Pe 2 februarie are loc sarbatoarea Intampinarea Domnului, sunt celebrati Sfintii Mucenici Iorda, Gavriil si Agatodor, Sfantul Cornel si se desfasoara festivalul marmotei si festivalul Yemanja.
In traditia populara romaneasca, Stretenia (denumirea slavona a Intampinarii Domnului), era vazuta drept o sfanta ce aducea ajutor oamenilor aflati la mare nevoie. 2 februarie era, totodata, sarbatoarea vitelor, a babelor, ziua in care vulpile se temeau sa mearga pe gheata, pasarile incepeau a-si face cuibul, iar copiii a manca mai mult. Se mai spunea ca cine se nastea sau facea nunta de Stretanie, nu avea cum sa ii mearga bine in viata. In acelasi timp, Intampinarea Domnului ori Stretania era consacrata sfintirii aghezmei, si era “tinuta” pentru rodul casei, sanatatea copiilor , apararea stupilor si pasarilor de curte, contra lupilor, pociturilor, lacustelor, inghetului si oparitului.
Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin – ortodoxe
Intampinarea Domnului
Dupa trecerea celor 40 de zile de la nasterea lui Iisus, potrivit legii lui Moise, Sfanta Fecioara Maria si-a dus Fiul la templul din Ierusalim, pentru a-l dedica Domnului ca prim nascut al ei. Aici, parintii lui Cristos au oferit drept jertfa o pereche de porumbei (Luca 2 : 22- 23), fapt ce dovedea saracia lor, intrucat oamenii cu stare daruiau cu acest prilej un miel. La templu, Iisus a fost intampinat de Zaharia, tatal lui Ioan Botezatorul, si de catre varstnicul si dreptul Simion, ce astepta venirea Domnului de foarte multi ani. Cativa farisei, vazand ca Iisus este recunoscut drept Mesia Ierusalimului, s-au maniat si au mers sa spuna acest lucru regelui Irod. Dandu-si seama ca acesta ar putea fi copilul a carui nastere i se prezisese, Irod si-a trimis de indata soldatii pentru a-l omori. Avertizat in vis de acest pericol, Iosif a fugit in Egipt, impreuna cu copilul Iisus si Maica Domnului.
Intampinarea Domnului a inceput sa fie sarbatorita in Ierusalim cel putin din secolul al IV-lea. Recunoasterea oficiala a acestei celebrari la Constantinopole, in anul 542, i se datoreaza imparatului Iustinian.
Conform Noului Testament, Sfantul Simion l-a tinut pe Iisus in brate sale si a zis ca acest prunc va fi “lumina care sa lumineze Neamurile si slava poporului tau, Israel” (Luca 2 : 32). Din aceasta cauza, Inaltarea Domnului a fost numita in occident Candlemas (in limba engleza) sau Candelaria (in spaniola), adica “liturghia lummanarilor”, ce este celebrata prin binecuvantarea lumanarilor inca din secolul al XI-lea.
Sarbatori, traditii si obiceiuri romano – catolice
Intampinarea Domnului
Sfantul Cornel, centurion
Primul episcop din Cezareea, Palestina, Sfantul Cornel a fost mai intai centurion in cohorta Italica a legiunii romane din acea regiune. Cornel sau Cornelius a avut o viziune prin care i se spunea sa mearga la Sfantul Petru, pentru a-l aduce in casa sa si a fi botezat de catre acesta, asa cum se spune in Faptele Apostolilor, capitolul 10.
Ramona Lengyel