, foloseste un dispozitiv pentru reducerea umiditatii.

4. Nu lasa animalul de companie sa intre in casa daca este murdar. Camera ta trebuie sa fie bine aerisita si curata, pentru ca alergiile nu sunt cauzate numai de polen. Si praful este un adevarat inamic al celor sensibili.

Asa ca e important sa faci curat cat mai des si sa nu lasi praful sa se depuna pe mobilier, perdele sau in covoare. In plus, este recomandat sa nu stai in casa cu aceleasi haine cu care ai mers pe strada si sa-ti speli lenjeria la temperaturi ridicate. Inca un amanunt important – nu uita sa-ti faci dus cand ai venit de afara, pentru a indeparta de pe piele si par orice urma de polen sau praf.

5. Mananca bine si echilibrat. Bea multa apa pentru a-ti mentine corpul hidratat si nu uita de fructele bogate in vitamina C. Aceasta vitamina contracareaza secretia de histamina in procesele inflamatorii ale mucoaselor. Histamina induce simptome precum stranut sau mancarimi ale ochilor sau gatului.

6. Alimentele picante, cum ar piperul, ceapa, usturoiul si ghimbirul, in stare proaspata sau sub forma de prafuri, reduc secretiile mucoase si curata caile nazale. Totodata, lichidele fierbinti, precum ceaiurile verzi sau de plante, au o mare putere de calmare si decongestionare.

7. Cateva lingurite de miere luate pe stomacul gol sau puse in cana cu ceaii, te vor ajuta sa fi mai puternic la polenul din atmosfera. Consumul de miere iti ajuta corpul sa se adapteze la expunerea la polen.

8. Fereste-te de alimentele congelate si bauturi alcoolice, daca vrei sa nu ai probleme. Daca nu stiai, iti spunem ca vinul rosu stimuleaza histamina si induce simptome alergice.

Sursa: http://www.ziare.com

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *