images (20)

Pastele reprezinta cea mai mare sarbatoare a crestinatatii si este puternic incarcat cu intelesuri si invataturi. Pe langa semnificatiile religioase, Pastele vine insotit si de multe obiceiuri si motive pagane. Probabil cel mai celebru este motivul Iepurasului de Paste, care aduce oua colorate si dulciuri copiilor cuminti. Cu mic, cu mare, toti asteptam sosirea marinimosului Iepuras, in speranta ca ne va rasplati pentru ca am fost buni in anul precedent. Dar care e legenda Iepurasului de Paste?!

Povestea Iepurasului e tare veche si bine inradacinata in istorie. Firul ei ne duce departe, tocmai in Germania, pe la mijlocul anilor 1500, atunci cand s-au descoperit primele dovezi istorice ale venerarii Iepurasului. Dar cine stie, poate povestea lui e si mai veche de atat.

In fiecare primavara, popoarele germanice sarbatoareau intoarcerea naturii la viata si inceputul unui nou an agricol. In cultura germana, Eastre era zeita primaverii si a fecunditatii. Primavara era asociata cu prosperitatea si cu natalitatea; acum este momentul in care toate vietatile isi aduc pe lume puii.

Simbolic, zeita Eastre era reprezentata de un iepure. Asta deoarece iepurele este unul dintre cele mai prolifice animale, in concordanta cu imaginea fecunditatii atribuita zeitei.

Zeita era sarbatorita in fiecare primavara, in apropierea echinoctiului, iar din suita de obiceiuri nu lipsea iepurasul, care de fiecare data aducea un cos plin cu oua colorate (oul fiind un alt simbol al primaverii, al renasterii).

Dincolo de dovezile istorice, Iepurasul de Paste este rodul unei legende frumoase si sensibile. Se spune ca intr-o padure si-a facut aparitia la un moment dat o pasare maiastra, cu un cant suav si melodios, de toate animalele si copacii se opreau sa o asculte. In acel an, zeita primaverii Eastre, din cauze nestiute, a sosit mai tarziu. Iarna prelungita a rapus biata pasare, careia una dintre aripi i-a inghetat. Toate animalele s-au intristat, dar si zeita, care se simtea atat de vinovata. Singura cale de a salva pretioasa pasare a fost aceea de a o transforma intr-un iepuras dragalas, care insa si-a pastrat abilitatea de a face oua. In semn de multumire iepurasul i-a daruit zeitei un cosulet cu oua pictate in culorile curcubeului. De atunci, in fiecare an, de ziua zeitei Eastre, adica la sosirea primaverii, iepurasul magic ii daruieste acesteia frumosul cosulet cu oua.

Tot nemtii sunt cei care au inventat primii iepurasi de ciocolata, in secolul XIX. In aceeasi perioada au aparut si ouale de ciocolata, asociate si ele cu Pastele. Multe culturi respecta obiceiul Iepurasului de Paste si au cusut in jurul sau o sumedenie de obiceiuri.

In majoritatea tarilor europene, Iepurasul de Paste aduce daruri copiilor cuminti, chiar in noaptea de inviere. Copii vor primii un cos cu oua colorate si multe dulciuri. Prin unele locuri, figurinele de ciocolata sau ouale  colorate sunt ascunse in gradini, iar copii sunt incantati sa le descopere.

Dar cum stie iepurasul cine a fost cuminte si cine nu? Se spune ca el ar avea niste spioni, care supravegheaza fiecare copil. Acestia sunt simpaticele buburuze, pe care adesea le putem gasi prin casa sau prin parc. Asemeni lui Mos Craciun si Iepurasul de Paste, calatoreste in noaptea de Inviereprin toata lumea. In locul saniei trasa de reni, el este purtat de o caleasca de clestar trasa de 12 randunele sprintene.

Iepurasul de Paste denota  bucurie, gingasie si bunatate, calitati cu care fiecare dintre noi ar trebui sa pasim in acest nou inceput de primavara si an.

Sursa: http://www.zooland.ro

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *